Baştan söyleyeyim,benim görev yaptığım sandıkta ve aynı salonda ki diğer sandıkta bir hile yapılmadığını,YSK bilgileri ile karşılaştırdığımda gördüm.En azından benim bulunduğum salondaki sandıklardaki millet iradesi doğru olarak sonuçlara yansımış.
1.Öncelikle annemin çalıştığı zihinsel engelli okulu(ki velilerin tamamı AKP yanlısı)ndaki zihinsel engelli de denemeyecek,tamamen DELİ olan oy kullanma yaşındaki gençlerin bile parmaklarının boyalı olduğunu biliyorum.İçlerinde konuşabilenler nasıl AKP'ye oy verdiklerini de anlatıyorlar.
2.Çok iyi bir üyelik sistemi olan AKP(doğruya doğru)kendi üyesi olmadığına emin olduğu seçmenlerin pek çoğunun sandık seçmen listelerine yazılmamalarını sağladı.Öyle ki muhtarlıklardaki listelere yetişemeyen ya da adlarını bulamayan ama internette YSK'nın sayfasından hangi sandıkta oy vereceğini görüp rahatlayan vatandaşlar seçim günü sandık başına geldiklerinde sandık seçmen listesinde adları olmadığı için oy kullanamadılar.Ben de sandık başkanı olarak görev yaptığım sandıkta ne yazık ki böyle 2 vatandaşımızla karşılaştım.Bir tanesi internet çıktısını da getirmiş ama ne yazık ki oy kullandıramadım.Sonradan öğrendik ki YSK mükerrer kayıt oldukları gerekçesiyle 3 milyon seçmeni silmiş ki bu aslında 2002 seçimlerinde mükerrer oy kullanan malum görüşteki partinin minareyi çalıp kılıfı hazırladığının ispatıdır.Yani aslında mükerrer oy kullanan da onlardır.Fakat mükerrer oy olduğu iddia edilerek silinen,gazetelerin yazıp çizdiğine göre 3 milyon seçmen ise onlardan değildir.Bu konuda internette son 2 ayı taratarak yapılan tartışmayı okuyabilirsiniz.Hani "2002 seçimlerindeki ilan edilen seçmen sayısı ile 2007 seçimleri için ilan edilen seçmen sayısı arasında neden çok az fark var?"şeklindeki tartışma.
3.Kendi memleketim dahil olmak üzere tüm doğu ve güneydoğuda banka şubelerinde malum görüşteki siyasi partinin yüzbinlerce insana "kız ve erkek çocuklarına eğitim yardımı"adı altında milyonlarca YTL dağıtması.
4.Malum partinin ülkenin dörtbir yanında ne yazık ki AÇ olan vatandaşa kömür,un,şeker,çay dağıtması.
Bütün bunlar benim bizzat bildiğim ve sizlerle beraber duyduğum yöntemler ve hileler.
Bir de Yalçın Bayer'in yazısı ile ortaya çıkan sandık hileleri var.Özellikle elektronik ortam destekli hileler olduğu söyleniyor çünkü eldeki sandık tutanağı(resmi belge,sandık başkanı ve sandık görevlilerin oy sayımı neticesinde imzalayıp,sandık mührü ile mühürledikleri,kendilerine birer kopyasını aldıkları belge) ve YSK'nın sitesinde ilan edilen tutanaklar arasında çok ciddi farklar var.Şu an CHP(mecburen MHP)bu hile iddialarını yurt genelinde sandık sandık araştırıyor.
Aşağıya Yalçın Bayer'in bahsettiği ispatlanan sandık hilelerini yazıyorum.Onun yazılarından alıntılıyorum,araya kendi yorumlarımı ekleyeceğim:
1. BELGE:
İZMİR 2. BÖLGE'de KARŞIYAKA İLÇESİ'nin 1182, 1315, 2127, 2180, 2401, 3233 no'lu sandık tutanakları
1182 Nolu sandık: İP 4, CHP 203, HYP 6, ÖDP 2, GP 16, DP 9, MHP 28, AKP 2.
(YSKnın bilgisayarına girdiği sonuçlarda AKPnin oyu 2den 8e çıkartılmış.)
1315 Nolu sandık: İP 1, CHP 204, HYP 1, GP 2, DP 21, LDP 3, MHP 31, AKP 20.
(MHPnin oyu 31den 23e; CHPnin oyu 204ten 201e indirilmiş. Hiç oyu olmayan BTP 1 olmuş. İPnin 1 oyu sıfırlanmış. HYPnin 1 oyu 2ye çıkmış. DPnin 21 oyu 18e düşürülmüş. Sandıkta hiç oyu olmayan ÖDP YSKda 2 olmuş.)
2127 Nolu sandık: SP 1, İP 1, CHP 159, GP 17, DP 13, MHP 27, AKP 49, TKP 1, bağımsız 3.
(MHPnin oyu 27den sıfırlanmış.)
2180 Nolu sandık: SP 2, İP 1, CHP 131, HYP 4, ÖDP 3, GP 15, DP 5, LDP 12, MHP 50, AKP 1.
(YSK listesinde AKPnin oyu 1den 74e çıkartılmış; CHPnin oyu 131den 94e, MHPnin oyu 50den 30a indirilmiş. GPnin 15 olan oyu 6ya düşürülmüş. HYPnin 4 olan oyu 2 olmuş. İPnin 1 olan oyu 2ye yükseltilmiş. SPnin 2 olan oyu 1e düşürülmüş. BTPnin 0 olan oyu 1e yükselmiş. ATPnin 0 olan oyu 1e çıkarılmış. DPnin 5 olan oyu 3e indirilmiş. LDPnin 12 olan oyu sıfırlanmış. GPnin 15 olan oyu 6ya indirilmiş.)
2401 Nolu sandık: ATP 2, BTP 2, İP 5, CHP 108, ÖDP 1, GP 15, DP 4, LDP 2, MHP 20, AKP 62, TKP 1, bağımsız 18.
(LDPnin 2 oyu 1 olmuş; MHPnin 20 oyu sıfırlanmış.)
3233 Nolu sandık: ATP 5, BTP 1, SP 7, İP 2, CHP 46, HYP 2, GP 23, DP 8, MHP 38, AKP 135, bağımsız 5.
(AKPnin oyu 135ten 145e yükselirken; CHPnin oyu 46dan 38e, ATPnin oyu 5ten 3e düşmüş, BTPnin oyu 1den sıfırlanmış, İPnin oyu da 2den 1e düşmüş.)
Yani bu durumda 6 sandıkta YSK kayıtlarına AKPnin 89 oy fazla olarak geçerken, MHP 75, CHP 48 ve LDP de 13 eksik oy almış oluyor.
2. BELGE:
İZMİR 2. BÖLGE'de KARŞIYAKA İLÇESİ'nin 20 adet sandık tutanakları
2044 No'lu sandık: AKP 19'dan 55'e çıkarılmış.
2110 No'lu sandık; AKP 34'ten 57'ye çıkarılmış, CHP 141'den 123'e düşürülmüş.
2199 No'lu sandık: AKP 72'den 127'ye çıkarılmış, CHP 125'ten 10'a düşürülmüş.
2233 No'lu sandık: AKP 17'den 101'e çıkarılmış, CHP 185'den 77'ye düşürülmüş.
2282 No'lu sandık: AKP 17'den 118'e çıkarılmış, CHP 185'ten 90'a; MHP 32'den 21'e düşürülmüş.
2290 No'lu sandık: AKP 59'dan 69'a çıkarılmış; CHP 143'ten 111'e; MHP 34'den 30'a düşürülmüş.
2293 No'lu sandık: AKP 17'den 90'a çıkarılmış, CHP 183'ten 108'e düşürülmüş.
2297 No'lu sandık: AKP 50'den 78'e çıkarılmış; CHP 148'den 101'e düşürülmüş.
2345 No'lu sandık: MHP 42'den 4'e düşürülmüş.
2353 No'lu sandık: AKP 27'den 145'e çıkarılmış, CHP 164'ten 42'ye; MHP 22'den 16'ya düşürülmüş.
2359 No'lu sandık: AKP 68'den 105'e çıkarılmış.
2362 No'lu sandık: AKP 28'den 56'ya çıkarılmış; CHP 192'den 39'a; MHP 27'den 22'ye düşürülmüş.
2365 No'lu sandık: AKP 38'den 64'e çıkarılmış, CHP 175'ten 94'e; MHP 25'ten 13'e düşürülmüş.
2373 No'lu sandık; MHP 46'dan 10'a düşürülmüş.
2396 No'lu sandık: AKP 23'ten 134'e çıkartılmış, CHP 167'den 56'ya düşürülmüş.
3086 No'lu sandık; AKP 117'den 126'ya çıkarılmış, MHP 28'den 25'e düşürülmüş.
3109 No'lu sandık: AKP 135'ten 150'ye çıkarılmış, MHP 38'den 30'a düşürülmüş.
3182 No'lu sandık: AKP 92'den 162'ye çıkarılmış, MHP 33'ten 23'e düşürülmüş.
3195 No'lu sandık: AKP 66'dan 68'e çıkarılmış, CHP 110'dan 108'e düşürülmüş.
3269 No'lu sandık: AKP 102'den 150'ye çıkartılmış, MHP 35'ten 17'ye düşürülmüş.
Yani bu 20 sandıkta toplam 681 olan AKP oyu 1553 olarak YSK listelerinde değiştirilmiş.
11 sandık toplamında 1818 olan CHP oyu YSK listelerinde 844 olarak kadedilmiş.
11 sandık toplamında 362 oyu olan MHP,YSK listelerinde 210 oy olarak kaydedilmiş
3.BELGE:
İSTANBUL 1. BÖLGE-KADIKÖY'de yapılan sandık hilesi
CHP 9. sıra adayı olan Prof. Mustafa Zengin 300-350 oy ile milletvekili seçimini kaybetmiş.Oysa ki yapılan araştırmada bu ilçedeki sandıklarda da şöyle bir hile yapıldığı anlaşılıyor:
3325 sayılı sandık tutanağında CHP'ye verildiği görülen 94 oyun, birleştirme tutanağında 53'e indirildiğini ve indirilen oy sayısının, sandık tutanağında 71 olan AKP hanesine kaydırılarak 117 olarak yazıldığı.
3329 sayılı sandık tutanağında ise CHP'ye verilen 90 oyun tamamı birleştirme tutanağında İP'ye yazılarak, CHP'ye sıfır yazıldığı.
3338 sayılı sandıkta da aynı işlemin yapılarak 29 olan oyumuzun sıfırlanarak İP'ye 29 olarak kaydedildiğini.
4215 sayılı sandıkta 157 olan oyumuzun da İP sütununa 157 olarak kaydettiklerini.
Tabi sayın Bayer gibi bizler de İstanbul ve İzmir gibi Türkiye'nin göreceli olarak en iyi korunan ve sandık güvenliği en iyi olan illerinde açıkça böyle hileler yapıldıysa,yapılabildiyse doğu ve güneydoğuda ne hileler yapılabilmiş olabileceğini,hayır,yapıldığını varın siz düşünün.
3.BELGE:
24 AĞUSTOS 2007 tarihli HÜRRİYET GAZETESİ'nde YALÇIN BAYER'in köşesinde yer alan bir okur mektubu
Bu konuyu en ciddi takip eden gazeteci(ve belki de tek takip eden gazeteci)Yalçın Bayer olduğu için alıntıları hep ondan yapmak zorunda kalıyorum.
YSK'ya SEÇSİS projesi için uyarı: Seçmen kütüğüne yazılma skandalı
BURSA'da doğumumdan itibaren yasal ikametgahım olan evde oturuyorum. 22 Temmuz seçimlerinden önceki hemen tüm seçimlerde seçmen kütüğünde yer aldım ve oy kullandım.
Son seçimlerde ise ikametgahımda bir değişiklik olmadığı halde seçmen kütüğünden çıkartıldığım, oy kullandığım sandıktaki 200'e yakın kişiyle birlikte öğrendim. Bu kişilerden çoğu oy kullanmak için tatilini erteleyen kişilerdi. Bu olay sonrasında muhtara, muhtarlıkta kaydım olmasına rağmen neden kütükte olmadığımı yada kütükten çıkartıldığımı sordum. Topu ilçe seçim kuruluna attı. İlçe seçim'le konuştuğumda askıdan bahsedip 'itiraz etseydin' yollu beyanda bulunuldu.
Yasal durumu YSK sitesinden inceledim. YSK'nın 241 k. 140/1 örnek nolu gelegesinde 22.7.2007 tarihinde yapılacak XXIII. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde; SEÇSİS Projesi kapsamında güncelleştirilmek suretiyle kesinleştirilen ve daha sonra herhangi bir nedenle yeniden güncelleştirilen muhtarlık bölgesi askı listeleri kullanılacağı SEÇSİS Projesi kapsamında yürütülen çalışmalardan seçim tarihine kadar geçen sürede; seçmen yaşına gelmiş olanlar, ikametgahlarını değiştirilenlerin yazımı ile ölenler, askerde bulunanlar ve diğer nedenlerle oy kullanamayacak olanlar askıya çıkarılmak suretiyle güncelleştirme yapılacağı belirtilmiştir.
Yani seçmen listesinin askıya çıkmasının amacı daha önceki seçimlerde oy kullanmış ikametgahı dahi değişmeyenlerin kütüğe yazılması için değil SEÇSİS Projesi kapsamında yürütülen çalışmalardan seçim tarihine kadar geçen sürede; seçmen yaşına gelmiş olanlar, ikametgahlarını değiştirilenlerin yazımı ile ölenler, askerde bulunanlar ve diğer nedenlerle oy kullanamayacak olanların tespit edilerek listenin kesinleştirilmesi içindir.
298 sayılı Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanunun 16 ve 20. maddelerinde il veya ilçe seçim çevresi içinde seçimin düzenle yürütülmesini sağlamak için gereken bütün tedbirleri almak ve seçim işlerini denetlemek il ve ilçe seçim kurullarının görev ve yetkisi içinde sayılmıştır.
Aynı yasanın 28. maddesinde belirtilen seçmen bilgisi yani veri muhtarlıkta mevcuttur. Yine yasanın 33. maddesine göre seçmen kütüğü; her dört yılda bir yeniden düzenlenir, sürekli bilgi toplama ve her iki yılda bir genel denetleme ile güncelleştirilir. Bu güncelleştirme Yüksek Seçim Kurulu'nun belirleyeceği kural ve yönteme uygun olarak toplanacak diğer belgelere dayanılarak, seçmen kütüğü kurulur ve güncelleştirilir, (Değişik: 27.10.1995 - 4125/3 Md.) Bu kanunun uygulanmasında herkes, nüfus kütüğünde yazılı bulunan doğduğu ay ve güne göre işleme tabi tutulur. Seçmene ait bilgi eksik ise bilgi tamamlanıncaya kadar seçmen, sandık seçmen listesine yazılmaz.
Şimdi benim bilgilerimde eksiklik olsa önceki seçimlerde de oy kullanamazdım. Eksiklik olmadığı halde beni seçmen kütüğünden çıkartanlar suç işlemiş olmuyor mu?
İşte o madde
MADDE 142- (Değişik: 17.5.1979 - 2234/1 Md.) Seçmen kütüğüne yazılmak hakkı olmayan bir seçmeni yazan veya yazılmak hakkı olan bir seçmeni yazmayan veya kütüğe yazılmış olup da silinmesi gereken seçmenin adını silmeyen veya silinmemesi gerektiği halde o seçmenin adını silenler bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Benim oy kullandığım sandıkta 200 kişi geri dönmüş diğer sandıklarda da durum farklı değil. Bu da mahallede kullanılan oy ve sandık düşünüldüğünde azımsanmayacak bir rakamdır.
Bence de bu seçim sonuçlarının mukayeseli olarak incelemeye alınması lazım bence.
KAYNAKLAR:
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ ... yazarid=4217 Ağustos 2007 tarihli Yalçın Bayer yazısı
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ ... yazarid=4222 Ağustos 2007 tarihli Yalçın Bayer yazısı
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ ... yazarid=4224 Ağustos 2007 tarihli Yalçın Bayer yazısı
Sizler de çevrenizde seçimlerde olan biten çeşitli hileleri,yöntemleri bildiğiniz-duyduğunuz şekilde buraya yazın da öğrenelim.Bir daha ki seçimler de ne gibi önlemler alınabilir düşünelim.
Kemalistim.Vatanımı her şeyden çok seviyorum.