ABD'den 'füze kalkanı' restiABD; İran ve Kuzey Kore’nin uzun menzilli füzelerine karşı Türkiye’ye füze kalkanı kurmak istiyor.ABD; İran ve K.Kore’nin uzun menzilli füzelerine karşı Türkiye’ye füze kalkanı kurmak istediklerini resmen açıkladı. Pentagon, “Türkiye kararını vermeli” açıklamasını yaptı. ABD’nin uzun zamandır Türkiye’yi iknaya çalıştığı, İran ile yakın ilişkileri olan Ankara’nın ise kararsız olduğu anlaşıldı. Proje Rusya’yı da kızdıracak
İran’a yaptırımlar için Türkiye’nin BM’deki hayır oyu sonrasında Washington ile Ankara arasında gerilen ilişkiler ikinci bir krize gebe... Çıkış noktası ise ABD eski başkanı George Bush tarafından ortaya atılan füze kalkanı projesi olacak. Bush, bu projenin İran ve Kuzey Kore’nin uzun menzilli füzelerine karşı geliştirildiğini açıklamış, Çek Cumhuriyeti ve Polonya ile sisteme ev sahipliği yapmaları için anlaşmalar imzalanmıştı. Ancak Rusya’nın “Bu proje aslında beni hedef alıyor. O zaman ben de aynı karşılığı verir Avrupa’nın göbeğindeki askeri üssüme füze yerleştiririm” şeklindeki çok sert tepkisi nedeniyle Başkan Obama tarafından rafa kaldırılmıştı.
ABD Savunma Bakanlığı’nın Avrupa ve NATO politikasından sorumlu müsteşarı Jim Townsend, füze kalkanı planının bir NATO projesi olarak yeniden masaya geleceğini, bu projeye Türkiye’nin ev sahipliği yapması için Ankara ile yoğun temaslar yürütüldüğü açıkladı. Townsend, gelecek ay Lizbon’da yapılacak olan NATO zirvesinde bu konunun NATO ülkeleri arasında oylanacağını duyurdu ve son dönemde İran ile yakın ilişkiler içinde olan Türkiye’yi diplomatik olmayan bir dil kullanarak uyardı:
Türkiye 2 hususu düşünsünProjeye ev sahipliği yapması için görüştüğümüz ilk ülkelerden biri, bildiğiniz gibi Polonya idi, kapasitenin bazı unsurlarına ev sahipliği yapıp yapamayacaklarını öğrenmek istiyorduk. Çeklerle, Romanya ile, Türkiye ile konuştuk. Türkiye, NATO içinde en başından beri çok güçlü ve çok aktif bir müttefik oldu ve dolayısıyla Türkiye ile çalışmak bizim için çok doğal birşey. Türkiye, coğrafi konumundan dolayı bu programda önemli bir rol oynuyor. Balistik füze tehditlerinin nereden gelebileceğine baktığımızda, bize göre Türkiye çok fazla ön cephede yer alıyor. Dolayısıyla coğrafi açıdan, Türkiye, sistemin bazı bölümlerine ev sahipliği yapmada iyi bir yer olabilir. Türkiye ile çok iyi, derin görüşmelerimiz oldu.
Şimdi Ankara bir karar verecek, hem Türkiye’nin rolü konusunda, hem de özellikle, İttifak içinde, füze savunma sistemini bir NATO kapasitesi olarak üstlenmeye dair siyasi kararla ilgili oylama olduğunda Türkiye’nin nerede duracağı noktasında. Türkiye’nin ve tüm müttefiklerin öne çıkarak, füze savunmasının NATO kapasitesi olarak kabul edilmesinde anlaşma içinde olacağından umutluyuz. Lizbon’daki NATO zirvesinde Türkiye en az iki hususun üzerinde düşünmeli. Birincisi, NATO’nun füze savunma sistemini kabul edip etmeyeceğine yönelik verecekleri oy. İkincisi de, Türkiye’nin bu projenin bazı bölümlerine ev sahipliği yapmak isteyip istemeyeceği...
Anakara kafa yoruyorTürk yetkililerin konu üzerine derinden kafa yorduğunu düşündüğünü ifade eden Townsend, Türkiye’nin birçok açıdan çok özel bir konumda yer aldığına dikkati çekerek, Ankara’nın siyasi bağlamda bir karar alırken, coğrafi konumu, komşuları, komşularıyla olan derin tarihi ve ticari ilişkileri gibi hususları da hesaba katmak durumunda olduğuna işaret etti. Townsend, “Bence şu an gördüğümüz, Ankara’nın kararsızlığı ya da isteksizliği değil. Daha çok, Avrupa ve NATO’nun olduğu kadar kendilerinin de güvenliği için önem taşıdığını düşündükleri birşeyle, bunun, içinde yaşadıkları bölgede kendi siyasi hesaplamalarıyla ne kadar eşleştiğini görmeye, bir denge oturtmaya çalışıyorlar” diye konuştu.
25 bin kilometre hızla çarpıyor* Sistemde kullanılacak füzelerin, normal füzelerden büyük farkı yok. Patlayıcı madde taşımayan bu füzeler hedefini yaklaşık 25 bin kilometre hızla çarparak yok ediyor. Uzmanlar sistemi “bir mermiyi başka bir mermiyle vurmak” diye özetliyor.
* Yerleştirilmesi planlanan 10 füze sisteminin menzili 3 bin kilometre olacak. Füzeler yer altında, bir futbol sahası büyüklüğündeki silolarda tutulacak.
Davutoğlu: 'NATO’da birlikte karar veririz'Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, füze savunma sistemleri konusunun Brüksel’deki NATO dışişleri ve savunma bakanları toplantısında da ele alınacağını belirterek, “İttifak sistemi içinde, ortak bir strateji etrafında neler yapılabileceğini birlikte değerlendiririz” dedi. Davutoğlu, bu konu hakkında NATO içinde müzakereler yürütüldüğünü, (bugün) NATO toplantısı için Brüksel’e gideceğini belirtti.
VATAN, 13 Ekim 2010
İşte füze kalkanı!5 bin kilometre uzaktaki tenis topunu bile görecek.İşte füze kalkanı!ABD’nin, füze kalkanı projesinin en önemli ayağı Türkiye’ye yerleştirmek istediği X-Band adı verilen radar sistemi
900 milyon dolarlık bu sistem 5 bin kilometre ötedeki bir tenis topunu tespit ederek füze bataryalarına tam koordinatını verebilme kapasitesine sahip...
Türkiye ile ABD arasında İran ve Kuzey Kore’nin uzun menzilli füzelerinden kaynaklanan tehdit nedeniyle NATO bünyesinde bir füze kalkanı kurulması için müzakereler yürürken pazarlığın kilit noktası dün Amerikan Washington Post gazetesinde yer aldı. Türkiye, Washington’a “Bu sadece Türkiye bünyesinde konuşlandırılacak bir proje olmamalı. NATO içinde geniş bir alana yayılmalı” itirazında bulunmuştu. Washington Post’un haberine göre ABD füze kalkanı projesinin en önemli ayağı olarak görülen ve atılan füzeyi tespit edip izleyerek onu vuracak bataryalara koordinat bildiren radar sistemi X-Band’i kurmak istiyor. 900 milyon dolarlık bu radar sistemi belirli bir bölgeye sabit olarak yerleştirildiği gibi gemi üzerine ya da denize platform olarak da kurulabiliyor. Gemi üzerine kurulduğunda mobilite imkanı bulması sayesinde çok daha geniş bir alan için radar faaliyeti yürütebiliyor.
İsrail ve Pasifik’te kuruluABD ile Türkiye arasındaki müzakerelerde Washington’un Türkiye’ye bir sabit radar sistemi kurmanın yanısıra Akdeniz ve Karadeniz’e konuşlandırılacak gemilere yerleştirilecek radar sistemleri için de onay istediği belirtildi. Hem karada hem de kuzey ve güneydeki denizlerde bu radar sisteminin kurulması olası bir İran füze tehdidinde 3 radardan edinilecek bilgilerle İran füzesinin yerinin, hızının ve rotasının çok hızlı bir şekilde tespit edilebilmesini sağlayabilecek. Amerikan Savunma Bakanlığı müsteşarı Townsend, “Ankara şimdi bir karar verecek” ifadesini kullandı. Washington Post’a göre Türkiye’nin buna karşı çıkması durumunda ikinci adres ise Bulgaristan olacak. X-Band dünyanın en gelişmiş radar sistemi olarak kabul ediliyor. Ortalama menzili 2 bin kilometre olmasına rağmen mobil haldeyken bu menzil 5 bin kilometreye kadar çıkabiliyor. Amerika’da yapılan testlerde uzmanlar 4 bin 700 kilometre uzaklıktaki bir beyzbol topunu havaya atıldıktan sonra takip edebildi. Amerikan Savunma Bakanlığı bu sistemlerden birini Kuzey Kore’nin füzelerine karşı Alaska’ya yerleştirdi, bir diğer ise Pasifik’te hareket halinde bulunuyor. Ayrıca İsrail’e de bu radar sisteminden yerleştirilmiş durumda.
50 BİN TONLUK KALKANUzunluk: 116 metre
Yükseklik: 85 metre
Değeri: 900 milyon $
Ekip: 75-85 kişi
Menzil: 2000-5000 km.
Ağırlık: 50 bin ton
VATAN, 15 Ekim 2010
ABD: Baskı yapmıyoruz!Füze sisteminde sinsi oyunABD Savunma Bakanı Gates, NATO kılıfı giydirilerek Avrupa’ya kurulması planlanan füze kalkanı için “Türklere baskı uygulamadığımızı söyleyebilirim” dedi. Milli Savunma Bakanı Gönül ise müzakerelerin sürdüğünü söylemekle yetindi.
AKP’de ‘füze’ mesaisiABD yönetiminin İran’a karşı Türkiye’ye yerleştirmeye çalıştığı “füze kalkanı projesi”ne NATO kılıfı giydirmek için hem Washington, hem de Ankara yoğun mesai harcıyor. Bakan Gönül, “Müzakereler sürüyor” dedi.
Haber: Macit SOYDANMilli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ABD’nin NATO bünyesine aldırmak için yoğun çaba harcadığı “füze kalkanı projesi” nin karşılıklı olarak müzakare edildiğini belirtti. Füze kalkanı projesinin ilk olarak ABD’nin milli projesi olarak ortaya çıktığını kaydeden Gönül, “Füze kalkanı bütün NATO ülkelerinin de talebiyle NATO projesi haline geliyor. Şimdi karşılıklı olarak bu konuyu görüşüyoruz. Müzakere aşamasında elbette karşılıklı görüşler serdediliyor. Bunu çekince şeklinde değil, karşılıklı müzakerenin şartları olarak mütalaa etmek lazım. Çünkü müzakere henüz bir sonuca ulaşmadı” dedi.
Hiçbir ülkeyi hedef almayızNATO’daki dışişleri ve savunma bakanları toplantısı sırasında da Washington’un talebi üzerine ABD ile Türkiye arasında mini bir zirve düzenlenmiş, toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Savunma Bakanı Robert Gates, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül katılmıştı. TSK personelinin Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmasına ilişkin protokolün imza töreninin ardından soruları cevaplayan Bakan Gönül, füze kalkanı görüşmelerinde Türkiye’nin, İran ve Suriye’nin tehdit olmaktan çıkartılması konusunda bir isteği olup olmadığının sorulması üzerine, Türkiye’nin herhangi bir ülkeyi hedef alma konusunda görüşünün olamayacağını kaydetti.
Tasarruf yapılacakMüzakerelerin 19-20 Kasım’da Lizbon’da yapılacak NATO zirvesinde neticeye ulaşacağını kaydeden Gönül şöyle devam etti: “Burada tabii bizim için önemli bir husus, bizim de alçak, orta ve yüksek füze savunma sistemlerimiz var. Bunların bir kısmı milli, bir kısmı ortak üretim olarak sunuluyor. Bizim önem verdiğimiz hususlardan birisi de NATO Füze Kalkanı’nın bizim sistemimizi nasıl etkileyeceği, bu sistemde bize maliyet bakımından nasıl fayda sağlayacağı. Çünkü bu da milyarların üzerinde bir projedir. Dolayısıyla NATO savunma kalkanının tam Türkiye’yi kapsaması halinde bu füze maliyetinde de önemli bir tasarruf sağlayabiliriz.”
Nereye kurulacağı belli değilMuhtemel ev sahibi bir ülke olarak Türkiye’nin kendi güvenliği için NATO’dan bağımsız olarak bu sistemi kullanma hakkı olup olmayacağı sorusuna da Gönül, “Müzakere edilmekte olan bir konuda bana soru sormayın” cevabını verdi. Füzelerin nereye kurulacağı sorusu üzerine de Gönül, “Türkiye’ye kurulup kurulmayacağı belli değil” dedi.
Gates: Türkiye’ye baskı yapmıyoruzABD Savunma Bakanı Robert Gates, ABD’nin Avrupa’ya kurmayı planladığı füze savunma sistemi için Türkiye’ye baskı yapmadıklarını öne sürdü. Konuyu müzakere etmeyi sürdürdüklerini söyleyen Gates, NATO dışişleri ve savunma bakanları toplantısının ardından bir gazetecinin konuyla ilgili sorusu üzerine Türk meslektaşlarıyla füze savunması dahil birçok konuyu tartıştıklarını belirtti.
İzmir’deki üsGates, “Füze savunması sistemi için Türklere baskı uygulamadığımızı, mütefiklerimizden biriyle devam eden görüşmeler yaptığımızı söyleyebilirim” dedi. Diplomatik kaynaklar, Gates’in Türkiye’de en az bir NATO üssünün bulundurulması gerektiğini savunduğunu kaydederken, NATO savunma bakanlarının da İttifak’ın halen 12 olan karargah sayısının üçte bir oranında azaltılmasına yeşil ışık yaktığı ifade ediliyor. Gates’in de bu durumda harekete geçerek, İzmir’deki Müttefik Hava Unsur Komutanlığı Karargahı’nın kapatılmaması için kulis yaptığı bildiriliyor. Komuta yapısını gözden geçiren NATO’nun İzmir’deki hava üssünü kapatmasına Türkiye’nin de sıcak bakmadığı kulislerde dile getiriliyor. NATO’nun Almanya ve İtalya’da ikişer ve Türkiye ile birlikte İngiltere, Belçika, Hollanda, İspanya, Bosna Hersek, Makedonya ve Arnavutluk’ta birer karargahı bulunuyor.
YENİÇAĞ, 15 Ekim 2010
Bakan'dan füze kalkanı açıklaması: "Çekince değil, müzakere"Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, füze kalkanı projesiyle ilgili konunun karşılıklı müzakere edildiğini belirterek, "Bunu çekince şeklinde değil, karşılıklı müzakerenin şartları olarak mütalaa etmek lazım" dedi.Bakan Gönül, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda, TSK personelinin Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmasına ilişkin protokol imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"F-35 savaş uçağı projesinde Türkiye'den ek maliyet için 4 milyar dolar istendiği" yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Gönül, F-35'lerin belli bir üretim aşamasını geçirdiğini, her yeni projede olduğu gibi maliyetlerde artışlar olabileceğini söyledi. Gönül, "Ama henüz daha nihai maliyet ortaya çıkmadı. Bu karşılanamayacak bir keyfiyet değil, bunu elbette icra komitesinde konuşacağız" diye konuştu.
Bu miktarları gazetelerin ifade ettiğini belirten Gönül, henüz kendilerine intikal etmiş kesin hesap bulunmadığını kaydetti.
"Diğer ülkelere de ek maliyet yüklenip yüklenmediği" sorusu üzerine Bakan Gönül, projeyi 9 ülkenin birlikte yaptığına işaret ederek, gelişmelerin karar vericilerce müşterek olarak değerlendirildiğini dile getirdi.
Bir gazetecinin, "Füze kalkanı projesinde ABD'nin Türkiye'yi karar vermeye zorladığı yönünde haberlerin bulunduğunu" ifade etmesi üzerine Vecdi Gönül, "Hayır, öyle bir şey yok. Karşılıklı müzakere ediyoruz" dedi.
Füze kalkanının ilk olarak ABD'nin milli projesi olarak ortaya çıktığını anımsatan Gönül, projenin Çek Cumhuriyeti ve Polonya'da hayata geçirilmesinin planlandığını bildirdi.
Milli Savunma Bakanı Gönül, söyle devam etti:"Bütün NATO ülkelerinin de talebiyle, bu NATO Projesi haline geliyor. Şimdi bu nasıl NATO projesi olur, bunu karşılıklı görüşüyoruz. Müzakere aşamasında elbette karşılıklı görüşler serdediliyor. Bunu çekince şeklinde değil, karşılıklı müzakerenin şartları olarak mütalaa etmek lazım. Çünkü müzakere henüz bir sonuca ulaşmadı ki orada rezervasyon olsun. Müzakere Lizbon Zirvesi'nde neticeye ulaşacak. Burada tabii bizim için önemli bir husus, bizim de alçak, orta ve yüksek füze savunma sistemlerimiz var. Bunların bir kısmı milli, bir kısmı ortak üretim olarak sunuluyor. Bizim önem verdiğimiz hususlardan birisi de NATO Füze Kalkanı'nın bizim sistemimizi nasıl etkileyeceği, mümkünse bu sistemde bize maliyet bakımından nasıl fayda sağlayacağı. Çünkü bu da milyarların üzerinde bir projedir. Dolayısıyla NATO savunma kalkanının tam Türkiye'yi kapsaması halinde bu füze maliyetinde de önemli bir tasarruf sağlayabiliriz."
"TÜRKİYE'YE KURULUP KURULMAYACAĞI BELLİ DEĞİL"Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Füze Kalkanı Projesi'nin Türkiye'ye kurulup kurulmayacağının henüz belli olmadığını belirterek, NATO'nun hiçbir ülkeyi hedef alan bir teşkilat olmadığını söyledi.
Gönül, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda, TSK personelinin Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmasına ilişkin protokol imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Füze Kalkanı Projesi görüşmelerinde, Türkiye'nin, İran ve Suriye'nin tehdit olmaktan çıkartılması konusunda bir isteği olup olmadığının sorulması üzerine Gönül, bunların NATO savunma sistemiyle ilgili konular olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin herhangi bir ülkeyi hedef alma konusunda görüşünün olamayacağını kaydetti. Bakan Gönül, NATO'nun savunma konusunda ne gerekiyorsa, o kararı, hep eraber alacağını belirtti.
Füzelerin nereye kurulacağı yönündeki soru üzerine Gönül, "Müzakereler devam ediyor, Türkiye'ye kurulup kurulmayacağı da belli değil" diye konuştu.
Bir gazetecinin Yüksek Askeri Şura'da ihraç edilen bin 700 askerin uyum yasası beklediklerini ifade ederek, bu konu ile ilgili Milli Savunma Bakanlığı'nın bir çalışma yapıp yapmadığını sorması üzerine Gönül, uyum yasalarının Başbakanlıkça hazırlandığını, kendilerinin de katkıda bulunduğunu belirtti.
Tek tip askerlik konusundaki soru üzerine de Gönül, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Gönül, konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığınca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verilecek brifingin tarihinin belli olup olmadığı sorusuna da Genelkurmay'ın Başbakan'a müsait olduğunda brifingi arz edeceği yanıtını verdi.
Haberiniz.com, 15 Ekim 2010