26 Temmuz 2012
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 18 Temmuz’da gerçekleştirdiği Rusya ziyaretine atıfta bulunarak, “Putin`e ‘Zaman zaman bize takılıyorsun. AB`de ne işin var diyorsun. O zaman ben de şimdi size takılayım. Hadi gelin bizi Şangay Beşlisi`ne dahil edin, biz de AB’yi gözden geçirelim’ şeklinde bir latife yaptım” dedi.
21 Kasım 2012
Pakistan`a hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı`nda basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, Suriye'den füze tehlikesine karşı Türkiye'nin NATO`dan bir Patriot talebi olacak mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Bu konuyla ilgili de değerlendirmeleri arkadaşlarımız büyük ölçüde bitirdiler. NATO`ya gerekli cevap verilecek. Talepse talep, bütün bunlar yapılacak. Ona göre adımı atacağız. Çünkü orada tehdit altında olan bölge Türkiye'nin toprakları olduğu kadar NATO'nun da topraklarıdır.”
26 Ocak 2013
“Şimdi tabii bu böyle olumsuz bir şekilde gidince siz de ister istemez 75 milyonun bir başbakanı olarak başka arayışlar içeresine de giriyorsunuz. Onun için geçenlerde Sayın Putin’e onu söyledim, ‘bizi Şangay Beşlisi içine alın’ dedim. Alın bizi Şangay Beşlisi içine biz de AB'ye ‘allahaısmarladık’ diyelim, ayrılalım oradan. Bu kadar oyalamanın ne anlamı var?”
Gazetecilerin, “İkisi birbirine alternatif mi?” sorusuna Başbakan Erdoğan, “Şangay Beşlisi daha iyi, çok daha güçlü” yanıtını verdi.
“Şangay Beşlisi`ne gelin denilse, Türkiye gider mi gerçekten?” sorusuna karşılık Erdoğan, “Gideceğimizi söyledik. ‘Gelin denilirse, geliriz’ dedik. Pakistan ve Hindistan da istiyor. Onların da talebi var, hep beraber göreceğiz” dedi.
28 Ocak 2013
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, düzenlenen günlük basın brifingde “Başbakan geçtiğimiz Cuma günü Türk kanalına verdiği mülakatta Türk hükümetinin artık ciddi olarak Şangay İşbirliği Örgütü üyeliğini değerlendirdiklerini ve bunu Devlet Başkanı Putin`e ilettiğini söyledi. Eğer Türkiye`yi örgüte kabul ederlerse, Avrupa Birliği'ne güle güle diyecekler. Bu konuyla ilgili bir yorumunuz var mı?” sorusunu yanıtladı.
Başbakan Erdoğan`ın bu açıklamasını görmediğini dile getiren Nuland, “Türkiye`nin NATO üyesi olduğu göz önünde bulundurulursa kesinlikle ilginç bir durum olur. Ne olacağını göreceğiz” dedi.
Böylesine tutarlı bir siyaset izleyen başbakanı Türkiye şimdiye kadar görmedi de merak ettiğim, ABD bize ne gösterecek.