Medvedev: "Amerikan Hedeflerini Vurabiliriz"ABD ve Rusya arasında füze kalkanı nedeniyle artan gerilimde iki taraf rest çekti. ABD, AKKA anlaşmasından çekildi, Medvedev ”Vururuz” dedi.Rusya ve ABD arasında 2007 yılından beri tartışma konusu olan Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması (AKKA) ilişkileri tekrar gerdi. Soğuk Savaş döneminden sonra Avrupa’da silahsızlanma sürecinin temel direklerinden sayılan ve 1992 yılında uygulamaya konan AKKA tank, savaş uçağı, ağır silah ve bunları kullanacak asker sayısını kısıtlıyor, taraf ülkelerden birinin topraklarına rızası dışında yabancı güçlerin asker sokmayacağı ilkesini teyit ediyordu. Rusya’nın 2007 yılında anlaşmadan çekildiğini açıklamasının ardından ABD de önceki gün Moskova ile anlaşma kapsamında olmasına rağmen bölgedeki silahları ve üsleriyle ilgili tüm bilgi paylaşımını durdurduklarını açıkladı.
Türkiye de hedefte olabilirFüze kalkanı projesinin hararetle tartışıldığı bir döneme denk gelen açıklamadan saatler sonra Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’den sert bir yanıt geldi. Medvedev, ABD’nin Rusya’nın füze kalkanı planıyla ilgili endişelerini dikkate almaması halinde Avrupa’daki füze kalkanı sahalarını hedef alabileceklerini söyledi. Medvedev, televizyonda yayınlanan açıklamasında, NATO ile ABD’nin liderliğindeki füze kalkanı planı konusunda anlaşmaya varamamaları halinde Rusya’nın ülkenin en batısındaki Kaliningrad ile diğer bölgelere füzeler konuşlandıracağını kaydetti. Dimitri Medvedev, ülkesinin, ABD ile yapılan, nükleer silahların azaltılmasını öngören yeni START anlaşmasından çekilebileceğini ve ABD’nin, Avrupa’ya füze kalkanı yerleştirme planını ilerletmesi halinde silahların kontrolüyle ilgili diğer anlaşmaları durdurabileceğini de ekledi. Rusya, ABD’nin Avrupa’ya konuşlandırmayı öngördüğü füze kalkanı planını, nükleer güçlerine bir tehdit olarak değerlendiriyor. Beyaz Saray Ulusal Güenlik Sözcüsü Tommy Vietor, Medvedev’in açıklamalarının ardından “Füze kalkanı projesinde değişiklik olmayacak” dedi. Türkiye füze kalkanı kapsamında topraklarına radar koymayı kabul etmişti.
Soğuk Savaşı bitiren anlaşma1990 yılında NATO ve Varşova Paktı arasında imzalanan anlaşma, tank, savaş uçağı, ağır silah ve bunları kullanacak asker sayısını kısıtlıyor, taraf ülkelerden birinin topraklarına rızası dışında yabancı güçlerin asker sokmayacağı ilkesini teyit ediyordu.
AKKA ile Atlantik’ten Ural dağlarına kadar uzanan coğrafyada beş ağır silah kategorisine sınırlama getirildi. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle 50 bin ağır silah uluslararası gözetim altında imha edildi. Bununla birlikte anlaşma teftiş ve şeffaflığı güçlendirdi, bölgesel düzeyde silahlanma denetim mekanizmaları devreye sokuldu.
Milliyet, 24 Kasım 2011
Ruslar Kürecik’i menzile aldı!NATO Kalkanı’na karşı Ruslar’ın konuşlandıracağı İskender füzelerinin menzilinde Malatya Kürecik’teki radar üssü de var.NATO füze kalkanına karşı çıkan Rus hükümeti, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu füzesavar ve radar sistemlerini konuşlandıran ülkeleri menzile alacağını açıkladı. Krasnodar’a yerleştirilecek İskender-E füzeleri Malatya’da kurulacak Kürecik radar üssü ile birlikte Türkiye’nin üçte birini vurabilecek.
ABD ve NATO ile Avrupa geneline kurulacak füze kalkanı konusunda bir türlü anlaşamayan Rusya, bu sistemin kurulacağı ülkeleri menziline alma tehdidinde bulundu. Füze kalkanı konusunda geçen yıl yapılan görüşmelerde Moskova hükümeti, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Türkiye’ye kurulacak sistemin ortaklaşa işletilmesi önerisinde bulunmuştu. Ancak bu öneri NATO tarafından reddedilmişti. ABD’nin iki ay önce hız verdiği füze kalkanı projesi kapsamında Malatya’nın Kürecik ilçesine radar üssünün kurulmasına karar verildi. Füzesavarların konuşlandırılması konusunda benzer bir anlaşma da Romanya hükümeti ile yapıldı. Bu durumdan rahatsız olan Rusya, daha önce Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ni menzile almak için Kaliningrad’a konuşlandıracağı İskender füzelerinin menzilini genişleterek Türkiye’yi de dahil etti. Rusya Devlet Başkanı Medvedev, NATO füze kalkanı sistemini konuşlandıracak bütün ülkeleri menziline alacak İskender füzeleri kurma tehdidinde bulundu.
Menzili 2 bin kilometreFüze kalkanı konusundaki Rusya’nın endişeleri karşılanmadığı takdirde Stratejik Silahların Sınırlandırılması (START) anlaşmasından tek taraflı çıkacakları uyarısında bulunan Medvedev, “Güç dengesini bozdurmayız. Endişelerimizi gideren bir çözüm bulunmazsa bu kalkanı delecek nükleer başlıklar geliştiririz. Ayrıca bu sistemi taktik İskender füzeleriyle menzile alırız” dedi. Rus basını, menzili 2 bin kilometreye kadar çıkan İskender-E füzelerinin Karadeniz kıyısında bulunan Krasnodar bölgesine de konuşlandırılacağını ve Malatya Kürecik’e yerleştirilecek radarları da vurabilecek kapasitede olduğunu yazdı. Romanya’da bulunan üssün de Belarus’a konuşlandırılaracak İskender füzeleri sayesinde menzile alınacağı bildirildi.
Bu sıkıntılı dönemde güçlü muhalefet olmazRusya’da önümüzdeki Mart ayında yapılacak olan seçimlerde devlet başkanı olmasına kesin gözle bakılan Başbakan Vladimir Putin, güçlü muhalefete karşı yaptığı konuşmayla ayakta alkışlandı. Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’da konuşan Putin, “Ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu dönemde Rusya güçlü muhalefete tahammül edemez. Ekonomik belirsizliği gidermek için çıkarılması gereken yasaları güçlü muhalefet engelleyebilir. Böyle zamanlarda hükümet muhalefetin sakin davranması ve işleri berbat etmemesini bekler ama bunlar boş beklentiler. Önümüzdeki seçimlerde iktidarı daha güçlü bir şekilde ele alacağız ve topluma gittiğimiz yönün doğru olduğunu göstereceğiz” diye konuştu.
4 dakikada Türk sınırındaRusya’nın NATO füze kalkanını etkisiz hale getirmek için konuşlandırmayı planladığı İskender-E füzelerinden bir tanesi Karadeniz kıyısında bulunan Krasnodar’a yerleştirilecek. 4 bin 600 kilogram ağırlığındaki bu taktik füzeler 18 dakika içinde 2 kişi tarafından atışa hazır hale getirilebiliyor ve 480 kilometre mesafedeki Türkiye sınırına 4 dakikada ulaşıyor. Saniyede 2 bin 100 metre hızla seyreden İskender füzeleri Krasnodar’dan fırlatıldığı takdirde, Türkiye’nin üçte birini vurabiliyor. Füzelerin menzilinde olan iller Trabzon, Artvin, Rize, Giresun, Ordu, Samsun, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Sivas, Tokat, Amasya, Kars, Bingöl, Tunceli, Ağrı, Van, Bitlis, Muş, Malatya ve Elazığ.
Milliyet, 25 Kasım 2011
Arap Baharı ve füze kalkanı Rusya ile ilişkileri gerdi, partiler hedefe Türkiye'yi koyduSon on yıllık süreçte çok boyutlu ortaklık düzeyine çıkan Rusya-Türkiye ilişkileri, füze kalkanı tartışmaları ve Suriye'ye doğru yayılan "Arap Baharı" dalgası nedeni ile kırılmalara neden oluyor. 4 Aralık'ta Duma seçimlerine gidilecek Rusya'da muhalefet partileri de hedefine Türkiye'yi almış durumda. Sağcı lider Jirinovski, 'Türkiye'nin yarısının yıkılmasını sağlayacak füzeler' yerleştirmeyi önerirken Komünist lider Zyuganov ise, Arap Baharı ile Türkiye'nin imparatorluk hayallerinin yeniden canlandığını öne sürdü.Suriye'ye yönelik müdahale ihtimali her geçen gün artarken, Moskova, üç savaş gemisini Suriye limanlarına göndererek Rusya'nın kırmızı çizgilerini çekti.
Suriyeli üst düzey askeri yetkililerin Rus meslektaşları ile muhtemel bir NATO operasyonuna karşı hava savunma sistemlerini güçlendirmek için çalıştıkları iddia edilirken, özellikle ABD ve ittifak ülkeleri Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması çerçevesinde Rusya ile bilgi paylaşımını kesti.
Ankara'nın Suriye lideri Beşar Esad ile ipleri atması, Rusya'nın yumuşak karnı "füze kalkanı"nın radar sistemlerine ev sahipliği yapacak olması Moskova'nın Türkiye'yi de hedef tahtasına oturtmasına neden oluyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev füze kalkanı parçalarının Moskova'nın hedefi olabileceği uyarısı yaparken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye muhalif gruplarına Türkiye üzerinden kaçak silah ulaştırıldığı iddiasını dile getirdi. Lavrov'un açıklamaları dışında yönetimden Türkiye karşıtı sert bir kısım açıklamaların yapılmamasına özen gösterilirken, muhalefet parti liderlerinin doğrudan Türkiye'yi hedef alan sert eleştirileri dikkat çekiyor.
Kommersant yayın grubuna ait Kommersant Radyo'ya açıklamada bulunan sağ görüşlü Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski, Türkiye'nin yarısının yıkılmasını sağlayabilecek füzelerin Krasnadar kentine yerleştirilmesini önerdi. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Türkiye'nin füze kalkanının parçalarını yerleştirmekten geri durmadığını savunan Jirinovski, özellikle Türkiye yerleştirilecek füzelerin ardından Rusya topraklarının riskli bir alana dönüşeceğini savundu. Küba krizine neden olan sorunun da Türkiye'ye yerleştirilen füzelerden kaynaklandığını hatırlatan Jirinovski, Kafkaslara müdahale için Türk ordusunun sürekli eğitim halinde olduğunu, Suriye ile de bir savaşın Ankara'nın öncelikleri arasında olduğunu iddia etti.
Jirinovski'nin ardından yakın zamanda genel seçimlere gidecek olan Rusya'nın ana muhalefet partisi Komünist Parti lideri Genadi Zyuganov da Türkiye'yi hedef aldı. Ankara'nın imparatorluk hayallerinin yeniden canlandığını ve Arap ülkelerini boyunduruğu altına almak istediğini iddia eden Zyuganov,
"Şimdi Türkiye yönetiminin Suriye muhalefetini ve suç gruplarını silahlandırdığına şahit oluyoruz" eleştirisi getirdi.
Suriye'nin içişlerine yabancı ülkelerin müdahale çabasını kınayan Zyuganov, partinin internet sayfasından yaptığı açıklamada insan hakları ve demokrasi şemsiyesini kullanarak medya aracılığı ile bölgede psikolojik bir savaş yürütüldüğünü kaydetti.
EurActiv, 25 Kasım 2011