GÜVENLİK SEKTÖRÜ VE DEMOKRATİK GÖZETİM
Basın Toplantısı
8 Temmuz 2009, Çarsamba, 11.0014.00
Conrad Otel, Junior Balo Salonu
Barbaros Bulvarı Yıldız Caddesi
Beşiktaş -İstanbul
Etkinlikte Türkçe-İngilizce simültane çeviri yapılacaktır.
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), 8 Temmuz 2009 Çarşamba günü editörlüğünü İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi Ali Bayramoğlu ve Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Ahmet İnselin yaptığı Almanak Türkiye 20062008: Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim adlı yayınını kamuoyu ve basına tanıtacaktır.
TESEV, Almanak Türkiye: Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim serisinin ilkini 2006 yılında Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Ümit Cizre editörlüğünde hazırladı. 2005 yılını kapsayan çalışmada güvenlik sektörü birimlerinin örgütlenme biçimleri, faaliyetleri, yasal çerçeveleri ile benimsedikleri ilke ve anlayışlar ele alındı.
TESEVin, Avrupa Komisyonunun kısmi desteği ile hazırladığı Almanak serisinin ikinci kitabı, 20062008 yılları ile yer yer 2009 yılının ilk yarısındaki gelişmeleri ve bu gelişmelerin tarihsel arka planını ele alıyor. Çalısma, Türkiyede demokratikleşme çabalarının olmazsa olmaz bir parçası olan güvenlik sektörü reformunu sağlayacak kamusal bilgiyi sunmayı hedefliyor.
Program
11.0011.15 Kayıt, Çay ve Kahve İkramı
11.1512.45 Panel
Moderatör:
Etyen Mahçupyan, TESEV Demokratikleşme Programı Direktörü
Konuşmacılar:
Ali Bayramoğlu, İstanbul Kültür Üniversitesi (Editör, Almanak Türkiye 2006 2008: Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim)
Ahmet İnsel, Galatasaray Üniversitesi (Editör, Almanak Türkiye 20062008: Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim)
Tartışmacı:
Serap Yazıcı, İstanbul Bilgi Üniversitesi
12.4514.00 Soru Cevap
Bilgi için: Koray Özdil, +90212292 8903 (129), koray.ozdil@tesev.org.tr
LCV: Nurgül Çelebi, +90212292 89 03 nurgul@tesev.org.tr
Not: Toplantımız halka ve basına açıktır, ancak toplantıya katılım için mutlaka LCV yapılması gerekmektedir.
TESEV, bu etkinliğin gerçekleştirilmesinde katkıları bulunan Avrupa Komisyonuna, Açık Toplum Enstitüsü-Türkiyeye ve TESEV Yüksek Danışma Kuruluna teşekkür eder.
Bu yayın kısmen Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Yayın içeriğinin sorumluluğu TESEVe aittir ve hiç bir şekilde
Avrupa Birliğinin ve diğer destekçilerin resmi görüşlerini yansıtmamaktadır.
TESEV hakkında bilgi için:
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.tesev.org.tr/default.asp?PG=ANATR
Bankalar Cad. Minerva Han No: 2 Kat: 3 (34420) Karaköy- İstanbul Türkiye
T: + 90 212 292 89 03 F: + 90 212 292 90 46
Etkinlik duyurularını almak istemiyorsanız: info@tesev.org.tr adresine "Etkinlik duyurularını almak istemiyorum" başlıklı bir mail gönderiniz.[i]
Kaynak:
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.tesev.org.tr/UD_OBJS/PDF/DEMP/Almanak%202006-2008%20TR%20basin%20duyurusu.pdf
TESEV'den Yeni Güvenlik Almanağı
TESEV, ilki TSK'nin sert tepkisiyle karşılaşan Güvenlik Almanağının ikincisini basına tanıttı. Toplantıda konuşan Bayramoğlu "Bu almanak asker ve polisle ilgili kritik bilgilerin biriktirildiği bir bilgi havuzu olarak duruyor" dedi.
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Edütler Vakfı (TESEV) "Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim" başlıklı almanağı Conrad Otel'de düzenlenen toplantıyla basına tanıttı.
Toplantıda konuşan almanağın editörü Kültür Üniversitesi'nden Ali Bayramoğlu, "Bu almanak asker ve polisle ilgili kritik bilgilerin biriktirildiği bir bilgi havuzu olarak duruyor. Vesayet sistemleri tüm sistemi kuşatan yapılar. Gerek emniyet gerek askeri güçler açısından anayasadan mevzuata yapılanmalara idarenin yapılanmasına, protokol yönetmeliklere kadar giren bir yönetmelik fikri karşımıza çıkıyor" dedi.
Toplantıya Almanağın diğer editörü Galatasaray Üniversitesi'nden Ahmet İnsel, TESEV Demokratikleşme Programı direktörü Etyen Mahçupyan ve Bilgi Üniversitesi'nden Serap Yazıcı katıldı.
TESEV'in 2005'te yayınladığı Almanak dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt tarafından silahlı kuvvetlere yönelik yıpratma hareketi olarak değerlendirilmişti.
"Güvenliğin demokratik devlet-toplum ilişkisinde hayati öneme sahip olduğunu" ifade eden Mahçupyan, "güvenlik kavramının sivil-asker ilişkilerinde belirleyici olduğu kadar Türkiye'deki demokrasiyi de şekillendirdiğini" söyledi.
Almanağı yayınlama nedenlerini "Bu alandaki çalışmaların yetersiz olması ve var olan bilgi eksikliğini gidermek" olarak açıkladı.
Mahçupyan'ın ardından Bayramoğlu konuşmasına "Güvenlik sektörünün dünyada en önemli ve en kritik sektörlerin başında geldiğini, sektörün büyümesinin de kaçınılmaz olarak o sektörün demokratik denetiminde demokrasinin unsurlarından biri haline geldiğini" söyleyerek başladı.
"Tabii güvenlik deyip de Türkiye'ye dönünce şunu söylemek lazım; güvenlik hem sivil hem askeri güvenlik güçleriyle bütün olarak karşımıza çıksa da askeri güvenlik siyaset ilişkisi demokrasilerin tanımında temel ilişki çerçevelerinden biri olmuştur. Askeri kolluk güçlerinin sivil iktidara bağlılığı demokrasinin olmazsa olmazlarından biri."
Almanağı, güvenlik, milli güvenlik ve askeri güvenlik kavramı olmak üzere üç esastan hazırladıklarını söyleyen Bayramoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yürütmeden yasamaya yasamadan yargıya yargıdan idari kuruluşlara karşı bir tarama ve arama faaliyeti olarak kavramsal düzeyde yapıldı. İkinci düzey güvenlik organizasyonu ve yapılanması fikri. Nasıl organize ediliyor, nasıl hayata geçiriliyor, güvenlik fikrinin sivil olarak yürütme yasama gibi karşımıza çıkıyor. Üçüncü düzey güvenlik politikaları. Burada politika derken makro politikalardan güvenlik politikalarından silahlı kuvvetlerden emniyet ile jandarma arasında iç politik dinamiklerden de bahsediyoruz. Bu kavram yapı ve politika üçlüsünün çerçeve kurumlar gibi anayasa yürütme yargı çerçevesinde ele aldık."
Bayramoğlu son olarak, "Almanak sivil anlamda bir bilgi birikimidir. Resmi bilginin dışında bir bilgi çoklaşmasıdır. Kritik bilgeler içermektedir ve sistematik bir okuma kadar son üç yılın politik okumasını da yapan bir almanak karşımızdadır" dedi.
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.bianet.org/bianet/siyaset/115727-tesevden-yeni-guvenlik-almanagi
İnsel: Milli Güvenlik Kavramı Toplumu Kuşatmış Durumda
"Bir önceki almanağın Türkiye'deki güvenlik aktörlerine projektör tuttuğunu" belirten İnsel, "2006-2008 yıllarını kapsayan ikinci almanakta bu aktörlere etki yapan dış faktörleri de incelemeye dahil ettiklerini" söyledi.
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Edütler Vakfı'nın ( TESEV) hazırladığı "Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim" almanağının basın toplantısında konuşan editörlerden Galatasaray Üniversitesi'nden Ahmet İnsel de bir önceki almanak ile bu yeni almanağın arasındaki farkları anlattı:
"Bir önceki ilkti ve çok önemli bir işlev görmüştü. Daha çok Türkiye içindeki güvenlik aktörlerine projektör tutmuştu. Biz, bu güvenlik aktörlerine etki yapan dış çevreyi de dahil etmenin gereğine kani olduk."
"Türkiye de güvenlik aktörleri hangi dış çevre tarafından etkileniyor" diyen İnsel "iki kurumun Türkiye deki güvenlik sektöründe çoktan beri bir kısmı için doğrudan etkisi olduğunu göstermeye çalıştıklarını" söyledi:
"Bir tanesi elbette NATO. İkincisiyse yön verici konumundaki Avrupa Birliği (AB). Sınır polisi sınır polisine askerden devredilmesi talebi doğrudan Türkiye'nin güvenlik politikasına şekil verecek önemde. Askeri yargıyla sivil yargı arasındaki alan tartışmasında sivil yargıya önem verilmesi, temyiz aşamasında özerk askeri yargının olmaması önerileri, AB genelkurmay başkanlığının konumu, askeri geri çekilmesi önerilerini almanakta bulacaksınız.
"Hiçbir ülkede güvenlik aktörleri kendi faaliyetlerinin toplumsal maliyetini çok dillendirmek istemezler. Güvenliğin hikmetinden sual olunmaz noktasından hareket etmek isterler" diyerek bütçe konusunda da almanakta bilgilendirmenin yer aldığını ifade eden İnsel, "Savunma Bakanlığı'nın bütçesi görüşülürken bakanlık bütçeleri içinde her seferinde kısa görüşme rekorunun kırıldığını" anlattı.
"Almanakta, özel güvenlik alanı konusunun da gündeme getirildiğini" kaydeden İnsel son olarak "bu çalışmanın en önemli yeniliğinin Türkiye'de ulusal güvenlik kavramının toplumun kılcal damarlar biçiminde kuşattığını gösteren bir mevzuat taraması olduğunu" vurguladı.
İnsel'in ardından Bilgi Üniversitesi'nden Serap Yazıcı söz aldı.
"Acaba Türkiye'de asker sivil ilişkileri bu ilişkilerin demokratik modeline uygun haline getirelebilir mi? Böylece Türkiye'de gerçekten demokrasinin evrensel standartlarına uygun siyasal yapı yaratılabilir mi?" diye soran Yazıcı kendi sorusunu şöyle yanıtladı:
"Bu çok kolay değil. Böyle bir sürecin gerçekleşebilmesi için belki iki önemli unsurun mevcut olması gerekiyor. Biri anayasal yasal hükümler yoluyla askeri otoriteye sunulan yetki ve ayrıcalıkların tasfiye edilmesi, diğeri hukuk mühendisliği yoluyla asker sivil ilişkilerin demokratik modeline uygun yapı sağlanması."
"Bu tür model ilişkilerinin demokratikleşmeye yeterli olmayacağına inanıyorum" diyen Yazıcı konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu zihinsel değişimle desteklenmeli. Bu noktada özellikle toplumun önemli kesiminin bugüne kadar süregelen tutumunda, askeri yönetime müdahale etmeye davet eden tutumunda değişiklik yapması gerekir. Eğer karşı karşıya kaldığımız problemleri seçilmiş yönetimlerin çözeceğine yönelik inancı derinleştirebilirsek ve silahlı yönetime müdahale etmek yönünde denetime davetten uzaklaşabilirsek, bu ilkine kıyasla çok daha uzun vadeli bir gayret gerektirir."
Basın toplantısı konuşmaların ardından soru-cevaplarla sona erdi
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.bianet.org/bianet/siyaset/115729-insel-milli-guvenlik-kavrami-toplumu-kusatmis-durumda
Güvenlik Sektörü Reformunu Sağlayacak Kamusal Bilgi Almanakta
TESEV'in yayınladığı ikinci güvenlik almanağı 2006-2008 yıllarını kapsıyor. Bayramoğlu ve İnsel'in editörlüğünü, Akay'ın yayın koordinatörlüğünü yaptığı almanakta yazar, gazeteci ve akademisyenler güvenlik sektörünü tartışıyor.
Editörlüğünü Kültür Üniversitesi'nden Ali Bayramoğlu ile Galatasaray Üniversitesi'nden Ahmet İnsel'in yaptığı "Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim" almanağı 2006 ile 2008 yılları arasındaki dönemi kapsıyor.
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Edütler Vakfı (TESEV) tarafından hazırlanan, yayın koordinatörlüğünü Hale Akay'ın yaptığı almanak bugün Conrad Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla basına ve kamuoyuna tanıtıldı. Toplantının konuşmacıları arasında editörlerin yanı sıra TESEV Demokratikleşme Programı direktörü Etyen Mahçupyan ve Bilgi Üniversitesi'nden Serap Yazıcı da vardı.
Basın toplantısına Hasan Cemal, Derya Sazak, Beril Dedeoğlu, Joost Lagendik, Emre Aköz, Ecevit Kılıç ve Fehmi Koru da katıldı.
İlki 2005'te yayınlanan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) tepki gösterdiği almanağın ikincisinde 2006-2008 ve yer yer 2009'un ilk yarısındaki gelişmeleri ve bu gelişmelerin tarihsel arka planını ele alıyor.
Çalışma Türkiye'de demokratikleşme çabalarının olmazsa olmaz bir parçası olan güvenlik sektörü reformunu sağlayacak kamusal bilgiyi sunmayı hedefliyor.
Almanakta yer alan isimler ve çalışmaları şöyle:
Hale Akay ("Demokratik Gözlem: Kuramsal Değerlendirme", "Avrupa Birliği: Güvenlik ve Sivil-Asker İlişkileri", "Silahlı Güvenlik Komutanlığı", "TSK: Kurumsal ve Askeri Boyut" ve "Harita Genel Komutanlığı"), Nezir Akyeşilmen (Yasama: Türkiye Büyük Millet Meclisi), Aziz Çelik (Grev Hakkına Milli Güvenlik Örtüsü), Meryem Erdal ("Yürütme" ve "Mevzuatta ve Anayasalarda Milli Güvenlik"), Ümit Kardaş (Askeri Yargı), Beril Dedeoğlu (Türkiye Güvenliği Açısından NATO), Zeynep Şafak (Milli Güvenlik Kurulu), Umur Talu (Cumhuriyet ve Demokrasinin Ordu İçindeki Konumu), Gülay Günlük-Şenesen (Türkiye'nin Savunma Harcamaları: 2000'li Yıllar), Eser Karakaş (Askeri Harcamaların ve Askeri Malların Parlamenter ve Yargısal/Sayıştaş Denetimi), İsmet Akça (OYAK: Kimin Ekonomik Güvenliği), Lale Sarıibrahimoğlu (Savunma Sanayi), Ferda Balancar & Esra Elmas (Askerin Siyasete Müdahaleleri ve Ordu İçi Siyasallaşma), Hasan Cemal (Sorunların Anası Asker Sorunu), Ahmet Faruk Güneş (Askerin Kolluk Gücü Olarak Kullanılması ve EMASYA), Ali Bayramoğlu (EMASYA: Üç Anlam, Üç İşlev), Murat Aksoy (Jandarma), Ecevit Kılıç ("JİTEM'in Öyküsü" ve "Milli İstihbarat Teşkilatı"), Biriz Berksoy (Polis Teşkilatı), Haluk İnancı (Genel Bilgi Toplama), Dilek Kurban (Bir 'Güvenlik' Politikası Olarak Koruculuk), Mehmet Atılgan (Özel Güvenlik), Alper Görmüş (Medya: Polise Karşı Şahin, Orduya Karşı Güvercin), Derya Sazak (Medya, Demokrasi ve Yasaklar), Yılmaz Ensaroğlu (Güvenlik Sektörünün Demokratik Denetiminde Sivil Toplum Kuruluşları) ve Ayşe Gül Altınay (Ders Kitaplarında Militarizm).
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.bianet.org/bianet/siyaset/115734-guvenlik-sektoru-reformunu-saglayacak-kamusal-bilgi-almanakta
İ N D İ R: