Malatya Forum'nun adı, 'Türkiye Küçük Millet Meclisi' olduMalatya'da milletvekilleriyle sivil vatandaşları buluşturan Malatya Forum, '
Türkiye Küçük Millet Meclisi' adı altında ilk oturumunu gerçekleştirdi.
AK PARTİ MALATYA MİLLETVEKİLİ MÜCAHİT FINDIKLI:
"
HERKESİN DEMOKRATİK AÇILIMA KESİNTİSİZ DESTEK VERDİĞİNİ GÖRÜYORUM"
Öğretmenevi'nde gerçekleştirilen toplantının bu ayki ayağına AK Parti Malatya milletvekili Mücahit Fındıklı katıldı. Toplantının ilk bölümü sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplayan Fındıklı, "
Malatya'da Küçük Millet Meclisi'nin misafiri olarak toplantıya katıldım. Bugünkü gündem, demokratik açılım olarak belirlenmiş. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Tabii bu platformun sivil ve özgür olması nedeniyle siyasi kimliğimin ötesinde TC vatandaşı olarak buradayım. Ben de istek ve önerileri rapor haline getirip gerekli yerlere sunacağım. Benim gördüğüm kadarıyla demokratik açılıma herkesin kesintisiz destek verdiği açık şekilde ortadadır. Arkadaşların hükümetin nereye kadar gideceği şüphesi vardı ve bunu açıkladım. Başbakan'ımızın bu konuyla ilgili kararlılığını kendilerine söyledim. Kararlılık açık ve nettir. Süreç içerisinde, bu süreci yönetirken arkadaşlarımızın sıkıntıları var, bunu da karşılıklı mütarekeyle sunuyoruz" dedi.
Fındıklı, Türkiye'nin gündeminde erken seçimin söz konusu olmadığını da kaydederek, "
Demokratik açılımın toplumun tüm kesiminin gönlünü fethettiğine inanıyorum. Bu süreci sekteye uğratacak ve önünü tıkayacak önerilere göğsümüzü gereceğiz. 2010 yılı içerisinde bu süreci konuşuyorken, erken seçim Türkiye'nin gündeminde yoktur" diye konuştu.
Malatya Küçük Millet Meclisi İl Koordinatörü Semine Dengeşik ise 3 ay aradan sonra toplantılarına devam ettiklerini ifade ederek, "
Biz, önyargılarımızı geride bırakarak toplantıya giriyoruz. Amacımız üzüm yemek. Bizler, her ayın ilk cumartesi günü toplanarak gündemdeki konuları değerlendiriyoruz" diye konuştu.
Mazlum-Der Genel Başkanı Faruk Ünsal da
sivil anayasanın yapılmasının gerektiğini düşündüklerini belirterek, "
Anayasa Meclisi oluşturulmalıdır. Türkiye'deki bütün farklılıkları adil bir şekilde temsil edecek çeşitlilik oluşturulmalıdır. Adı demokratik açılım olacaksa kimlik sorununun çok iyi çözülmesi gerekiyor. Umarım hükümet statükonun direnişiyle geri adım atmaz" ifadesine yer verdi.
Yazar
Altan Tan ise, "
Malatya, Türkiye'deki bütün farklılıkları içerisinde bulunduran bir şehir. Etnik olarak, sanayisiyle Malatya küçük bir Türkiye konumunda. Malatya, sosyolojik gözle bakılırsa çok önemli bir laboratuvar. Bu manada bu çeşitlilik ile demokratik açılımı arkadaşlarımızla birlikte değerlendirdik" dedi.
10 Ekim 2009
Kaynak:
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.malatyaguncel.com/news_detail.php?id=29082
TBMM’nin Minyatürü KuruluyorKüçük Millet Meclisi Toplanıyor“
Önyargılar Giremez” adıyla başlatılan form toplantılarına Adıyaman’da devam edilecek.
Türkiye Küçük Millet Meclisi(TkMM) adıyla başlayan
sivil hareket büyüyor.
Adıyaman küçük Millet Meclisi’nin bu ayki FORUM toplantısı 7 Kasım’da Adıyaman Belediyesi Meclis Salonuda toplanıyor.
“
Önyargılar Giremez” başlığı ile her ay tekrarlanacak bu toplantılarda amaç, milletvekilleriyle ve belediye başkanlarıyla 4 yılda bir değil, sık sık ve sıcağı sıcağına bir araya gelmek, seçmenden gelen farklı sesleri, araya aracı katmadan ulaştırmak. Bir diğer amaç da, halkın seçerek göreve getirdiği milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla, “
farklılıklarla birlikte” bir arada olabilmenin, birbirimizi dinleme ve anlamanın geleneğini oluşturmak şeklinde olduğu açıklandı.
Adıyaman'ın sesini Meclise taşıyalımAdıyaman küçük Millet Meclisi Ortak Çalışma Grubu adına açıklama yapan
Ayla Pektaş, “
Aylık toplantıların gündemini katılımcı kurumlar belirliyor. Adıyaman milletvekillerinin ve belediye başkanlarının davetli olduğu toplantılara katılımlarını önemsiyoruz. İstiyoruz ki bizleri temsilen TBMM’ne veya Belediye Sarayı’na yolladığımız vekillerimizle beş yılda bir değil, her ay bir araya gelelim. Türkiye’nin ve Adıyaman acil gündemlerini birlikte konuşalım. Adıyaman’ın sesini meclise taşıyalım. Şimdiye kadar 30 ilde örgütlenmiş olan KMM’lerine her geçen gün yenileri ekleniyor. Hedefimiz, bu yıl 41 ile ulaşmak ve en sonunda da tabii 81 ilin de kendi forumlarını oluşturması” dedi.
Eski köye yeni adet getireceğiz“
Eski Köye Yeni Adet” getirmek istediklerini belirten
Aylak Pektaş, “
Çünkü eski adetlerimiz bizi özlenen barışa ve çoğulcu bir demokrasiye götürmedi. Birbirimize farklılıklarımıza saygı göstererek yaklaşmak yerine kutuplaşmayı körükledi. Zaman zaman, değil birbirimize selam vermek, birbirimizin boğazına sarılır hale geldik. Bunun acısını çok çektik, hala da çekiyoruz. O halde eski adetlerimizi yargılamaktan çekinmeyelim. Bizi, sorunlarımızı dostça görüşerek çözmeye yönlendirecek yeni adetler edinelim. Bırakalım dışarıda önyargılarımızı, aklımızın ve vicdanımızın sesine kulak verelim” dedi.
30 Ekim 2009
Kaynak:
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.gazeteadiyaman.com/?KAT=NEWS&CID=6368
KÜÇÜK MİLLET MECLİSİ BİNGÖL'DE TOPLANIYORŞanar Yurdatapan ile
Abdurrahman Dilipak gibi aydınların öncülük ettiği
Türkiye küçük Millet Meclisi (TKMM),
Kürt sorununun çözümü için 6–7 Kasım'da 30 ayrı ilde toplantı düzenleyecek.
Sivil toplumun sesini aşağıdan yukarıya ve düzenli olarak duyurmak amacıyla yaklaşık bir yıl önce farklı illerde Şanar Yurdatapan ve Abdurrahman Dilipak gibi isimler tarafından oluşturulan TKMM, çözüm sürecinin halka anlatılması için harekete geçiyor.
6–7 Kasım'da 30 değişik ilde toplantılar düzenleyecek olan girişim halka çözümü, açılımı ve gerekçelerini anlatacak. Toplantıların yapılacağı ilin belediyeleri ve meslek örgütleri de toplantıları örgütlemek için harekete geçti. Toplantılarda, ‘
Demokratik Açılım’, ‘
Demokratik Açılımın Yerele Yansımaları ve Yerel Algısı’ ile ‘
Sivil Anayasa’ konuları ele alınacak.
Bingöl’deki toplantının
01 Kasım Pazar günü İl Kültür Merkezi’nde saat 14.00–17.00 arasında gerçekleştirileceğini bildiren
Bingöl küçük Millet Meclisi Bingöl İl Koordinatörü Semiramis Karaarslan,
toplantıların bundan böyle her ayın ilk haftasında düzenleneceğini kaydetti.
Toplantı sonuçları TBMM'de duyurulacakToplumun her kesiminden temsilcilerin oluşturduğu
TKMM'lerin 3 saatle sınırlandırılan toplantılarının özet tutanakları
14 Kasım 2009 tarihinde kadar oluşumun "
www.tbmmocg.net" isimli adresinden yer alacak. Bu 30 tutanağın ortak paydalarını belirten "
Raporların Raporu" ise
TESEV'in katkısı olarak yine bir haftada hazırlanacak ve 25 veya 26 Kasım'da
TBMM'de yapılacak bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanacak.
2010 yılında 41 ile çıkarılması hedefleniyorTKMM çalışmaları her ayın ilk hafta sonu, her ilde "
Vekil-Müvekkil" toplantıları biçiminde yapılıyor. Bir yıllık çalışmalar sonucu 30 ayrı ilin kendi içinde oluşturduğu TKMM'lerin 2010 yılında 41 ile ulaşması bekleniyor.
TKMM'lerin oluşturulduğu ve demokratik açılımına ilişkin toplantıların yapılacağı iller şöyle:
Adana, Adıyaman, Ağrı, Antalya, Aydın, Batman, Bingöl, Bitlis, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Sakarya, Şanlıurfa, Trabzon, Uşak, Van.
Ankara'da ise TKMM, diğer illerden daha farklı bir yöntemle toplantılar gerçekleştirecek.
29 Ekim 2009
Kaynak:
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.bingolluler.com/detay.asp?id=6428
'Küçük' tepkisi Dilipak ve Yurdatapan’a ülkücü protestosuBİNGÖL’DE, kendilerine ’
Türkiye Küçük Millet Meclisi’ adını veren ve aralarında gazeteci- yazar
Abdurrahman Dilipak ile sanatçı
Şanar Yurdatapan’ı da bulunduğu grubun yaptığı toplantı, ülkücüler tarafından protesto edildi. Bir yıl önce oluşturulan grup, Bingöl Kültür Merkezi’nde ’
Ön yargılar giremez’adı altında bir toplantı düzenledi. Toplantıya gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak ile sanatçı Şanar Yurdatapan da katıldı. Yurdatapan, Dilipak ile ayrı dünya görüşlerinde olduklarını dile getirerek, “
Ona diyorlar ’Bu Allah’sızla ne işin var?’ Bana diyorlar ’Bu dinciyle ne işin var?’ Ama biz bu tür toplantılarda bir araya gelerek fikir ve görüşlerimizi ifade ediyoruz” dedi.
Abdurahman Dilipak’ın konuşmasının ardında slayt göterisi yapıldı. Bu sırada izleyeciler arasında bulunan ve ülkücü olduğunu söyleyen bir genç konuşmacıları protesto etti. Ardından yanındaki birkaç genç daha protestoya katıldı. Ellerindeki Türk bayraklarını açan gençler adına bir kişi bildiri okuyup, “
Milletin meclisi Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Başka Meclis yoktur. Herkes şunu çok iyi bilsin ki bizim dinimiz İslam, bayrağımız ay yıldız. Milletimiz Türk milleti, dilimiz Türkçe ve vatanımız Türkiye’dir. Çünkü Abdurahman Dilipak ve Şanar Yurdatapan birilerine özenmiştir. Son söz olarak büyük insanların küçük meclislerde asla işi olmaz. Ne mutlu Türküm diyene” dedi.
Bildirinin okunmasının ardından protestolarına devam eden gençler, daha sonra salondan çıkarıldı.
2 Kasım 2009
Kaynak:
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.ihlas.net.tr/detail.asp?id=216762
TÜRKİYE KÜÇÜK MİLLET MECLİSİ GELİYOR…Hikaye 2008 yılında başlıyor. 5 farklı ilde “
Ortak Çalışma Grupları” adlı bir oluşum kuruluyor. Bir yıl içinde il sayısı 30’a yükseliyor. Bu oluşum il il gezerek çeşitli seminerler ve forumlar düzenliyor. Bu toplantılara illerin Sivil Toplum Kuruluşları ve her yaştan insan katılıyor. İşte bu çalışma, bu yıl adını
Türkiye Küçük Millet Meclisi olarak değiştiriyor. Yani
TKMM oluyor.
Bu oluşuma şu ana kadar destek veren pek çok ünlü isim var.
Şanar Yurdatapan’dan
Lale Mansur’a,
Rüstem Batum’dan Prof.
Baskın Oran’a,
Etyen Mahcupyan’dan
Atilla Dorsay’a,
Ferai Tınç’tan
Fikret Başkaya’ya kadar pek çok farklı meslek ve görüşten insanlar bu çalışmaya destek veriyor. TKMM, yapılacak tüm çalışmaları her ayın sonunda “
Ortak Payda Raporu” adı altında kamuoyuna duyuracak.
TBMM’deki tartışmalara katılamıyorsunuz. Yaşananları sadece televizyon ekranlarından ya da gazete haberlerinden takip ediyorsunuz. Size tavsiyem TKMM’ye katılın. Gidin söz alın.
Türkiye’de demokrasi böyle “küçük” oluşumlarla büyüyüp olgunlaşacakDaha fazla bilgi için: "
www.tbmmocg.net", Tel: 0216 492 05 04
M. Birand - 28 Ekim 09
Kaynak:
- İm (Kod): Tümünü seç
http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=12609318
Ekrem Direkçi NDI'ın düzenlediği seminerde bir konuşma yaptıDaha çok sivil girişimleriyle tanınan Başbakanlık danışmanlarından ve sitemiz yazarlarından [b]Ekrem Direkçi, merkezi Washington'da bulunan
National Democratic Institute (Ulusal Demokratik Enstitüsü)’ nün düzenlediği seminerde bir konuşma yaptı.[/b]
Daha çok sivil girişimleriyle tanınan Başbakanlık danışmanlarından ve sitemiz yazarlarından Ekrem Direkçi, merkezi Washington'da bulunan National Democratic Institue (Ulusal Demokratik Enstitüsü)’ nün düzenlediği seminerde bir konuşma yaptı.
NDI 24-25 ekim tarihlerinde
Ankara Neva Palas otelinde 2 günlük savunuculuk seminer programları düzenledi. Toplam 8 oturumdan oluşan seminerlere
milletvekili, komisyon başkanları,sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ve aydınlardan oluşan çok sayıda davetli katıldı.
Seminerin ikinci gününde ‘
Yasama ve Karar Alma Süreç ve Dinamikleri’ başlıklı seminere konuşmacı olarak katılan
Ekrem Direkçi, '
Kamu idaresinde dinamikler' konulu bir konuşma yaptı.
Konuşmasında, Sivil toplum kuruluşlarının önemli bir görev üstlenmiş olduklarını, yönetenler ve yönetilenler arasında bir köprü ve hakem görevini yerine getirebilecek konumda olduklarını dile getiren Direkçi, ''
Toplumun ve bürokrasinin önyargısını kırmak güvenini kazanabilmek için STK'ların Bir; güvenilir olması, İki; nitelikli olması, Üç; işlevsel olması, Dört; güçlü olması gerekir. Ayrıca STK'ların haklı olması yanında inançlı olması, etkin savunuculuk yapabilmesi için şarttır'' dedi. İlişkilerde usul ve üsluba da değinen Direkçi; asıl sorumluluk ve görevin STK'lara düştüğünü belirtti.
Ekrem Direkçi konuşmasında ayrıca şunlara değindi: ''
Hayat herkesi ve her şeyi değiştiriyor ve dönüştürüyor. Dernek sayısından çok nitelikli derneğe önem vermemiz gerekiyor. STK'ların çifte standarttan uzak, tutarlı olmaları STK'ların güvenilirliğini arttırır. STK'lar toplumsal desteği alarak ciddi baskı unsuru olabilirler'' dedi.
İyi yönetim ve kötü yönetime de vurgu yapan Direkçi iyi yönetimin adil bir yönetim olduğunu söyledi. Yönetenlerin STK'larla diyalog içerisinde ve süreçlerde bilgilendirme yapması gerekir dedi. Seminer daha sonra soru cevap bölümüyle devam etti.
Seminere 10 sivil toplum örgütü ve platform temsilcisi katıldı. Katılan platform ve örgütler:
İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP),
Ankara Çocuk Hakları Platformu,
Kaos-GL Lambada İstanbul Eğitim Girişimi,
Habitat için Gençlik Derneği,
Türkiye Küçük Millet Meclisi Çalışma Grubu,
Kadın Koalisyonu,
Genç Siviller ve
Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı ile
Ertuğrul Yalçınbayır,
Şevket Bülent Yahnici,
Emre Kocaoğlu gibi eski-yeni milletvekilleri, çok sayıda aydın ve düşünür.
[img]http://img682.imageshack.us/img682/9272/79926137455.jpg[/img]
25 Ekim 2009
Kaynak:
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.medya72.com/haber.php?haber_id=5921
AYDIN KÜÇÜK MİLLET MECLİSİ Aydın Küçük Millet Meclisi ilk toplantısını gerçekleştirdiTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve
Sivil Toplum Ortak Çalışma Grupları Girişimcileri tarafından başlatılan “
Türkiye Küçük Millet Meclisleri (TKMM) Projesi” kapsamında Aydın'da oluşumu tamamlanan
Aydın Küçük Millet Meclisi ilk toplantısını gerçekleştirdi.
Aydın Belediyesi Meclis Salonu'nda yapılan toplantıya
AKP Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Toplantıda Aydın milletvekilleri için ayrılan koltukların büyük bir bölümü boş kalırken, toplantıya sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarında yeterince ilgi göstermemesi tepki çekti. Çok az bir katılımcıyla başlayan bir süre sonra belli bir miktarda katılımın sağlandığı toplantıda Aydın'ın doğal kaynağı olan jeotermal enerjinin geleceği masaya yatırıldı.
Toplantının açılışında konuşan
TKMM Aydın İl Koordinatörü Hürriyet Şener, projenin ilk adının '
Yerel Forum Ortak Çalışma Grupları' olduğunu söyledi. Ancak aradan geçen sürede vatandaşların talepleri üzerine '
Türkiye Küçük Millet Meclisleri' olarak değiştirildiğini kaydeden
Şener, projenin seçmenler ile Milletvekillerini bir araya getiren sivil bir çalışma olduğunu belirterek, “
Bu projenin amacı ilin ve Türkiye'nin sorunlarını ortaklaşa görüşebilmektir. Bugüne kadar 31 ilde örgütlendik ve bu illerde forumlar yaptık. Bu toplantılara Milletvekillerinin katılımının yüzde 4,5'da kaldı. TKMM'lerde karar alınmıyor, oylama yapılmıyor ve azınlıkta kalanların isteği çoğunluğa tabi olmuyor. Toplantılar ayda bir kez yapılacak” dedi.
Toplantıda hazırladıkları jeotermal konulu sunumun ardından açıklamalarda bulunan
Makine Mühendisleri Odası Aydın Şubesi Sekreteri Fikri Aydın, Türkiye'nin jeotermal enerji zenginliği açısından Dünya'da 7. sırada olduğunu beyan etti.
Bu zenginliğin yaklaşık yüzde 90'ının Aydın'da olduğunun altını çizen Aydın, Türkiye'nin jeotermalin ancak yüzde 5'ini kullanabildiğini, geri kalan yüzde 95'lik kısmının ise Aydın'da kullanılmayı beklediğine işaret etti.
11 Ekim 2009
Kaynak:
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.aypost.com/news_detail.php?id=4944
TESEV destekli KMM’in il toplantısıTKMM Aydın Girişimcisi Güncay Kösem,
TESEV’in desteği ile
Küçük Millet Meclisleri oluşturduklarını söyledi.
Kösem yaptığı yazılı açıklamada sözlerini söyle sürdürdü: “2009-2010 Yasama yılı, her ay şu illerde yapılacak TKMM toplantılarıyla başlıyor: (Alfabetik) Adana, Adıyaman, Ağrı, Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Bingöl, Bitlis, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Sakarya, Şanlıurfa, Trabzon, Uşak, Van.
Her toplantı 3 saat sürecek ve 3 konu tartışılacak.
İlki Türkiye gündemindeki güncel bir konu, ikincisi o ilin yerel gündemindeki güncel bir konu ve bu konuların Anayasa’ya nasıl yansıdığı veya yansıması gerektiği. Böylelikle KMM toplantıları, aynı zamanda “
Sivil Anayasa” çalışmalarına da kendi platformlarında katkıda bulunacak. Tartışılacak konuların neler olacağına
KMM’ler kendileri karar veriyor.
Bu kapsamda Aydın ilinde Aydın Belediyesinin desteği ile ilk toplantımızı gerçekleştireceğiz.
Toplantının;
Tarihi: 10.10.2009 Cumartesi
Yeri: Aydın Belediye Meclis Salonu
Saati: 13.00
Ekim Ayı Gündemi;
1- Yerel Gündem:
Aydın ve Jeotermal Enerji
2- Genel Gündem:
Milletvekili Dokunulmazlığı
3- Anayasa:
Milletvekili Dokunulmazlığı Anayasaya nasıl yansımalı?
Güncay KÖSEM
TKMM Aydın Girişimcisi”
6 Ekim 2009
Kaynak:
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.aydinyeniufuk.com.tr/haber.asp?idx=771