Apo'yu idamdan kim kurtardı?TBMM çatısı altında idamın kaldırılması için “evet” oyu veren kadroları araştırdı. İşte bölücü başını idamdan kurtaran süreç ve işte isim isim sorumlular…
Apo’yu İmralı’ya kim koydu?
Abdullah Öcalan, 15 Şubat 1999 günü 56. Hükümet (Ecevit tarafından kurulan azınlık hükümeti) döneminde yakalanarak Türkiye’ye getirildi. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Apo’nun Türkiye’ye getirilebileceği yönündeki kanaatin kesinleşmesinin ardından, terörist başının İmralı’ya yerleştirilmesi için hazırlıklara başladıklarını belirtmişti. Bu tarihte Meclis’te grubu olan partiler arasında MHP yoktu.
MHP, 18 Nisan 1999 tarihinde gerçekleştirilen seçimlerden 2. Parti olarak çıkarak parlamentoya girdi. 57. Hükümetin koalisyon ortağı olan MHP, bölücü başının idamını istiyordu. 12 Ocak 2000 tarihinde, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ile koalisyon ortakları ANAP Lideri Mesut Yılmaz ve MHP Lideri Devlet Bahçeli 7.5 saat süren bir zirve gerçekleştirdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu zirvede hükümet ortaklığını sona erdirme noktasına geldi ancak terörist başının idamının ertelenmesi yönündeki kararın çıkmasına engel olamadı. Bahçeli’nin bu zirvede verdiği mücadeleyi, Mesut Yılmaz, "7.5 saat zorlu bir görüşme yaptık. İstihbarat raporları okundu. Her şey bütün detayıyla ele alındı. Ama yine de karşımda hükümeti bozmaya çok kararlı bir Devlet Bahçeli gördüm" sözleriyle anlattı.
O toplantıda neler yaşandı?
Koalisyon liderleri, Abdullah Öcalan’a verilen ölüm cezasını görüştükleri zirvede yaşananlar şöyleydi: DSP ve ANAP, dosyanın AİHM kararı çıkana kadar Başbakanlık’ta bekletilmesini isterken, MHP ısrarla idam dosyasının TBMM’ye gönderilmesini talep edince hükümet dağılmanın eşiğine geldi. MHP lideri Devlet Bahçeli, toplantı boyunca tezinde ısrar etti. PKK, HADEP, Apo ve Avrupa’daki bazı kuruluşların açıklamalarına dikkat çeken Bahçeli “Herkes haddini bilmeli” diyerek “Dosyanın Başbakanlıkta kalması zaaf olarak değerlendirilebilir” uyarısında bulundu. Ecevit ve Yılmaz AİHM ve Avrupa Konseyi’ne karşı yükümlülüklerden hareket ederek “saygın bir hukuk devleti olan Türkiye’nin uluslar arası anlaşmalara attığı imzaların gereklerini yerine getirmek zorunda olduğunu” söylediler. Bahçeli ise ülkenin bu konumunu kabul etmekle birlikte, “İnfazın engellenmesinin Türkiye’ye uygulanan çok yönlü baskıya bağlanabileceğini söyleyerek “Bu durumdan büyük rahatsızlık duyduğunu” vurguladı.
Bahçeli, görüşme sırasında nezaketini korudu ancak son ana kadar anlaşmaya yanaşmadı.
Ecevit ve Yılmaz “Avrupa’ya ve AİHM’ye karşı yükümlülüklerimiz var” gerekçesiyle Bahçeli’nin bu talebini de kabul etmedi. Sonunda, hazırlanan metinde Bahçeli’nin istedikleri de yer aldı.
İŞTE BAHÇELİ’NİN O ZİRVEYE SUNDUĞU TALEPLER:
1. İdamın infazına TBMM karar vermelidir. Bu bir egemenlik hakkıdır.
2.Dosyayı Başbakanlık’ta bekletmenin yasal dayanağı yoktur. Muhalefet bunu kullanır.
3. İdamın infazının ertelenmesi PKK’yı çökertmez. Aksine birçok PKK ortaya çıkar.
4.PKK terörü dış mihraklı. Gevşek tavır, baskı getirir. Bu, siyasi haklara kadar uzanır.
5. Bazı özellikli konularda AİHM kararlarına uyulmayabileceği görüldü. Bu kullanılabilir.
HÜKÜMET GİTTİ GELDİ
Görüşmeden bir sonraki gün, yani 13 Ocak 2000 tarihinde ise ulusal gazeteler “Hükümet gitti geldi” manşetleriyle çıktı. Bunun nedeni, Başbakanlıkta 7.5 saat süren toplantıda, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin ısrarının hükümet krizine yol açacak aşamaya gelmiş olmasıydı. Toplantı sonrasında açıklanan metinde en can alıcı bölüm, “AİHM süreci bittiğinde, idam dosyasının ivedilikle Meclis’e gönderilecek olması” idi. Dönemin MHP Milletvekillerinden Koray Aydın, “Şehit aileleri bakımından en önemli husus bu. Onlar sanıyorlar ki ertelemeyle Öcalan kurtulmuş oluyor. Böyle bir durum yok” diye konuşmuştu. Üç liderin imzasıyla alınan ve Hükümeti bitme noktasına getiren kararın metninde şu ifadeler yer alıyordu:
"Bilindiği gibi Türkiye'nin de yargı yetkisini kabul etmiş olduğu AİHM'nin Türk yargısınca verilmiş kararları değiştirmesi hiçbir şekilde söz konusu değildir. Anayasamızdan ve uluslararası taahhütlerimizden kaynaklanan süreç tamamlandığında, dosya gereği için ivedilikle TBMM'ye gönderilecektir."
MHP Lideri Devlet Bahçeli, Başbakanlık’taki kritik toplantının ardından MHP üst yönetimine şunları söylemişti:
“Doğabilecek sakıncaları, endişelerimizi dile getirdik. Koalisyonun tabiatı gereği farklı görüşler ortaya çıktı, ancak biz meseleye her zaman memleket açısından baktık. Mesele MHP’nin kaybı veya kazancı meselesi değildir. Devletin menfaatleri meselesidir. İnfaz konusunda güvence alınmıştır. Bu da metinde vurgulanmıştır.”
ASIL SORUMLULAR ŞİMDİ NEREDE?
Tüm bu gerçeklerin yanında, bölücü başının idam kararının ertelenmesine ilişkin Anayasa değişikliğinin TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamasında da ilginç bir tablo ortaya çıkmıştı. Bu tablonun ortaya çıkardığı sonuç son derece çarpıcıydı. Buna göre Türkiye’de idam cezasının tümüyle kaldırılması yönünde en belirgin adımları atan parti ise AKP oldu. MHP lideri Bahçeli'nin, "Gökkuşağı Koalisyonu" adını verdiği DSP, ANAP, DYP, SP, AKP ve YTP'li milletvekilleri, ittifak halinde idam cezasını kaldırdılar. O gün Apo asılmasın diyen AKP milletvekilleri bugün yine parlamentoda siyaset yapıyor. Yine o gün “Apo asılmasın” diyen ancak AKP'de olmayan birçok milletvekili de şu an AKP'nin ya da bir başka partinin milletvekili olarak TBMM'de bulunuyor.
TBMM zabıtlarından Meclis'teki 550 milletvekilinin Öcal'ın asılması ile ilgili ne yönde oy kullandığını isim isim açıklıyoruz.
Terörist başını idamdan kurtaran yasa tasarısının oylamalarında, siyasi partilerin liderleri ve milletvekilleri şu açıklamaları yapmıştı:
AKP grubu adına Bülent Arınç:
“Ölüm cezasının kaldırılması konusu geldiğimiz noktada, bir zaruret ifade etmektedir.”
AKP grubu adına Mehmet Ali Şahin :
“Ölüm cezasının kaldırılmasını Parti olarak, Grup olarak biz de istiyoruz.”
AKP grubu adına Dengir Mir Mehmet Fırat:
“Asamadınız; bundan sonra da asamayacaksınız.”
ANAP Lideri Mesut Yılmaz:
“Türkiye, AB yolunda dev bir adım attı. Bunun, Meclis'ten bu kadar büyük çoğunlukla yapılmış olması, daha anlamlı kılıyor. Keşke MHP'de bunun içinde olsaydı. Bu attığımız adımın önemini gelecekte daha iyi anlayacağımıza inanıyorum.”
AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan:
“Bu, çok büyük bir başarıdır. Özellikle TBMM'yi takdir ediyorum, alkışlıyorum. 'Bu kadar kısa sürede olmaz, bu araya sıkıştırılmaz' diyenler cevabı aldılar. Top artık AB'de. Atacakları adımlarla ne derece samimi olduklarını göreceğiz.”
DSP Lideri Bülent Ecevit:
"Dünyada olduğu gibi, idamın Türkiye'de de kalkmış olmasından memnuniyet duyduk.”
DYP Lideri Tansu Çiller:
DYP, bir kez daha AB'yi kuyudan çekip çıkardı.
YTP Lideri İsmail Cem:
“Türkiye kendi insanı için TBMM aracılığıyla çok önemli bir ışık yakmıştır. Bu olay Türkiye'nin AB'ne tam üyelik sürecinde adeta bir dönüm noktasıdır.”
SP Genel Başkanı Recai Kutan:
“Türkiye'nin AB'ye girmesi gereklidir' dedik. O çizgimizde en ufak bir sapma olmadan gayret gösterildi. Memnuniyetle ifade edeyim ki böyle bir karar alındı. Yasaların Meclis'ten geçmesinden büyük mutluluk duyduk.”
57’inci Hükümet döneminde Başbakanlık koltuğunda DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit oturuyordu. Terörist başının idam dosyası ise AİHM’nin ifaz ile ilgili ihtiyati tedbir kararı gerekçe gösterilerek 2.5 yıldır Başbakanlık’ta bekletiliyordu. Dönemin Başbakan Yardımcılarından biri MHP Lideri Devlet Bahçeli idi.
O dönem, henüz değişiklik yapılmadığından idam cezası TCK’da vardı. Bölücü başı Apo idamdan kurtarılmamıştı ancak dosyası da bir türlü Meclis’e gelmiyordu. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in, Anayasa’nın “Hiçbir makam ve mercii mahkeme hükümlerinin infazının yerine getirilmesini engelleyemez” şeklindeki 138’inci maddesini çiğnediği dile getiriliyordu.
İSİM İSİM OYLAMA
TBMM zabıtlarından Meclis'teki 550 milletvekilinin Öcalanın asılması ile ilgili ne yönde oy kullandığını isim isim açıklıyoruz.
AKP'nin de TBMM'de 53 milletvekili ile yer aldığı, o zaman milletvekili olmayan Erdoğan'ın genel başkanları sıfatıyla misafir locasından izlediği AKP Grubu "EVET" oyu kullandı. Böylece 1 Ağustos 2002'deki olağanüstü toplantılarda idam cezası, yasalarımızdan çıkarıldı. Partilerin milletvekili sayısı ve verdikleri oy:
AKP: 53 evet
ANAP: 76 evet
DSP: 55 evet
DYP: 65 evet
SP: 22 evet
YTP: 50 evet
Bağımsızlar: 11 evet
İdamın kaldırılması için "kabul" oyu kullanan o milletvekilleri, şu anda hangi partide görev yapıyor dersiniz? İşte yanıtları:
Dengir Mir Fırat - AKP Adana Milletvekili
Sait Açba - AKP Afyon Milletvekili
Mahmut Göksu - AKP 22. Dönem Milletvekili
Mehmet Özyol – AKP 22. Dönem Milletvekili
Akif Gülle – AKP Amasya Milletvekili
Ismail Özgün – AKP Balıkesir Milletvekili
Mahfuz Güler –Türkiye Partisi Genel Başkan Yardımcısı
Zeki Ergezen – AKP Bitlis Milletvekili
Ismail Alptekin – Akp 22. Dönem Milletvekiliydi
Faruk Çelik – AKP Bursa Milletvekili ve Devlet Bakanı
Mehmet Altan Karapaşaoğlu – AKP Bursa Milletvekili
Ertuğrul Yalçınbayır – AKP 22. Dönem Milletvekili
Osman Aslan – AKP Diyarbakır Milletvekili
Nurettin Aktaş – AKP Gaziantep Milletvekili
Tevhit Karakaya – AKP MYK Üyesi
Ali Er – AKP Mersin Milletvekili
Abdülkadir Aksu – AKP Genel Başkan Yardımcısı
Mustafa Baş – AKP 22. Dönem Milletvekili
Ali Coşkun – AKP 22. Dönem Sanayi ve Ticaret Bakanı
Hüseyin Kansu – AKP 22. Dönem Milletvekili
Mehmet Ali Şahin – AKP Milletvekili TBMM Başkanı
Nevzat Yalçıntaş – AKP İstanbul Milletvekili
Abdullah Gül - Cumhurbaşkanı
Salih Kapusuz – AKP Genel Başkan Yardımcısı
Mehmet Vecdi Gönül – Milli Savunma Bakanı
Osman Pepe – AKP 22. Dönem Milletvekili, Çevre ve Orman eski Bakanı
Remzi Çetin – AKP 22. Dönem Milletvekili
Özkan Öksüz – AKP Konya Milletvekili
Avni Doğan – AKP Kahramanmaraş Milletvekili
Ali Sezal – AKP 22. Dönem Milletvekili
Sabahattin Yıldız – AKP Muş Milletvekili
Eyüp Fatsa – AKP Ordu Milletvekili
Musa Uzunkaya –AKP 22. Dönem Milletvekili
Ahmet Nurettin Aydın – AKP 22. Dönem Milletvekili
Abdüllatif Şener – Türkiye Partisi Genel Başkanı
M.Ergün Dağcıoğlu – AKP 22. Dönem Milletvekili
Yahya Akman – AKP Şanlıurfa Milletvekili
Zülfikar Izol – AKP Şanlıurfa Milletvekili
Maliki Ejder Arvas - AKP 22. Dönem Milletvekili
Hüseyin Çelik – AKP Genel Başkan Yardımcısı
Ilyas Arslan – Vefat etti
Mehmet Çiçek – AKP Yozgat Milletvekili
Ramazan Toprak - AKP 22. Dönem Milletvekili
Kemal Albayrak –
Abdullah Veli Seyda - AKP Şırnak Milletvekili
Şükrü Ünal – AKP 22. Dönem Milletvekili
İdamın kaldırılması için "kabul" oyu kullanan Bağımsızlar arasında şu anda AKP sıralarında olan bir kişi var. O da AKP Hükümetinin Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek… Diğer bağımsız vekiller ise şöyle:
Numan Gültekin, Mehmet Ağar, Mail Büyükerman, Mustafa Yılmaz, Rıdvan Budak, Zafer Güler, Mustafa Düz, M. Ali İrtemçelik, İhsan Çabuk, H.Fehmi Konyalı
Idamın kaldırılması için "kabul" oyu kullanan DYP milletvekilleri Ahmet Iyimaya, daha sonra AKP Ankara Milletvekili oldu. Saffet Kaya da AKP Ardahan Milletvekili olarak siyaset hayatını sürdürdü.
İdamın kaldırılması için "kabul" oyu kullanan ANAP milletvekillerinden de şu an AKP ve diğer bazı partilerin TBMM’deki sıralarında oturanlar var. İşte o isimler:
Mehmet Ali Bilici – AKP Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı
Yaşar Eryılmaz – AKP Ağrı Milletvekili
Murat Başesgioğlu – AKP İstanbul Milletvekili
Dönemin ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz da, şu an DP’yi temsilen parlamentoda milletvekili olarak bulunuyor.
DSP milletvekili iken “Apo asılmasın” diye oy kullanan milletvekillerinden de, şu an parlamentoda çeşitli partilerde siyaset yapmaya devam edenler var. İşte o isimler ve siyaset yaptıkları partiler:
Ertuğrul Kumcuoğlu – MHP Aydın Milletvekili
Hasan Macit- DSP İstanbul Milletvekili
Hasan Erçelebi- DSP Denizli Milletvekili
Emrehan Halıcı- CHP Ankara Milletvekili
1 Ağustos 2002 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda, idamın kaldırılmasına yönelik oylama yapılırken, 116 milletvekiliyle Meclis'te bulunan MHP ise yasaya "Hayır" diyen tek parti oldu.
İŞTE "HAYIR" DİYEN MHP MİLLETVEKİLLERİ
O tarihte, TBMM çatısı altında 7 siyasi parti ve 11 Bağımsız milletvekili vardı. Ağustos 2002 tarihindeki oylamada, idamın kaldırılmasına "ret" oyu kullanan tek parti MHP olmuştu. 116 milletvekili ile fire vermeden "hayır" diyen MHP milletvekillerinin tam listesi şöyleydi:
Devlet Bahçeli
M. Çulhaoğlu
Ali Halaman
A. Fatin Özdemir
Recai Yıldırım
Hasari Güler
Abdülkadir Akcan
Mehmet Telek
Nidai Seven
Adnan Uçaş
Mehmet Arslan
Koray Aydın
Şefkat Çetin
Sedat Çevik
Ali Işıklar
Abdurrahman Küçük
Hayrettin Özdemir
Mustafa Cihan Paçacı
Şevket Bülent Yahnici
Osman Müderrisoglu
Tunca Toskay
Nesrin Ünal
Bekir Ongun
Orhan Bıçakçıoğlu
Ali Uzunırmak
Aydın Gökmen
Hüseyin Kalkan
Hüseyin Arabacı
Ibrahim Halil Oral
Ersoy Özcan
Süleyman Coşkuner
Burhan Orhan
Orhan Şen
Hakkı Duran
Irfan Keleş
Salih Erbeyin
Ali Keskin
Mustafa Gül
Mihrali Aksu
Mücahit Himoğlu
Ismail Köse
Cezmi Polat
Mehmet Ay
Ali Özdemir
Mehmet Hanifi Tiryaki
Mustafa Yaman
Bedri Yaşar
Süleyman Turan Çirkin
Mehmet Şandır
Mehmet Nuri Tarhan
Osman Gazi Aksoy
Mustafa Zorlu
Yalçın Kaya
Hidayet Kılınç
Enis Öksüz
Cahit Tekelioğlu
Ahmet Çakar
Mehmet Gül
Nazif Okumuş
Esat Öz
Bozkurt Yaşar Öztürk
Mehmet Pak
Mustafa Verkaya
Yusuf Kırkpınar
Ahmet Kenan Tanrıkulu
Oktay Vural
Arslan Aydar
Mehmet Serdaroğlu
Sabahattin Çakmakoğlu
Hasan Basri Üstünbaş
Ramazan Mirzaoğlu
Meral Akşener
Cumali Durmuş
Kemal Köse
Faruk Bal
Ali Gebeş
Mustafa Sait Gönen
Hasan Kaya
Basri Coşkun
Namık Hakan Durhan
Hüseyin Akgül
Ali Serdengeçti
Mehmet Kaya
Nevzat Taner
Metin Ergun
Ismail Çevik
Mükremin Taşkın
Mükerrem Levent
Cemal Enginyurt
Yener Yıldırım
Osman Fevzi Zihnioğlu
Ahmet Aydın
Vedat Çınaroğlu
Hüsnü Yusuf Gökalp
Lütfü Ceylan
Reşat Doğru
Nail Çelebi
Muzaffer Çakmaklı
Armağan Yılmaz
Ayhan Çevik
Ahmet Erol Ersoy
Mesut Türker
Şuayip Üşenmez
Ismail Hakkı Cerrahoğlu
Kürşat Eser
Sadi Somuncuoğlu
Şaban Kardeş
Hasan Çalış
Osman Durmuş
Abbas Bozyel
Ilhami Yılmaz
Mehmet Nacar
Birol Büyüköztürk
Mehmet Kundakçı
Müjdat Karayerli
Bekir Aksoy
haberiniz.com