1720’de Türkiye’den İngiltere’ye götürülen buluş:
Çiçek Aşısı
Ve Batı’da “Aşı Karşıtları Derneği”: Anti-Vaccination League

“Bizde çok yaygın olan bu zalim çiçek hastalığı Türkiye’de aşılanma sayesinde çok önemsiz bir şey... Aşı için en uygun zaman sonbaharın başlangıcı... Birkaç aile bir araya geliyorlar, yaşlı bir kadın elinde bir ceviz kabuğu dolusu çiçek aşısıyla geliyor, iğneyle bir damar açıyor,. iğnenin ucunun alabildiği azıcık bir aşıyı buraya koyuyor, sonra yarayı bağlayıp üzerine bir ceviz kabuğu yapıştırıyor. Aşılanan çocuklar, gençler bir hafta sonra ateşleniyor, iki üç gün yatakta kalıyor, ama sonra sağlıklarına kavuşuyorlar, yüzlerinde hiç bir iz kalmıyor. Bu işlem her yıl binlerce çocuğa uygulanıyor. Türkiye’de bu hastalıktan ölen yok. Bu uygulamanın güvenli olduğuna öylesine inanıyorum ki, oğlumu da burada aşılatmayı düşünüyorum. Ben, bu aşılama yöntemini İngiltere’ye getirmeye çalışacak denli yurtseverim; şayet bizim doktorlarımızın kendi çıkarlarını insanlığın iyiliğine feda edecek ve kazançlarının önemli bir bölümünü gözden çıkartacak kertede fedakar olabileceklerine inanmış olsaydım, Türkiye’de uygulanan aşı yöntemini doktorlarımıza yazmaktan bir an bile çekinmezdim. Ancak, her şeyin sonu olacak bir hata yapıp onları kızdırmaktan korkuyorum. Ama eğer İngiltere’ye dönecek kadar yaşarsam, onlarla çatışmayı göze alabilirim...”

1720’de İngiltere’ye dönen Lady Montagu, Türkiye’deki aşı uygulamasını İngiltere’de benimsetebilmek için dört yaşındaki kızını Kraliyet Derneği üyesi doktorların tanıklığında, yine Doktor C. Maitland’a aşılattırmış; aşının başarısı Kraliyet ailesinin, seçkinlerin ve çoğu politikacıların da kendi çocuklarını aşılatması için örnek olmuş; aşı uygulaması bütün İngiltere’ye yayılmak üzereyken, papazlar karşı çıkıp; hastalığın günah işleyenlere Tanrı’nın verdiği bir ceza olduğunu, aşı yaptırmanın Tanrı’nın cezalandırmasına karşı gelmek olduğunu haykıracak, yasaklanmasını istemişlerdi.
Papazlar öyle yoğun bir kampanya yürütmüşlerdi ki, Lady Montagu’nun kızkardeşi bile aşının günah olduğu propagandasından etkilenerek iki çocuğunu aşılatmaktan çekinmiş, fakat iki yıl sonra bu çocuklardan biri çiçek hastalığına tutulup ölmüştü. Dahası, aşıyı ilk kez anlattığı mektubu gönderdiği arkadaşı Chiswell de papazların aşı karşıtı propagandasından etkilenerek aşı yaptırmayacak ve 1726’da çiçek hastalığından ölecekti.

İsa’dan sonra 354-430 yılları arasında yaşayan ve Kilise babaları arasında en etkilisi olan Augustin; “Hristiyanların bütün hastalıkları bu cinlerin işidir; bu cinler en çok da yeni vaftiz olmuş Hristiyanlara ve hatta yeni doğmuş masum bebeklere eziyet çektirmektedirler.” demiş; 1572’de ölen Papa V. Pius da “hastalıkların günahtan kaynaklandığı” gerekçesiyle, iyileşmek için “inanç doktoruna” başvurulmasını buyurmuştu.

DERS: Bir olguyu bilimsel yöntemle deneysel olarak kanıtlamak; o konudaki yanlış inançları toplumsal bellekten silmeye yetmez; toplumun yanlış inançlardan kurtulabilmesi için, kuşaklar boyu bilimsel eğitim gerekir.
NOT: 1850’lerde Türkiye’ye gelip, Kırım Savaşı’nda yaralanan İngiliz-Fransız-Osmanlı askerlerini iyileştirmeye çalışan İngiliz hemşire Florence Nightingale’in adı, Türkiye’de yaşatılıyor; iyi, güzel; ancak, tıp tarihinde aşı buluşuna Türkiye’nin adını yazdıran Lady Montagu’nun adını ve anısını Türkiye’de yaşatmak için de bir şeyler yapmamız gerekmiyor mu?
Dipçe:
[1] To the memory of the P.T. Hon. Lady Mary Worlley Montagu Who In The Year 1720 Introduced Inoculation Of The Smallpox Into England From Turkey.
[2] Sacred to the memory of the right honorable Lady Mary Worstley Montagu, who happily introduced from Turkey, into this country, the salutary art of inoculating the small-pox. Convinced of its efficacy, She first tried it with success on her own children, and then recommended the practice of it to her fellow-citizens. Thus by her example and advice we have softened the virulence, and escaped the danger, of this malignant disease. To perpetuate the memory of such benevolence, and to express her gratitude for the benefit she herself received from this alleviating art; this moment is erected by Henrietta Inge, relict of Theodore William Inge, Esq. and daughter of Sir John Wrollesley, Bart. in the year of our Lord M, DCC, LXXXIX.
[1] To the memory of the P.T. Hon. Lady Mary Worlley Montagu Who In The Year 1720 Introduced Inoculation Of The Smallpox Into England From Turkey.
[2] Sacred to the memory of the right honorable Lady Mary Worstley Montagu, who happily introduced from Turkey, into this country, the salutary art of inoculating the small-pox. Convinced of its efficacy, She first tried it with success on her own children, and then recommended the practice of it to her fellow-citizens. Thus by her example and advice we have softened the virulence, and escaped the danger, of this malignant disease. To perpetuate the memory of such benevolence, and to express her gratitude for the benefit she herself received from this alleviating art; this moment is erected by Henrietta Inge, relict of Theodore William Inge, Esq. and daughter of Sir John Wrollesley, Bart. in the year of our Lord M, DCC, LXXXIX.
Cengiz ÖZAKINCI, “Bütün Dünya”, Mayıs 2014
cengizozakinci@butundunya.com.tr