ABD'li Amiral'den itiraf: Türkleri iknaya çalışıyoruz
ABD donanma komutanı Amiral William Fallon, PKK terörü dolayısıyla Türkiye'nin, kuzey Irak'a operasyon düzenlemeyeceğini umduğunu ve ''Türkleri, bunun iyi fikir olmadığına ikna etmeye çalıştıklarını'' söyledi.
ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nde 2008 yılı ulusal savunma bütçesine ilişkin oturumda konuşan Fallon, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Fallon, Cumhuriyetçi Partili Virginia Milletvekili Jo Ann Davis'in, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın basında yer alan kuzey Irak'la ilgili sözlerine işaret ederek, Türkiye'nin kuzey Irak'a girmesi ihtimaline ilişkin görüşlerini sorması üzerine, ''Eğer Türkler bu tehdidi gerçekleştirirse, o gün asla güzel bir gün olmaz'' dedi.
Amerikalı amiral, kongragel olarak da ifade edilen terör örgütü PKK'yı, ''Kürtlerin isyancı hareketi'' olarak tanımlarken, PKK'nın Türkiye'de şiddet olaylarına karıştığını söyledi. Fallon, ''Bu grupların, kendi fikirlerine göre, Irak içindeki Kürt nüfusundan da destek gördüğünü biliyorlar. Bu probleme karşı bir zamandır çalışıyorlar ve yardım istiyorlar. Bu alanda biz de yardım etmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.
-BARZANİ İLE BİR GÜN-
Birkaç hafta önce Irak'ta olduğunu ve bir gününü, kuzey Irak'ta Kürt lideri Mesud Barzani ile geçirdiğini belirten Fallon, ''Pek çok şey hakkında konuştuk. Yeni bir Irak'a yapabilecekleri katkılar gibi. Örneğin, Şii ve Sünniler arasında aracılığa, daha güneye yardım etmede oynayabilecekleri rol gibi...'' dedi.
Irak'ın kuzey bölümünün, Bağdat'tan tamamen farklı bir ortama sahip olduğunu ve gelişmekte olduğunu öne süren Fallon, ''Ancak ben özellikle Kürtlerin, Irak'taki Kürt liderlik olarak, Türkiye'deki Kongragel'in etkisini minimize etmeye çalışma yönünde oynayabilecekleri rolü görmekle ilgiliydim. Çünkü sonunda eğer Türkler bu tehdidi gerçekleştirirse bu, kesinlikle onların da (Iraklı Kürtler) zararına olacak. Sadece bölge için değil tüm ülke için zarar verici olacak'' ifadelerini kullandı.
Fallon, ''Türkler endişeli. Ve ne kadar endişeli olduklarını vurgulamak için bu açıklamaları yapıyorlar. Biz, bu tür bir faaliyetin durdurulması yönünde rol oynamaya çalışıyoruz'' dedi. Milletvekili Davis'in, ''Endişe düzeyiniz hangi aşamada?'' sorusu üzerine Fallon, ''Bu, endişelerimizden biri. Kesinlikle umuyorum ki (Türkler) bu tehdidi gerçekleştirmeyecek. Biz de bunun iyi fikir olmadığı yönünde kendilerini ikna etmeye çalışıyoruz'' dedi.
zaman