Başbakan ve siyasiler ballandıra ballandıra, kanal kanal gezip anlattılar. Duyunca gerçekten sevindim. Ne de olsa birkaç yıl sonra benimde en büyük sorunlarımdan biri halini alacaktı bu mesele!
Kolay değil üniversitede çocuk okutmak!
Harçtı, yurt buldu bulamadı derdi, yurt parası, öğrencinin yemesi içmesi, okul masrafıydı…
Evden gelen nereden yetsin! Yarı aç yarı tok okumaya çalışan öğrenci kitlesi…
Eh…
Artık harçlar kaldırıldı ya, en azından sosyalleşme imkanı buluruz öğrenciler olarak…
Başbakan bile uyarmadı mı?
“Biz harçları siz karı kız peşinde koşun diye kaldırmadık” diyerek…
Neyse…
Bunlar bir yana konumuza dönelim üniversite harçları konusu…
Bugün gazete ve haber kaynaklarında en az 15-20 kere aynı yasayı okudum.
Ve…
Tuhaftır hâlâ anlayamadım!
Kendimden şüphe etmeye başladım…
Yasa diyor ki;
Üniversite öğrencilerinden alınan harçlarda devletin aldığı katkı payı kaldırılmıştır. 2 kademe öğrenim görenler bu uygulamadan yararlanamayacaktır.
Şimdi anlayamadığım noktalar için başladım araştırmaya…
- a) Üniversite harçları ne kadar?
b) Harçların içinde devletin aldığı katkı payı diye bir bölüm var mı? varsa kaç lira?
Bu konularda ulaştığım sonuçlar değişkenlik gösterse de 4 yıllık fakültelerde üç aşağı beş yukarı 400 ile 600 TL arasında Üniversite harçları ve bu harçların içinde gerçekten devlete ödenen katkı payı diye bir kısım mevcut…
Ve…
Bu katkı payı kısmı ise 90 ile 150 TL arasında değişkenlik göstermekte…
Şimdi merak ettiğim asıl nokta şurası;
Gerçekten harcı, haracı hepsi mi kalktı, yoksa sadece yasada yazdığı gibi devletin aldığı o 90-150 TL arası rakam mı kalktı?
İşte bunu net olarak açıklayan kimse yok!
Harçlar kalktı deyip üniversite harçlarını yatırmayan öğrenciler okulun kapısından içeri mi alınacak yoksa okula gittikleri gün kendilerini kapının önüne konulmuş vaziyette mi bulacaklar?
Burada saygıdeğer medyamıza görev düşmektedir.
Üniversite harçlarının mı üniversitelerin aldığı haraçların mı kaldırıldığını araştırıp açıklasınlar ki, üniversiteler açıldığında yandı keten helva olmasın!
Burçak YAZICI, 29 Ağustos 2012