DÜMENİ KIRACAKBlok listeye tam destek aldıDENİZ Baykal’ın saf dışı kalmasına yol açan komployla başlayan sürecin son perdesi bugün Ankara’da sahneleniyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun vitrine sürülmesiyle yeni ufuklara yelken açan CHP’nin rotası, Parti Meclisi’ni oluşturacak kurultayla sabitlenecek. İl başkanları dümene geçen kaptana ilk desteği blok listeyle verdi.
Milliyetçilik oku köreltiliyorKULİSLERDEN sızan bilgilere ve Kılıçdaroğlu’nun 7 aylık genel başkanlığı dönemindeki söylemlerine göre partinin ilk hedefi Doğu ve Güneydoğu olacak. Deniz Baykal’ın yürüttüğü Atatürkçü çizgiyle sahillerde büyük ilgi gören CHP, yeni rotayla birlikte Avrupa Birliği ve ABD ile ilişkileri geliştirmeyi de amaçlıyor.
Küskünleri ikna edemediDELEGELERİN oylarıyla belirlenecek yeni Parti Meclisi dışında kalacak olan CHP’lilerin gönlünü kazanmak isteyen Genel Başkan Kılıçdaroğlu, bu amaçla Deniz Baykal ve Önder Sav’dan destek istemiş ancak olumlu sonuç elde edememişti. CHP’nin bu yeni ekseninin derin tartışmalara yol açacağı belirtiliyor.
CHP’de yeni rota açıklanıyorCHP, genel seçimlere yeni yapısıyla girmeye hazırlanıyor. Ankara’da yapılacak kurultayda, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi’ne seçeceği yol arkadaşlarıyla, belirlediği yeni eksende iktidar arayacak
Cumhuriyet Hal Partisi’nde eski genel başkan Deniz Baykal’ın saf dışı kalmasına yol açan komployla başlayan süreçte son perde bugün açılıyor. Mayıs ayında Kemal Kılıçdaroğlu’nun vitrine sürülmesiyle ekseni kayan CHP’nin bugünkü kurultayında yeni rota açıklanacak. 7 aylık genel başkanlığı döneminde, Deniz Baykal’ın izlediği politikayı terk eden ve partiyi milliyetçi çizgiden uzaklaştırdığı görülen Kılıçdaroğlu, teşkilattan Parti Meclisi seçiminde blok liste için tam yetki alarak kaptan köşküne de iyice yerleşti. Avrupa gezileri sırasında Türkiye’yi şikayetiyle de AB’nin dümen suyuna gireceğini gösteren Kılıçdaroğlu’nun yeni tercihi sahildeki milliyetçi oylar yerine Alevi-Kürt oyları.
Ecevit, İnönü onur konuklarıCHP’nin 15. Olağanüstü Kurultayı bugün Ankara Arena Spor Salonu’nda toplanıyor. Kurultay’da CHP’yi 2011 seçimlerine taşıyacak yeni Parti Meclisi belirlenecek. Kurultaya katılımın 40 bin kişi civarında olabileceği belirtiliyor.
Kurultayı binin üzerinde basın mensubunun izleyeceği belirtiliyor. Rahşan Ecevit, Sevinç İnönü ve Sabih Kanadoğlu’nun onur konuğu olacağı kurultayda CHP’nin eski Genel Başkanları için Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında yer ayrıldı. Ancak önceki Genel Başkan Deniz Baykal’ın Antalya delegeleriyle birlikte oturması bekleniyor. Aralarında Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Sezen Aksu, Fazıl Say, Ara Güler, Barış Pirhasan, Derviş Zaim, Fikret Otyam gibi isimlerin de bulunduğu çok sayıda sanatçı da davet edildi. Kurultay için siyasi parti liderlerine ve yöneticilerine, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yabancı misyonlara davetiyeler gönderildi.
Genel Başkan bir saat konuşacak“Gösterişli ancak abartısız” olacağı ifade edilen kurultay salonuna “Yeni CHP” yi anlatan sloganların yer aldığı pankartlar asıldı. Pankartlarda “Umudun adı Kemal”, “Dürüst lider, temiz siyaset”, “Söz veriyoruz, halkın iktidarını kuracağız”, “Yandaşa değil yurttaşa hizmet etmeye geliyoruz”, “Azarlamaya değil, vatandaşa hizmete geliyoruz” sloganlarının yanı sıra “Liderimiz Kemal, hedefimiz iktidar” sloganı dikkat çekiyor. Kılıçdaroğlu’nun kurultayda bir saat sürecek bir konuşma yapması bekleniyor.
PM üyeliği için 2 bin başvuruOlağanüstü Kurultay öncesi partide bir ilk yaşandı. 80 kişilik PM üyeliği için 2 binin üzerinde aday, PM üyeliği isteğini parti yetkililerine iletti. CHP tüzüğüne göre PM üyeliği için önceden başvuru işlemi bulunmuyor. Sadece PM’nin çarşaf listeyle seçilmesi durumunda isteyen partili kurultay günü PM’ye aday olabiliyor.
Parti Meclisi’ndeki muhtemel yeni isimler!CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün kurultaya sunacağı Parti Meclisi (PM) listesinde 20 dolayında milletvekilinin yer alması bekleniyor. Bu milletvekillerinden bazılarının adları şöyle:
Oğuz Oyan, Mehmet Ali Özpolat, İsa Gök, Hakkı Süha Okay, Tekin Bingöl, Haluk Koç, Atilla Emek, Yaşar Ağyüz, Ali Arslan, Bihlun Tamaylıgil, Faik Öztrak, Atilla Kart, Durdu Özpolat, Rıza Yalçınkaya, Ali İhsan Köktürk, Orhan Ziya Diren, Mustafa Özyürek, Hüseyin Ünsal, Rasim Çakır, Bülent Baratalı , Durdu Özpolat. Kılıçdaroğlu emekli büyükelçiler Uğur Ziyal ve Faruk Loğoğlu ile görüşmüştü. Uğur Ziyal, CHP’de aktif politikaya girmeye “Hayır” dedi.
Eski Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu’nun PM’ye girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bursalı işkadını Sena Kaleli, Kıbrıs uzmanı Sema Sezer, Yrd.Doç.Dr. Nurten Özdağ’ın yönetime girecek yeni kadınlar arasında adı geçiyor.
Listede yer alması beklenen diğer bazı isimler de şöyle:
Hurşit Güneş, Mesut Değer, Alaaddin Yüksel, İzzet Çetin, Didem Engin, Mehmet Zeki Gündüz, Melda Onur, Sencer Ayata, Sühey Batum, Umut Oran, Ümit Özgümüş, Markus Ürek, Necdet Pamir, Muhammet Çakmak, Aziz Konukman, Gülsün Bilgehan, Nihat Matkap, Enver Aysever, Gökhan Günaydın, Sedat Doğan, Bekir Ödemiş, Veli Ağbaba (Malatya il başkanı), Volkan Canalioğlu (Trabzon il başkanı), Nejat Gencan (Edirne il başkanı), Çetin Bilgir (Kars il başkanı), Hasan Öztürkmen (Gaziantep il başkanı), Eşber Yağmurdereli, Oğul Aktuna (eski Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna’nın oğlu)
İl başkanları ‘Blok liste’ dediCHP’nin 15. Olağanüstü Kurultayı öncesi CHP İl Başkanları, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantıdan Parti Meclisi’nin, Kılıçdaroğlu’nun tercihi doğrultusunda blok listeyle seçilmesi kararı çıktı. 81 il başkanı oybirliği ile Kılıçdaroğlu’nun listesine destek vereceklerini açıkladı. Toplantının ardından açıklamayı İstanbul, Artvin ve Trabzon il başkanları birlikte yaptılar. İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, 81 il başkanının Genel Başkana ve hazırlayacağı parti meclisi listesine oy birliği ile destek kararı aldığını söyledi. Tek bir fire olmadığını belirten Şimşek bunun bir ’iktidara yürüyüş kurultayı’olacağının altını çizdi. Şimşek toplantıda isim anketi yapıldığını belirtti.
Onu Başbakan yapmak istiyoruzHer il başkanından PM listesinde görmek istedikleri isimlerin yazılmasını istediklerini kaydeden Şimşek, “Ancak Sayın Genel başkan ’5 isimle sınırlı kalmayın. İsteyen 1 isim isteyen 10 isim de yazabilir’dedi” bilgisini verdi. Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı da “Biz Ankara örgütü olarak, CHP’yi iktidar, Kılıçdaroğlu’nu da başbakan yapmak için yola çıktık” dedi. Yıldızlı, önceki gün ilçe örgütlerinin de katılımıyla Ankara örgütü olarak bir toplantı yaptıklarını ifade ederek, “Genel Başkanımızla beraberiz, biz onu başbakan yapmak istiyoruz” diye konuştu. Samsun İl Başkanı Hüseyin Değerli de kurultaydan Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha güçlü çıkacağını ifade etti.
Tam 33 yıl genel başkanlık yaptıİsmet İnönü, 33 yılı aşkın bir süre CHP genel başkanlığı yaptı. 3 Temmuz 1970 yılında yapılan 20. kurultayda Parti Meclisi seçimleri Bülent Ecevit listesinin zaferiyle sonuçlanırken, İnönü 1126 oyla genel başkan oldu. Parti içindeki mücadelenin çözümü için 2 yıl sonra, 5 Mayıs 1972’de olağanüstü kurultaya gidildi. Ecevit, bu olağanüstü kurultayda da güvenoyu alırken, İnönü 8 Mayıs 1972 tarihinde genel başkanlık görevinden istifa etti.
Ecevit 3. Genel Başkanİsmet İnönü’nün 33 yıllık görevinden istifa etmesiyle birlikte 14 Mayıs 1972 tarihinde genel başkan seçimi için özel kurultay toplandı. Bülent Ecevit, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’den sonra CHP’nin üçüncü genel başkanı seçildi. Ecevit’in genel başkan olmasından 1.5 ay sonra, 30 Haziranda CHP 21. kurultayını topladı. Kurultay, ayrıca İsmet İnönü’nün de katıldığı son kurultay oldu.
CHP’nin 14 Aralık 1974 tarihinde gerçekleştirdiği 22. kurultay oldukça hareketli ve gergin geçti. MSP ile gerçekleştirilen koalisyonda yaşanan sorunlar nedeniyle hükümetin bozulması, parti içinde yeni tartışmalara yol açtı. CHP’nin 23. kurultayı 27 Kasım 1976 tarihinde toplandı.
PM tartışması 34 yıl önce de vardı
Kurultayda, Sosyalist Enternasyonel’e katılım kararı da alındı. Ecevit, yeniden genel başkan seçildi. 24 Mayıs tarihinde ise 24. kurultay toplandı. Kurultay’a 1976 yılında kaldırılan Parti Meclisi’nin tekrar oluşturulması tartışmalarıyla girildi. Parti meclisinin yeniden kurulmasını sağlayacak tüzük değişikliği önerisi, reddedildi. Ecevit, ise yeniden genel başkan seçildi.
CHP’nin 23. kurultayında konuşan Ecevit, parti içindeki tartışmaların bitmesini istedi
CHF’den CHP’yeCHP’nin adı 9 Mayıs 1935 tarihinde gerçekleştirilen 4. kurultayda “Cumhuriyet Halk Fırkası” ndan “Cumhuriyet Halk Partisi” ne çevrildi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de katıldığı son kurultay oldu. 18 Haziran 1936’da Parti Genel Başkanı Vekili İsmet İnönü’nün yayınladığı genelge ile parti ile hükümetin birleştirilmesi kararı uygulamaya sokuldu. 29 Mayıs 1939 tarihinde yapılan 5. kurultayda ise 1936’da başlatılan parti devlet işbirliği uygulamasından da vazgeçildi. 8 Haziran 1943 tarihinde toplanan 6. kurultay ise CHP’nin tek parti döneminde yaptığı son kurultay olarak tarihe geçti.
YENİÇAĞİşte CHP'nin Parti Meclisi CHP Kurultayı’nda, Parti Meclisi (PM) oylama sonuçları açıklandı.
Oylama sonuçlarına göre en düşük oyu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin aldı. Tekin 762 oy alabildi.
Gürsel Tekin'den sonra en az oyu alan Sezgin Tanrıkulu'nun oy sayısı 1030, onun hemen üstündeki Enver Aysever'inki ise 1038'di.İşte diğer sonuçlar:
Yaşar Ağyüz 1101, Yakup Akkaya 1110, Engin Alpay 1108
Ali Arslan 1107, Sencer Ayata 1080 ,Enver Aysever 1038
Süheyl Batum 1089, Gülsüm Bilgehan 1099, Mehmet Volkan Canalioğlu 1106
Osman Coşkunoğlu 1106, Muhammed Çakmak 1105, İzzet Çetin 1092
Doğa Çiğdemoğlu 1109, Mesut Değer 1062, Turgut Dibek 1103
Zeki Durmaz 1107, Atila Emek 1104, Didem Engin 1095
Aykan Erdemir 1107, Haluk Eyidoğan 1110, Levent Eyipişiren 1107
İsa Gök 1067, Gökhan Günaydın 1108, Mehmet Zeki Gündüz 1100
Hurşit Güneş 1080, Emrehan Halıcı 1103, Turhan İçli 1110
Sena Kaleli 1107, Osman Kaptan 1104, Atila Kart 1098
Ayten Kayalıoğlu 1109, Sema Kendirci 1102, Osman Korutürk 1107
Ali İhsan Köktürk 1102, Bülent Kuşoğlu 1104, Faruk Loğoğlu 1106
Aylin Nazlıaka 1100, Bertil Emrah Oder 1109, Ekrem Kerem Oktay 1097
Gülseren Onanç 1107, Melda Onur 1100, Umut Oran 1080
Oğuz Oyan 1104, Ensar Öyüt 1090, Veli Özdemir 1109
Ramazan Kerim Özkan 1106, İhsan Özkes 1109, Mehmet Ali Özpolat 1088
Faik Öztrak 1109, Ali Arif Özzeybek 1109, Hüseyin Pazarcı 1104
Zuhal Samlı 1098, Perihan Sarı 1108, Atila Sav 1098
Vahap Seçer 1105, Mehmet Ali Susam 1099, Bihlun Tamaylıgil 1110
Mahmut Tanal 1110, Sezgin Tanrıkulu 1030
Gürsel Tekin 762, Binnaz Toprak 1106
Erdoğan Toprak 1103, Faik Tunay 1105
Rıza Yalçınkaya 1104, Hüseyin Yaşar 1101
İrfan Hüseyin Yıldız 1100, Ayşe Ataç Yılmaz 1102, Alaattin Yüksel 1071
12 isimden oluşan Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu üyesi olarak Parti Meclisi’nde yer alacaklar, 18 aday arasından belirlendi.
İşte adayların aldığı oylar…
Önay Alpago (663), Mevlüt Aslanoğlu (866), Ufuk Ataç (762)
Deniz Pınar Atılgan (692), Selçuk Şafak Demirbulak (569)
Seyhan Erdoğdu (726), Birgün Ayman Güler (832), Hülya Güven (654)
Ercan Karakaş (824), Ömer Kurtaş (655), Nihat Matkap (794)
Nur Serter (736), Nurcan Şanlı (632), Alper Taşdelen (529)
Ali Tezel (568), Servet Ünsal (523), Sacit Yıldız (673), Nuran Yıldız (632)
Sonuçlara göre yeterli oy alamadıkları için
PM’ye giremeyenlerin isimleri şöyle: Selçuk Şafak Demirbulak (569 oy), Nurcan Şanlı (602 oy), Alper Taşdelen (529 oy), Ali Tezel (568 oy), Servet Ünsal (523 oy), Nuran Yıldız (632 oy).
oda.tv