Gökbilimciler, Güneş Sistemi'nin benzeri olan ve uzak bir yıldızın etrafında dönen gezegen sistemi keşfettiler.
İngiliz bilim insanlarının buldukları sistemde, Jüpiter ve Satürn büyüklüğünde iki gezegen, bizim Güneş'in yarısı büyüklüğünde bir yıldızın yörüngesinde dönüyor.
Keşfi yapan İngiltere'nin St Andrews Üniversitesi'nden Martin Dominik, keşfettikleri sistemin, düşündüklerinden daha çok Güneş Sistemi ile ortak yönleri bulunabileceğini belirterek, ayrıca gökbilimcilerin başka güneş sistemleri keşfetmenin eşiğinde olduklarını söyledi.
Keşfettikleri gezegen sisteminde ve bunun gibi diğerlerinde Dünya gibi gezegenler bulunabileceğini belirten Dominik, bu tip gezegenleri keşfetmenin artık an meselesi olduğunu kaydetti.
Dominik, ''Keşfettiğimiz sistemde bizim Güneş Sistemimizdeki Jüpiter ve Satürn'ün rollerini üstlenen iki gezegen bulunuyor. Bunlar, Jüpiter ve Satürn ile neredeyse aynı kütle ile yörünge uzaklığı ve yörünge dönemine sahipler. Bu sistem bizim Güneş Sistemimize benzer şekilde oluşmuş gibi görünüyor. Bu açıdan bakıldığında Güneş Sistemimiz Evren'de tekmiş gibi durmuyor. Dünya'ya benzer gezegenlere sahip başka sistemler de olmalı'' diye konuştu.
Martin Dominik, bu açıklamalarını Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta düzenlenen Kraliyet Astronomi Vakfının Ulusal Astronomi toplantılarında yaptı.
Kaynak