Emperyalizmin En Ölümcül Silahı Demokrasi Yalanı
İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bize Batılı güçlerin komünizm tehdidi altında bulunan ve diktatörlükle yönetilen ülkelere demokrasi "ihraç etmek" için onurlu ve saygın bir mücadele verdiği söyleniyor. Bu yanılgı tamamen ortadan kalkmadıkça, insanlar emperyalizmin dünya çapında yol açtığı acıları kavramadıkça, bu canavar asla durdurulamaz.
Emperyalizmin gerçek yüzünü, onun en son kurbanlarından biri olan Muammer Kaddafi, canavarın pençesine düşmeden önce kaleme aldığı satırlarda anlatıyor:
"Emperyalistler beni öldürmek, ülkemin bağımsızlığını yok etmek, bizim parasız iskân, sağlık hizmeti, eğitim ve beslenme sistemlerimizi ortadan kaldırarak bunun yerine adına 'kapitalizm' denilen Amerikan usulü soygunu getirmek istiyor. Ama biz Üçüncü Dünyalılar bunun ne anlama geldiğini biliyoruz. Bu, şirketlerin ülkeleri, dünyayı yönetmesi ve insanların yoksullaşması demektir. Bu yüzden benim başka seçeneğim yok.
Direnmek ve Allah'ın izniyle bu yolda ölümü göze almak zorundayım."
(Tanııtm Bülteninden)
-William Blum
Say Yayınları
408 Sayfa
Haziran 2013 -
ilknokta.com
Yeni Amerikan Yüzyılı Projesi - Democracy
"Amerika Dünyadan ne İstiyor?"
"Soğuk Savaş'ın ardından kendisini bir anda tartışmasız tek süper (hatta hiper) güç konumunda bulan ABD, artık sadece günün birinde kendisine rakip olabilecek bir gücün gelişmesini engellemeye çalışmıyor; aynı zamanda uluslararası sistemde kurduğu hegemonyanın ötesine geçerek sisteme mutlak egemenliğini kabul ettirmeye çalışıyor.
(ABD'nin bu çabasını yeni bir dünya imparatorluğu kurma özlemi olarak nitelendirenler ve kendisini "Yeni Roma" olarak görmeye başladığını iddia edenler de var. Bkz. William Blum, "American Empire for Dummies)
George H. Bush ve Bill Clinton dönemlerinde kenara itilen bu ekip 1997'de Robert Kagan ve William Kristol'ün girişimiyle Yeni Amerikan Yüzyılı Projesi (Project for the New American Century − PNAC) adıyla bir düşünce kuruluşu oluşturdular. ABD'de önde gelen yeni−muhafazakar şahinleri bir araya getiren kuruluşun kamuoyuna duyurduğu Prensipler Belgesi'ni imzalayanlar arasında büyük kısmı şu andaki ABD yönetiminde yer alan pek çok tanıdık ve ünlü isim var: Paul Wolfowitz, Lewis Libby, Donald Rumsfeld, Richard Cheney, Zalmay Khalilzad, Jeb Bush, Paula Dobriansky, Francis Fukuyama ve Dan Quayle. Ayrıca projeye daha sonra katılanlar arasında da Richard Perle, Bruce Jackson, James Woolsey ve Jeane Kirkpatrick.
Temel hedeflerinin ABD'nin küresel liderliğine destek sağlamak olduğunu; ABD'nin dış politikasının "ahlaki açıklığa" (moral clarity) ihtiyaç duyduğunu ve güçlü bir orduya dayanması gerektiğini söyleyen PNAC ekibi, 2000 seçimleri öncesinde Başkan adayı George W. Bush'a sunulmak üzere Present Dangers başlıklı bir kitap hazırladılar. Richard Perle, William Bennet, Paul Wolfowitz gibi isimlerin bölümler yazdığı kitap, yeni Başkana Irak, Çin, K. Kore ve İran'da rejim değişikliği peşinde koşulması, ulusal füze savunma sistemi kurulması, silahların sınırlandırılması görüşmelerinden geri çekilme, savunma harcamalarının artırılması ve Amerikan liderliğinin korunması gibi önerilerde bulunuyordu.
PNAC düşününün etkisinin açıkça görüldüğü ABD'nin yeni Ulusal Güvenlik Stratejisi dört yönüyle öne çıkıyor. Öncelikle, askeri, diplomatik, ekonomik ve kültürel alanlarda Amerikan hegemonyasından Amerikan mutlak kontrolüne (ya da bazılarının ifadesiyle Amerikan imparatorluğuna) geçişi vurguluyor."
Doç. Dr Mustafa Aydın