Adalet Bakanı Ergin, Edelman'la Gizlice Buluştu![](http://i.odatv.com/images/2011_01/2011_01_03/adalet-bakani-ergin-edelmanla-gizlice-bulustu--0301111200_l.jpg)
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'la Washington'da gizlice buluştuğunu öğrendim. Edindiğim bilgiye göre, Wikileaks belgelerinin yayınlanmasından 48 saat sonra 2 Aralık'ta Washington'a gelen Adalet Bakanı Ergin'e, ABD Adalet Bakanı Eric Holder'la görüştükten sonra Atlantic Council adlı araştırma kurumunda basına ve dinleyiciye kapalı, içeriği ve katılımcıları gizli tutulan bir toplantı düzenlendi.
Toplantının içeriği ve katılımcılar hala sır gibi saklanıyor.
Bir kaynak, toplantıya büyükelçiyken Ankara'dan Washington'a gönderdiği kriptolar Wikileaks'te yayınlanarak ortalığı karıştıran Atlantic Council'in yönetim kurulu üyesi Eric Edelman'ın da katıldığını, toplantıyı yine eski ABD Ankara büyükelçilerinden Ross Wilson'ın yönettiğini aktardı.
Aldığım bilgiye göre, referandumun etkileri, Kürt açılımı ve referandum sonrası tartışılırken, Wikileaks'in flaş adamı Edelman'la bir araya geliyor, ya da getiriliyor.
Ergin-Edelman görüşmesi sır gibi saklanıyor.
Kaynağa tesadüf mü diye sordum;
"Nothing is a coincedence in Washington-Washington'da hiçbir şey tesadüf değildir" dedi.
Ergin'in Atlantic Council'de yapılan toplantıda, Edelman'la özel olarak ne konuştuğu esrarını koruyor.
(Bu arada, Türkiye'den gazetecilerin soruları üzerine; Edelman böyle bir görüşme olmadığını ve Adalet Bakanı'nı tanımadığını söyledi.)
David L. Phillips'in 2009 yılında kadrosunda birçok ünlü akademisyen, diplomat, asker ve gazeteci bulunduran Atlantic Council için hazırladığı Kürt açılımı raporu büyük gürültü kopartmıştı.
Sadullah Ergin, THY'nin Washington seferini yapan uçağıyla 2 Aralık günü ABD başkentine geldi, 24 saat sonra 3 Aralık'ta ABD Adalet Bakanı Holder'la görüşüp aynı uçakla Türkiye'ye döndü.
Ergin sadece ABD'li meslektaşıyla bir saate yakın görüştüğünü söylemekle yetindi.
Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman ve 8 yargıç da aynı uçakla ABD Adalet Bakanlığı'nın Denizaşırı Adli Takibatı Geliştirme Yardım ve Eğitim Dairesi'nin (OPDAT) davetlisi olarak (masraflar ABD'ye ait) Washington'a geldi, 9 gün Colorado (Denver) ile Arizona'da (Phoenix) eyalet hukuk sistemini inceledi.
Heyet, Arizona'da Temyiz Mahkemesi Başkanı yargıç Daniel Barker'la görüştü, Yüksek Mahkeme ve Federal Mahkeme'de temaslar yaptı.
Arizona Baro Başkanı John Phelps ve Baro Genel Sekreteri John Furlong da heyete baroda bir saat süren bir brifing verdi. Meksika ile sınırı olan Arizona, Meksika asıllı nüfusunun yoğun olduğu bir eyalet.
ABD Adalet Bakanlığı, ziyaretin amacını
'Profesyonel olabilme' diye tanımlıyor. Amerikalılar, hâkim ve savcıların kendilerini nasıl geliştireceğini öğretmişler
. Yılmaz POLAT, 3 Ocak 2011
Odatv.com
İşte saklanan o fotoğraf ! ![](http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/resimler1/authors/5.gif)
Adalet Bakanı
Sadullah Ergin’in ABD ziyareti sırasında eski Ankara Büyükelçisi
Eric Edelman’ın yönetim kurulu üyesi olduğu
Atlantic Council adlı kuruluşta bir toplantıya katıldığını, Yılmaz Polat’ın verdiği bilgilere dayanarak kamuoyuna duyurmuştuk. CHP İstanbul milletvekili Ahmet Tan, TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi ve
“Görüşmelerinizin WikiLeaks belgeleriyle ilgisi var mıdır? Bu gezinin amacı ’eyalet sistemi hakkında yerinde bilgi ve görgü artırmak’ mıdır? Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla bakanlığınızda eyalet sistemine geçiş ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Hükümetinizin 2011 seçimleri ertesinde yapmayı vaat ettiği anayasa değişiklikleri arasında eyalet sistemiyle ilgili düzenlemeler de yer alacak mıdır?” diye sordu.
Ergin, bu sorulara cevap veremedi. Yılmaz Polat, biz izindeyken bir haber daha patlattı ve Ergin’in söz konusu toplantıda Edelman ile görüştüğünü teyit ettirdiğini bildirdi. Ergin yine bir açıklama yapamadı.***Polat, bize Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman ve 8 hakimin ABD gezisi ile ilgili bilgi, belge ve fotoğrafı da gönderdi. Fotoğraf, Amerikan basınından alınmıştır. Amerikan yetkililerin verdiği bilgiye göre bir ABD Adalet Bakanlığı kuruluşu olan (OPDAT) Office of Overseas Prosecutorial Development Assistance and Training- Denizaşırı Adli Takibatı Geliştirme Yardımı ve Eğitim Dairesi’nin davetlisi olarak masraflar ABD’ye ait olmak üzere, 2-11 Aralık tarihlerinde Washington, Colorado (Denver) ve Arizona’da (Phoenix) eyalet hukuk sistemini inceleyen Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman ile 8 daire başkanı hakim, Türk Hukuk sistemindeki eksiklikleri gidermek için Arizona Hukuk sistemini ideal buldu.
Denver’dan sonra Arizona’ya geçen heyet, Temyiz Mahkemesi Başkanı Hakim Daniel Barker ile görüştü, Yüksek Mahkeme ve Federal Mahkeme’de temaslarda bulundu.
Hakim Daniel Barker, heyetin kendilerine,
“Türkiye’de hukuk sistemimizde halkın güvenini garanti etme konusunda bazı eksikliklerimiz olduğuna inanırız. Bu sebeple büyük ilerleme kaydettiğini bildiğimiz Arizona sistemini inceliyoruz” dediğini söyledi.
Arizona Baro Başkanı John Phelps ve Baro Genel Sekreteri John Furlog da heyete Baro’da bir saat süren bir brifing verdi.
Meksika ile sınırı olan Arizona, Meksika asıllı nüfusun yoğun olduğu bir eyalet.
ABD Adalet Bakanlığı, ziyaretin amacını
“Profesyonel olabilmek” diye tanımladı.
Türk Adalet heyetini profesyonelleştiren Amerikalılar, sosyal faaliyet olarak da Arizona Chase.
***Peki neydi bu OPDAT?
Amerikan Büyükelçiliği’nin İnternet sitesinde
“ABD Adalet Dairesi Yurtdışı Savcılık Geliştirme, Yardımlaşma ve Eğitim Kurumu’na bağlı olarak bir hukuk müşaviri, 2006 yılında ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde konuşlanmıştır” açıklaması var.
Amerikan Adalet Bakanlığı’nın İnternet sitesinde ise kısaca OPDAT adı verilen kuruluşun Türkiye’de Dışişleri Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde çalıştığı, ABD Büyükelçiliği’nin, Türk Hükümetinin PKK ve diğer terör örgütlerinin işlediği cinayetlere karşı mücadelesine destek verdiği, terörle mücadele mevzuatını geliştirmek ve ceza davalarında, mali dolandırıcılık ve kamu yolsuzluklarında yardımcı olduğu belirtiliyor.
***odatv’den Barış Terkoğlu, OPDAT’ın Türkiye’deki Amerikalı bir danışman savcının 25-26 Ocak 2007’de İstanbul’da, terör suçları ve organize suçlarla ilgilenen mahkemeleri bulunan sekiz Türk kentinden cumhuriyet başsavcı vekilleri ve dört yargı temsilcisi ile toplantı yaptığını, Aydınlık’tan Mehmet Bozkurt da o savcının
Susanne Hayden olduğunu ortaya çıkarmıştı.
Milli Güvenlik Kurulu’ndan tek millet tek devlet açıklaması; Amerika’da eyalet sistemi araştırması...
İşte 2011 Türkiyesi’nin fotoğrafıdır bu...
Arslan BULUT, 5 Ocak 2011
yenicaggazetesi.com.tr
AKP’ye suçüstü: ABD’de eyalet modeli gezisi ! ![](http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/resimler1/authors/5.gif)
Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in ABD Adalet Bakanı ile acil bir görüşme yapmasından sonra haberler bıçak gibi kesildi. Devletin haber ajansı, konu ile ilgili en küçük bir haber yayınlamadı. ABD’de neler olup bittiğini Savaş Süzal’ın yazılarından ve eski dostumuz Yılmaz Polat’ın verdiği bilgilerden öğrenmeye çalışıyoruz.
Yılmaz Polat diyor ki,
“Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Washington’dayken Atlantic Council adlı düşünce ya da araştırma kuruluşunda bir grupla bir araya geldi. Toplantının dinleyicisi yoktu. Basın da haberdar edilmedi. Yani gizli bir toplantı yapıldı. İçeride kimler vardı, neler konuşuldu bilinmiyor. Ergin’e bu toplantıyı kim tavsiye etti ya da toplantıyı kim düzenledi onu da bilmiyoruz.
Ancak bildiğimiz Eric S. Edelman’ın bu konseyin yönetim kurulu üyesi oluşu... ‘Ergin ile Edelman Washington’da bir araya gelmiş olabilir mi?’ sorusu önemli. Ayrıca yönetim kurulunda ilginç isimler var.
Ergin için buna benzer bir toplantıyı da SETA-Dc adlı Türkiye’deki SETA adli kuruluşun uzantısı düzenledi.
Bu da Meclis’in araştırması gereken bir kuruluş. Açılışını Tayyip Erdoğan yapmıştı. AKP politikalarının reklâmı için harcanan paranın haddi hesabı yok.”* * *Polat
“Adalet Bakanlığı Müsteşarı ve beraberindeki sekiz hakim ve savcı ise ABD Adalet Bakanlığı’nın davetlisi olarak önce Washington sonra da Colarado ve Arizona gibi bazı eyaletleri dolaşıyor, eyalet sistemini inceliyor. Bu eyaletler Meksikalıların, Güney Amerikalı nüfusun yaşadığı, yani azınlıkların yoğun olduğu, eyalet kanunları da ona göre düzenlenmiş yerler. Arizona ayrıca Meksika sınırında..
Bir haftalık gezinin masrafları da Amerikan Adalet Bakanlığı’ndan karşılanıyor. Gazetelerde bu konuda tek bir satır göremedim” diyor.
Gazeteler, bu konuda tek bir satır yazacak olsaydı, zaten Yılmaz Polat gibi tecrübeli bir gazeteciden faydalanırlardı. Gazetelerin bir kısmı yandaş oldu, diğerleri de kendilerini korumak için Türkiye’nin bölünmesine bile seyirci kalıyor!
* * *İşte Büyük Orta Doğu Projesi ya da Yeni Osmanlı Projesi dedikleri proje, bu şekilde hayata geçiyor. PKK’nın savunduğu,
“demokratik özerklik” de aynı projenin Türkiye boyutudur. Mezopotamya Projesi’ni de önce ABD Büyükelçisi
Pearson, sonra Abdullah Öcalan en son da
Ahmet Davutoğlu savunmuştu.
Öcalan en son
“Eyalet sistemine geçiş için İrlanda, İspanya, İsviçre ve hatta Belçika örnekleri incelenebilir, bu örneklerden faydalanmak gerekir” dedi. Herhalde, Amerika’daki gezi ona da haber verilmiş ki Amerika’yı telaffuz etmiyor.
Yıllar önce 27 Haziran 1995 tarihli
FBIS bülteninde,
“ABD’nin eski Moritanya Büyükelçisi” unvanını kullanan David Adolph Korn’un Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeler yayınlanmıştı.
Biz bu bülteni, yayınlandığı tarihlerde ele geçirmiş ve bir yazımızda bahsetmiştik.
O görüşmede, terör örgütünün başı Öcalan,
“Biz Amerika’da olduğu gibi federal bir devlet, İspanya ve Almanya’da olduğu kadar da demokrasi istiyoruz. Eğer Türkiye kimlik, kültür, dil ve ekonomiye dayalı haklarımızı verirse, şiddeti bir günde durdururuz. İsteğimiz, soykırıma son verilmesi ve bunun için ABD’nin aracılık yapmasıdır. Biz ABD kuruluşları ve vatandaşlarına yönelik hiçbir eylem yapmadık” demişti.
* * *İşte şimdi, Türkiye Cumhuriyeti’nin Adalet Bakanı ve diğer yetkilileri, ABD’nin federal sisteminin hukuki alt yapısını inceliyor. Öcalan’ın ve Kenan Evren’in gözü aydın!
Kenan Evren de 1 Mart 2007’de yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 8 eyalete bölünebileceğini söylemişti. İşte gerçek iç ve dış tehdit budur.
Devleti korumaya yemin edenlerin önemli bir kısmı, meğer Amerikan devletini korumak için yemin etmiş, öyle anlaşılıyor!
Arslan BULUT, 10 Aralık 2010
yenicaggazetesi.com.tr
Bu görüşme pek hayra alâmet değil!![](http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/resimler1/authors/5.gif)
Düğün değil, bayram değil Adalet Bakanı
Sadullah Ergin aniden ABD’ye gitti ve döndü. Ergin, Washington’da Amerikan Adalet Bakanı
Eric Holder ile görüştü. Türkiye ile ABD arasında var olan adli işbirliği anlaşmalarını gözden geçirdiklerini bildiren
Ergin, “Ocak ya da Şubat ayı içerisinde her iki bakanlığın yetkilileri bir araya gelerek, mevcut mekanizmaları daha seri hale getirecek tedbirler noktasında çalışacaklar” dedi.
Konu adli işbirliği ise bu acelenin sebebi nedir? Öyle ya ABD seyahati yaklaşık 22 saat!
Adalet Bakanı’nın ABD Adalet Bakanı ile kısa bir görüşme yapmak için, 22 saat yolculuk yapması manidar değil mi? Telefonla da görüşebilirlerdi!
WikiLeaks’i de ele almamışlar.. Adli işbirliği anlaşmaları, bir iki saat içinde gözden geçirilebilir mi?
* * *Bu görüşme pek hayra alâmet değil ama biz
“mevcut mekanizmalar”ın neler olduğunu hatırlatalım.
Gazeteci
Yılmaz Polat’ın, Ulus Dağı Yayınları arasında çıkan “
CIA Pençesinde Açılım” kitabının 163 ve 164’üncü sayfalarında şu bilgiler yer alıyor:
“Abdullah Gül, 8 Ocak 2008’de Bush’a konuk oldu. Görüşmede, Kürt sorunu üzerinde durularak siyasi çözüm tartışıldı. Görüşmeden sonra Abdullah Gül, Bush’un bu konuyla ilgili bir isteğinin olmadığını açıkladı. Beyaz Saray ise Türk tarafını yalanlarcasına görüşmede PKK ve siyasi çözüm yöntemlerinin ele alındığını bildirdi.
Siyasi çözümün şifresi, Erdoğan’ın 5 Kasım’da Bush ile baş başa görüşmesinde saklıydı. Gül-Bush görüşmesi, Erdoğan-Bush görüşmesinin devamı niteliğindeydi.
Abdullah Gül, Ankara’ya döndükten bir ay sonra ABD Adalet Bakanı, Türkiye Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile görüştü. ABD ve Türk Adalet Bakanlıkları, uzun süredir işbirliği içindeydiler. 2006’da kamuoyuna yansımayan bir anlaşma da yapılmıştı ve o tarihten beri Kaliforniya Eyaleti Sacramento bölgesinden atanan bir Amerikalı savcı, Türkiye’de danışman olarak çalışıyordu.”* * *Amerikan Büyükelçiliği’nin İnternet sitesinde,
“ABD Adalet Dairesi Yurtdışı Savcılık Geliştirme, Yardımlaşma ve Eğitim Kurumu’na bağlı olarak bir hukuk müşaviri, 2006 yılında ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde konuşlanmıştır” ifadesi var.
Odatv’den Barış Terkoğlu da ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi İnternet sitesinde söz konusu savcı ile birlikte İstanbul’da PKK ile mücadele kapsamında özel yetkili cumhuriyet savcıları ve yargı temsilcilerine yönelik bir program düzenlendiğini haber verdi.
Amerikan Adalet Bakanlığı sitesinde belirtilen OPDAT Türkiye Genel Hukuk Danışmanı, yani Amerikalı savcı, terör suçları ve organize suçlarla ilgilenen mahkemeleri bulunan sekiz Türk kentinden cumhuriyet başsavcı vekilleri ve dört yargı temsilcisi ile görüşmüştü.
Aydınlık dergisinden Mehmet Bozkurt ve Umut Albayrak, 25-26 Ocak 2007’de İstanbul’daki hakimevinde, sekiz ilin özel yetkili Başsavcı vekili ve Adalet Bakanlığı’ndan üç yetkili ile çalıştay düzenleyen Amerikalı danışman savcının Susanne Hayden olduğunu ortaya çıkardı. CHP Zonguldak milletvekili Ali İhsan Köktürk’ün soru önergesine cevap veren Sadullah Ergin, toplantıları doğruladı.
Ayrıca Anayasa reformu denilen ve Türk yargı sistemini altüst eden çalışmaların da uzun süreden beri Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yönlendirildiği de anlaşıldı.Amerikan Büyükelçiliği’ndeki Amerikalı danışman savcı ve UNDP yetmemiş olacak ki artık mesele doğrudan bakanlar düzeyinde ele alınıyor!
Acil bir durum var demek ki! BDP de
“özerklik anayasası”nı hazırlamış durumda!
Amerikan Adalet Bakanlığı’nda Türkiye’nin geleceği mi tartışılıyor?Arslan BULUT, 7 Aralık 2010
yenicaggazetesi.com.tr