[img]http://www.avazturk.com/upload/Image/2010/Mayis/bdp_ozerklik_istedi.jpg[/img]
BDP, ABD'den "özerklik" istediABD'de bulunan kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı Genel Başkanı Ahmet Türk, ABD'den "otonomi (özerklik)" istedi.Daha önce de Nisan 2009'da Türkiye'ye gelen ABD Başkanı Barack Obama'ya "Türkiye'nin 25 özerk bölgeye ayrılmasını" içeren "demokratik özerklik projesi"ni TBMM çatısı altında sunan Ahmet Türk bu talebini bu defa ABD'nin başkentinde yineledi.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile birlikte, Washington’daki temasları kapsamında düşünce kuruluşu Carnegie Endowment'ta konferans veren Ahmet Türk, üç taleplerinden birinin “demokratik otonomi” olduğunu söyledi.
"Baraj yüzde 5'e inerse yüzde 10'un üzerinde oy alacağız"
ANF'nin haberine göre Ahmet Türk yaptığı konuşmasında seçim barajı engeline dikkat çekerek barajın yüzde 5'e indirilmesi durumunda, yüzde 10'un üzerinde oy alacaklarını ileri sürdü.
Türk, Cumhuriyetin kurulmasından sonra Kürtleri inkar siyasetinin geliştirildiğini savunarak, üç konudaki taleplerini şöyle sıraladı:
- Kürt kimliğini Türkiye'nin zenginliği sayan Anayasal düzenleme,
- Kültürel haklar ve Kürtçenin kamusal ortamda özgürce ifade edilmesi,
- Kürt yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde demokratik otonomi.
ABD Başkanı Barack Obama'ya Türkiye'ye geldiğinde söylediği şeyi hala savunduğunu hatırlatan Türk, "Çözümsüzlüğün nedeni Kürtlerse hep birlikte Kürtlerin üzerine yürünmesi, ama sorun devletse bu politikasına destek verilmemesi gerektiğini" iddia etti.
"PKK aktörse, ikna edilmeli"
Türkiye'den Başbakan ve Cumhurbaşkanları ABD'ye geldiğinde, ABD Başkanlarına ilk olarak PKK konusundan bahsediyorsa, bunun "PKK'nın bir realite olduğu anlamına geldiği" söyleminde bulunan Ahmet Türk, Obama'nın Türkiye'deki "demokratik" sürece katkı sağlayacak bir rol oynayabileceği mesajını verdi.
Türk, ABD'nin daha önceden Güney Afrika ve İrlanda konusunda bunu yaptığını hatırlatırken, demokrasinin ilerlemesi için bütün aktörlerin sürece dahil edilmesi gerektiğini savundu. Türk, "Eğer Hamas bir aktörse, Hamas'ın ikna edilmesi, eğer PKK bir aktörse, mutlaka PKK'nın ikna edilmesi lazım ve demokratik sürecin işleyişine olanak sağlayacak şeylere çaba gösterilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Otonomi nedir?
Türk Dil Kurumu (TDK)'nun 1969 tarihli sözlüğünde otonomi ifadesi özerklik ile eşdeğer veriliyor. Özerklik kelimesinin karşısında da şu tanım yer alıyor:
"Bir topluluğun hiç değilse bir takım koşullar altında kendi kendini yönetme hakkı, idare muhtariyeti."
Yine TDK'nın internet sözlüğünde de otonomi tanımının karşısında yine "özerklik" maddesi yer alıyor. Özerklik, son eklerle bu sözlükte daha geniş bir biçimde şu şekilde anlatılıyor:
özerklik, -ği
a. 1. Bir topluluğun, bir kuruluşun ayrı bir yasaya bağlı olarak kendi kendini yönetme hakkı, muhtariyet, otonomi: Bilimsel özerklik. Üniversite özerkliği. 2. fel. Bir kişinin, bir topluluğun kendi uyacağı yasayı kendisinin koyması, yad erklik karşıtı: �u bayrak onun bir çeşit kendine güven ve özerklik bayrağıdır sanki. -H. Taner.
Güncel Türkçe Sözlük özerklik İng. autonomy
1. Yönetim bakımından dış denetimden bağımsız olma. 2. Kişinin, kendi davranışlarını düzenleme ve bu davranışlara yön verme konusunda bir ölçüde bağımsız oluşu.
BSTS / Eğitim Terimleri Sözlüğü 1974özerklik İng. autonomy
(Yun. autos = kendi; nomos = yasa) : (Genel olarak) Bir kişinin, bir topluluğun kendi uyacağı yasayı kendisinin koyması. Bu bağlamda: 1. Kendine özgü bir yasası olma. (Ör. Organik yaşamın, anorganik olan karşısındaki özerkliği.) 2. Dıştan bir yetkenin koyduğu kurallara, eleştirmeden uyma yerine, kendi kendini yöneten tüzel ve töresel özgürlük. 3. Kant'ta ahlak felsefesinin temel ilkesi; ahlak düzgülerinin salt us istencinden çıkarılması.
BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü 1975özerklik İng. Autonomy
Özerksel bir gücün yönettiği geniş bir bütün içinde, bir kuruluşun ya da bir ülkenin belli koşullar altında kendi kendini yönetme hakkı.
BSTS / Tarih Terimleri Sözlüğü 1974
AVAZTÜRK