ABD Yine Kriz Peşinde...
Irak işgalini Türkiye üzerinden yapamayan ABD, bu kez Gürcistanı
bahane ederek Ankarayı Boğazlar Sözleşmesini delmesi için sıkıştırıyor..
Amerika yine rahat durmuyor. Gürcistana yardım bahanesiyle Karadenize 70er bin tonluk 2 gemi çıkarmak isteyen ABD, Ankarayı Montrö Anlaşmasını çiğnemeye zorluyor. Düşünce kuruluşları da tezkereyi hatırlatıp aba altından sopa gösteriyor.
Amerika Montröyü delmeye çalışıyor!

Gürcistana yardım için Karadenize 70er bin ton ağırlığındaki iki donanma gemisini göndermek isteyen ABD, Ankarayı Boğazlar Sözleşmesini çiğnemeye zorluyor
Haber: Fatih ERBOZ
ABD Savunma Bakanlığı Pentagonun sözcüsü Bryan Whitman, Amerikan Dışişleri Bakanlığının, Gürcistana insani yardım gönderilmesinde Amerikan donanma gemilerinin Boğazlardan geçişi için gereken bir anlaşma üzerinde Türkiye ile çalıştığını söyledi. Whitman, Pentagonda gazetecilere yaptığı açıklamada, şu ana kadar 14 adet Amerikan askeri kargo uçağının Gürcistana insani yardım taşıdığını ve Washingtonın, bu insani yardımların deniz yoluyla da taşınması olasılığını değerlendirdiğini kaydetti.
Anlaşma sağlanacak
Whitman, 14 Amerikan uçağının Gürcistana taşıdığı yardımın toplam 4.2 milyon dolar değerinde olduğunu ve bu yardımların, tıbbi malzemeler, antibiyotik, battaniye, çadır, su ve yiyecek içerdiğini kaydetti. Sözcü, ABD Dışişleri Bakanlığı, insani yardım operasyonlarının devamını sağlamak için diğer olasılıklara da bakıyor. Bunlar arasında donanma gemilerinin kullanımı da bulunuyor dedi. Whitman, ABD Dışişleri Bakanlığı, Türk Boğazlarından geçiş için gerekli anlaşmanın sağlanması ve buna benzer şeyler üzerinde çalışıyor diye konuştu. ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı James Cartwright, Washingtonın, Gürcistana iki adet yardım gemisi gönderme üzerinde çalıştığını söylemişti. McClatchy gazeteler grubu tarafından yayınlanan bazı haberlerde ise, Türkiyenin, Boğazlardan geçiş konusunda yardımcı olmadığı iddia edilmişti.
Neden izin gerekiyor!
Boğazlardan uluslararası geçiş, 1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi çerçevesinde düzenleniyor.
Bu sözleşmeye göre, Karadenize kıyıdaş olmayan ülkelerin Karadenizde aynı anda bulundurabileceği donanma gemilerinin ağırlığı 45 bin tonu aşamıyor. ABDnin Karadenize göndermek istediği Comfort ve Mercy adlı dev hastane gemilerinin her birinin tonajı ise 70 bin tona yaklaşıyor.
Gemi krizine tezkere benzetmesi
ABDdeki düşünce kuruluşu Heritage Vakfının Rusya Ve Avrasya Çalışmaları Uzmanı Ariel Cohen, Türkiyenin, iki Amerikan hastahane gemisinin insani yardım amacıyla Karadenize girmesine izin vermediğini savunarak, bu tutumu, 1 Mart tezkeresine benzetti. Düşünce kuruluşları Amerikan Dış İlişkiler Konseyi ve Londradaki Stratejik Çalışmalar Uluslararası Enstitüsü üyesi de olan Cohen, Heritage Vakfında düzenlenen Kafkasyadaki krizle ilgili bir oturumu yönetti. Cohen, Türkiyenin, insani yardım amacıyla Karadenize iki hastane gemisi göndermek isteyen ABDye yardımcı olmadığı yönünde haberler bulunduğunu belirterek Türkiye bizim NATO müttefikimiz ve Gürcistanın da bir dostu olarak, komşusu Gürcistan ve Amerikalı müttefiklerine karşı daha destekleyici bir tutum almalıydı dedi. Cohen, Son olay, Türkiye ile yaşanan tatsız bir anıyı hatırlatıyor. O da, Türk-Ame-rikan ilişkilerine derin şekilde zarar veren, 2003 yılında Amerikan askerlerinin Türk limanları ve Türk topraklarını kullanarak Iraka girmesine izin verilmemesidir. Şu ana kadar, bu olayı arkamızda bıraktığımızı umuyordum diye konuştu.
TEPKİLER
Türkiye çok dikkatli olmalı
ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Türkiye ile anlaşma zemini arıyoruz denmesinin altında, Montrö Antlaşmasının ABD tarafından by-pass edilmek istenmesinin yattığını söyleyen deneyimli iki diplomat Türkiyenin de bu antlaşma karşısında asla ödün vermemesi gerektiğini kaydetti.
Ön bildirim şartı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Rusya-Gürcistan savaşının ardından ABDnin Gürcistana insani yardım götürmek amacıyla sivil gemileri kullandığı takdirde bir sorun çıkmayacağını kaydetti. Donanma gemilerinin yardım götürmek istemesi halinde ise bunun bir ön bildirim şartına bağlı olduğunu dile getiren Öymen, Türkiyenin burada çok dikkatli ve ince bir politika izlemesi gerekiyor dedi.
Ciddi bir hata olur
Türkiyenin eski Washington Büyükelçisi Nüzhet Kandemir ise, Türkiyenin kesinlikle Montrö Antlaşmasına sahip çıkması gerektiğini kaydetti. Kandemir, Türkiyenin aykırı bir tutum içerisine girmesi kesinlikle doğru olmayacak, aksine ciddi bir hata olacaktır. ABDye kesinlikle taviz verilmemeli şeklinde konuştu.
İzin verilmemeli
Kırıkkale Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran da, gemilerin geçmesine izin verilmemesi gerektiğini belirterek şöyle dedi: Eğer böyle bir izin verilirse o zaman bunun önüne bir daha geçemeyiz. Yani bundan sonra bu bir örnek olur ve bu yolu herkes denemeye kalkar. Türkiye çok dikkatli olmalı.
Kaynak