Mühendislik Ünvan Kavgası Yapanlara / Mahiye MORGÜL

Eğitimci Yazar

Mühendislik Ünvan Kavgası Yapanlara / Mahiye MORGÜL

İletigönderen NİLGÜN BAŞTUĞ » Cum Tem 05, 2013 14:10

Mühendislik Ünvan Kavgası Yapanlara

Mühendis odaları yollara düştü, “ünvanımızı vermeyiz” diye bağırıyor. Mühendislik diplomaları ve ünvanları 2005’de ellerinden alınmıştı, haberleri yok. Mezuniyet belgesi aldılar, diploma değil, üzerinde “… Mühendisliğine hak kazanmıştır” diye bir ünvan yok.

Olmayan ünvanları için kavga ediyorlar. Sözüm var onlara.

Teknik öğretmenler sizin işinizi elinizden alırlarmış, işsiz kalırmışsınız… Olmayan işinizi ve olmayan diplomanızı savunmak için mi sokağa çıktınız? Diplomalarınız kaldırılırken neredeydiniz?

2009’da Teknik Eğitim Fakülteleri kapanırken teknik öğretmenler de gık demediler. Onlar da diploma yerine sertifika, yani mezuniyet belgesi alırken sustular. Şimdi o susmalarının karşılığında mühendis(!) olacaklarını zannediyorlar, çok saflar.

Önce diplomalarınız ve ünvanlarınız gitti, ardından sertifikalı kurslar sistemi demek olan Mesleki Yeterlilik Kurumu geldi, hepinizi uyuttu. Bu kurum varken kimseye diploma ve ünvan verilemez, 5544 sayılı MYK yasasına aykırıdır, önce bu kurumun kaldırılması lazım.

Hala oltadasınız, bir ünvan kavgası eksikti, bırakın kayıkçı kavgasını. Birleşin de ünvanlarınızı ve fakülte diplomalarınızı geri isteyin, MYK yasasını kaldırın.

MYK, sertifika ve akreditasyondan küresel piyasaya para akıtacak, onun için kalktı diplomalarınız ve ünvanlarınız, uyuyun siz daha.

AKP iktidarı sizin diplomalarınızı buharlaştırırken çıtınız çıkmadı, “yetmez ama evet” dediniz. Şimdi de buharlaştırdığı teknik öğretmene ünvan verecekmiş, ve siz de buna inandınız! Hiçbirinize zırnık vermeyecekler, mühendislik ünvanlarınız çoktan kaldırıldı.

Buyurun size belge.

YÖK’den Üniversite rektörlüklerine gönderilen 8.6.2005 /11850 tarih sayılı yazı.

“Üniversitelerarası Kurul Başkanlığının diplomalara unvan yazılmaması konusundaki kararını bildiren ilgi yazısı 03.06.2005 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı kanunun 2850 sayılı kararıyla değişik 43/b maddesi uyarınca 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere diplomalara unvan yazılmaması, öğrenim görülen program adının ve derecesinin belirtilmesi uygun görülmüştür.

Bilgilerinizi ve gereğini saygılarımla arz ve rica ederim.”

İmza: Prof.Dr.Savaş Küçükyavuz (Bşk.Vekili)

Bkz: http://www.mahiye.net/MAYANA%201970%20D ... %20kit.pdf

Üniversite rektörlüklerine YÖK Başkan Vekili sıfatıyla Prof.İsa Eşme tarafından gönderilmiş bir yazı daha:

İlgi, 8.6.2005 /11850 tarih sayılı yazı.

“Avrupa Birliği uyum çalışmaları ile gelişmiş ülkelerde düzenlenen diplomalara paralellik sağlamak, diplomalara unvan yazılarak çalışma alanlarını sınırlandırmak yerine, öğrencilerin mezun oldukları bölüm ve/veya sanat(anabilim) dalında önlisans derecesi verilmesine Üniversitelerarası Kurul’un görüşü de dikkate alınarak 3.6.2005 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında karar verilmiştir…

Diplomalara unvan yazılmamasının, mezun olunan program adı yazıldığı için herhangi bir karışıklığa neden olmayacağı düşünülmektedir…”

İmza: Prof.Dr. İsa Eşme (Bşk.vekili)

Arkasından Eylül 2005’de 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu geldi ve hepiniz sertifikalı kurslara mahkûm edildiniz.

İşte her birinizin internetten veya üç aylık kurstan aldığı Kaynak Mühendisliği Sertifikası, nedir bu? Yerlisi var yabancısı var.

Mühendislik fakülteleri ile Mühendis odaları da “Kaynakçı Mühendis Sertifikası” veriyor, düşürüldüğümüz yere bakın! Sertifikalı mühendislik olmaz demediniz, üç ayda mühendis olunmaz demediniz… Hatta, internetten “itibarlı” Amerikan eğitim şirketinden 15 bin dolara sertifika alanlarınız oldu, odanız sustu. Odalarınız daha ucuza veriyor diye müşteri kızıştırdınız. Kendi üyesine sertifika satan odalar, öğrencisine sertifika satan fakülteler… Şart idiyse neden fakülte dersleri içerisinde yok, sormadınız bile!

Amerika’da kaynakçıya montajcı denir, hepinizi montajcı yapıyorlar, ayıkmadınız. “Türkiye montaj ülkesi olmayacak!” demediniz, meydanlara inmediniz!

Elinizden koskoca fakülte diplomaları alınırken gık demediniz, “itibarlı yabancı sertifika”nız olacak diye kandınız, montajcı sertifikasını mühendis belgesi diye yuttunuz, şimdi kalkmış “mühendis ünvanı” için teknik öğretmen kardeşlerinizle kavga ediyorsunuz.

Hele bir bakın, mühendislik fakültelerinde artık teknik lise düzeyinde bile eğitim verilmiyor, siz ne zannediyorsunuz?

Onlara da vermeyecekler o ünvanı. Sizden onu geri alan onlara mı verir, a şaşkın kardeşim! Onların fakülteleri kapandı, öğretmen bile olamıyorlar, tayin edilmiyorlar, onların muhalefetini susturmaları lazım, oyalıyorlar, anlasanıza…

Onlar doğru dürüst kültür dersi görmediler, olanları anlamakta zorlanmaları normal, peki ya sizin aymazlığınıza ne demeli!

Mesleki Yeterlilik Kurumu yasası kapalı oturumda geçerken, mecliste hiç mi mühendisiniz yoktu? Sertifika verip para kazanacaktı mühendis odanız diye sustunuz değil mi? Bir de, inşaat odanızdan denetim yetkisi alındı ve yabancı şirketlere verildi diye ağlıyorsunuz, öyle mi? Daha çok ağlarsınız.

Sizin başınıza daha neler gelecek, göreceksiniz, inşaatta kürekçi bile etmeyecekler sizi, siz ki kapalı oturumda geçirilmiş 5544 sayılı yasayı halka anlatmadınız, “kürekçi sertifikası” bile satarlar size!

Bırakın şu kayıkçı kavgasını, teknik öğretmenlerle verin el ele. Eğer daha iyi eğitimli olduğunuzu iddia ediyorsanız, ağabey olun onlara. Hepinizi işsiz mesleksiz bırakan Mesleki Yeterlilik Kurumu kapısında basın açıklaması yapın, buranın kapatılması için ele ele verin, diplomalarınızı ve ünvanlarınızı geri isteyin, mühendise sertifika olmaz deyin, Teknik Eğitim Fakültelerini geri açtırın, meslek liselerinin satışa hazırlanmasını durdurun, modül sistemi kaldırın…

Mühendis olsun veya öğretmen olsun, tüm fakülte mezunlarına bir de sertifika satmaya kalkan şu küresel sermayenin moderatörü MYK’yı, o sertifika bezirgânlarını siz buharlaştırmazsanız onlar sizi buharlaştıracak!

Sizi küresel sertifika bezirgânlarına peşkeş çeken AKP’ye karşı birlikte direnecek yerde, kalmış birbirinize öteki muamelesi ediyorsunuz. Böyle olmaz, aklınızı başınıza toplayın!

Mühendislik de, Teknik Öğretmenlik de bitti, iyi bakın. Birlikte yok ediliyorsunuz, kavga etmeyi bırakın. Birileri sizi birbirinize düşürüyor. Bu ülkenin en okumuşları sizsiniz, lütfen geç olmadan bu tuzağı ters çevirmeyi başarın.

Eğitimci Yazar Mahiye MORGÜL, 5 Temmuz 2013
mahiye@gmail.com
Ben yaşayabilmek için, kesin olarak bağımsız bir ulusun evladı kalmalıyım. Bu yüzden ulusal bağımsızlık bence bir hayat sorunudur.
Ya istiklal, ya ölüm!
Kullanıcı küçük betizi
NİLGÜN BAŞTUĞ
GM Yazarları
GM Yazarları

İletiler: 694

Şu dizine dön: Mahiye MORGÜL

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x