ABD'ce aileleriyle birlikte Pasifik Okyanusu'ndaki Guam Adası'na götürülüp orada yetiştirilen "5 bin Iraklı Kürt" şu an nerede, ne yapıyor, bilen var mı?
TEZKERE konusunda dış medyada yazılanlara ve söylenenlere bakılırsa, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki "otorite" leri dize getiriyor gibi olmasındaki temel neden Ankara'nın İncirlik Üssü'yle ilgili şantajıdır. Demeye getiriyorlar ki, o üs ABD'nin o bölgedeki varlığı ve gelecekteki hesapları açısından çok önemlidir; Washington bundan çok etkilenir, böyle olduğu için de Barzani ve Talabani tayfası üzerinde baskı yapılarak onları PKK'ye kapıyı göstermeye ikna edebilmek için herhalde bu konu kullanılmıştır.
Mı acaba?
Çünkü, İncirlik ne denli önemli olursa olsun, vuruculuk konusunda daha güçlü koskoca uçak gemileri bir yana, bu bölgede lojistik ya da başka gereksinimler için ABD'nin kullanabileceği bir yığın başka üs var. Kıbrıs Rum Yönetimi topraklarına bitişik olan İngiliz "egemen" üsleri başta olmak üzere.
Ayrıca, böyle bir caydırma ve korkutma girişimine "şantaj" denmez, olsa olsa değerli olduğuna inanılan bir "koz" un kullanılması denir. Şantaj, insanları açıklanmasından çekindikleri, hatta utanç duyacakları bir noktadan yakalayıp onun açıklanması tehdidiyle yola getirmenin adıdır. Bizim dilimize de geçmiş Fransızca sözün gerisinde "korkutup şakımasını sağlamak" anlamı yatarsa da, İngilizcesi düpedüz "karalama postası" yla sonuç elde etmek anlamına gelir.
O zaman, "Acaba elimizde buna benzer ne gibi bir sır var" diye kendi kendimize sormak gerekmez mi?
Aslına bakarsanız, ABD'yi, ister yönetim ister halk olarak, "çekinilen" ve "utandıran" konu hiç az değil. Türkiye gibi bir müttefikinin "Irak'ta yaptığınız yanlıştır" demesi bu duyguları yaratmaya yeter de artar bile.
Ama bunu söyleyen çok kişi, kuruluş ve devlet var.
En başta da kendi halkının büyük çoğunluğu.
Oysa bir konu var ki, onunla ilgili soruları sormanın ve o noktayı kurcalamanın büyük yankı uyandıracağından emin olabilirsiniz.
O konu, ilk Körfez Savaşı sonrasında ABD'ce aileleriyle birlikte Pasifik Okyanusu'ndaki Guam Adası'na götürülüp orada yetiştirilen "5 bin Iraklı Kürt" konusudur.
Niçin oraya götürülmüş ve hangi amaçla eğitilmişlerdir?
Şimdi nerededirler ve ne yapmaktadırlar?
Kaçı Amerikan işgal ordusuyla geri gelmiştir?
Irak'ın bütününde ya da sadece Barzani yönetiminde görev almışlar mıdır?
Irak'ın kuzeyinde bağımsız ya da öyle sayılabilecek kadar pervasız bir devlet kurma ve onu Amerika'nın Ortadoğu'daki politikaları için kullanma niyeti artık açıkça belirginleştiğine göre, vaktiyle sadece bir "söylenti" olarak ortalıkta dolaşan Guam konusu olağanüstü önem kazanmış demektir. Madem "şantaj" dan söz ediliyor, o halde "Türkiye'nin güvenlik servislerinde buna ilişkin bilgileri bulmak ve şu sıra kullanmak etkili olamaz mı acaba" diye sormaz mısınız?
mumtaz soysal
CUMHURIYET