ABD'den, PYD Lideri Müslim'e Kırmızı Kart!
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) hafta başında Washington'da "Kürtlerin Orta Doğu'da Rolü" başlıklı bir konferans düzenledi.
Ulusal Basın Kulübü'nde (National Press Club) yapılan konferansa BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da katıldı. Demirtaş'a partiden sadece Nazmi Gür eşlik etti.
Konferansın konusu; Türkiye, Irak, İran ve Suriye'deki Kürtlerin bölgedeki rolü, olarak anons edildi ama asıl amaç; PKK'nın Suriye uzantısı (PYD) Demokratik Birlik Partisi Başkanı Salih Müslim'i Washington'a getirerek, ‘Amerikan Yönetimi’ne görücüye çıkartmaktı.
Salih Müslim'in Washington'da konuşacağı konferansın programı haftalar öncesinden duyuruldu.
Ancak Diyarbakır'daki hesap Washington'a uymadı.
BDP'nin, Salih Müslim'i ‘Amerikan Yönetimi’ ile tanıştırma hesabı tutmadı.
‘Obama Yönetimi’ Salih Müslim'e ABD'ye giriş vizesi vermedi. Müslim bu nedenle, konferansa ‘skype’ ile bağlanıp konuşmak zorunda kaldı.
Müslim'in, Ankara'da AKP hükümet yetkilileri ve MİT'le görüşmesi, ABD vizesi alması için referans olmadı.
‘Obama Yönetimi’ Suriye lideri Esad'la yapılan anlaşmaya ters düşen politikalardan kaçınıyor. Suriye’deki muhalif gruplarla görüşüp, anlaşmaya ters düşen görüntü vermek ve Müslim'i muhatap alıp, Kürt hareketini meşrulaştırmak istemiyor.
Öte yandan, Washington'da ilk kez bu kadar sönük geçen bir Kürt konferansına şahit oldum.
Konferansa ‘Amerikan Yönetimi’ ilgi göstermedi. Yönetimden dikkat çekecek bir isim olmadığı gibi, Kürtlerin kankaları diye bilinen Henri Barkey, Paul Wolfowitz ve Morton Abramowitz gibi, yıllarca bölgede Kürt politikalarına destek veren isimler de yoktu.
Ayrıca, Washington’da PKK'nın uzantısı olan AKIN'ın (American Kurdish Information Network) lideri Kani Gulam da görünmedi. Düşünce kuruluşlarında Kürt konferansları düzenleyen isimler de bu kez itibar etmedi. Salonda kalabalık vardı ama çoğunluğu sıradan Kürt vatandaşlardı.
Selahattin Demirtaş Washington'da yalnız ve düşünceliydi. Partisiyle bir sorunu olduğu izlenimi verdi.
Bu arada, Orta Doğu antenleri iyi çalışan bir Amerikalıya Celal Talabani’nin sağlık durumunu sordum, "O artık canlı değil" dedi.
Konferans sona erdiği zaman, Ulusal Basın Binası’nın önünde Atatürklü bayraklarla "Emperyalizmin oyuncağı olmayın" diye haykıran, PKK’yı protesto eden 8 kişilik orduya, toplantıdan çıkan 100’ün üzerinde Amerikalı ve Kürt cevap vermeye çalışıyordu!
Yılmaz POLAT, 2 Kasım 2013
yilmaz.polat@yurtgazetesi.com.tr