ABdullah Gül: Türkiye'nin imajı sarsılıyor

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

ABdullah Gül: Türkiye'nin imajı sarsılıyor

İletigönderen Türk-Kan » Cmt May 10, 2008 0:18

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de mali piyasalara güveni sarsan iç siyasi krizin, ülkenin yurtdışındaki imajına zarar verdiğini söyledi.

Gül bu açıklamayı Financial Times gazetesinin Ankara muhabiri Vincent Boland'la söyleşisi sırasında yaptı.

Gazetenin dünya haberleri sayfasında neredeyse yarım sayfa yer alan haberde Gül, son yıllarda yapılan siyasi ve ekonomik reformların, ayrıca Avrupa Birliği'yle müzakere sürecinin başlamasının Türkiye için olumlu bir imaj yarattığını söylüyor.

Ancak iktidar partisini kapatma tehdidinin bu imajı zedelediğini belirtiyor.

Gül "Hoş bir manzara çizilmiyor kuşkusuz. Bu konuda dürüst olmak lazım" diyor.

"Türkiye'de manşetler reform ve ilerlemeden söz ederdi; hep olumlu manşetler atılırdı. Şimdi yurtdışından bakıldığında iyi bir tablo çizmiyor olabiliriz. Bu gerçeği görüyorum. Açıkça görüyorum."

Gül bugünkü görevinin istikrarı ve farklı siyasi kurumlar arasında sağlam bir koordinasyonu sağlamak olarak gördüğünü de sözlerine ekliyor.

'İşi müthiş zor'

Financial Times yazarı ise Gül'ün de savcının hedefinde olduğuna ve koordinasyonu sağlamakla görevli olduğu kurumlardan bazılarının AKP'nin kapatılmasını istediğine dikkat çekerek, görevini yerine getirmesinin "müthiş zor" olduğu yorumunu yapıyor.

Gazeteye göre bazı hukukçuların "hukuki darbe" diye nitelediği kapatma girişimi piyasalarda huzursuzluğa yol açtı, hükümeti felce uğrattı ve pekçok yabancı gözlemciyi şaşırttı.

Ayrıca "laik kampla, muhafazakar AKP arasındaki derin görüş ayrılıkları yüzünden" her politika belirleme girişimi bir ideolojik kavgaya dönüştü; AB reformlarında ilerleme kaydedilmesi neredeyse imkansız hale geldi.

Ancak Abdullah Gül, gazeteye verdiği söyleşide Türkiye'de demokrasinin, böyle bir krizin kalıcı zarar vermesine imkân bırakmayacak kadar güçlü olduğunun da altını çiziyor.

Gül "Halkın aklı selimine ve iyi niyetine inanıyorum. Bugün karşılaştığımız sorunların demokratik olgunluk çerçevesinde çözüleceğine inanıyorum" diyor.

Cumhurbaşkanı ayrıca AB'ye üyelik yolunda ilerleme konusunda "cesaret" çağrısı yapıyor.

Abdullah Gül "Reform süreci Türkiye'yi demokrasi ve demokratik haklar alanında, yasal değişiklikler anlamında, ayrıca ekonomik olarak güçlendirmektedir. Bu sürecin sonuçta yapay sorunları daha önemsiz kılacağına inanıyorum" diyor.

Resim
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen c sağlam » Prş May 22, 2008 9:27

zaten o arkadaş için imaj herşey türk insanı hiç bir şeydir
Kullanıcı küçük betizi
c sağlam
Üye
Üye

İletiler: 7

Şu dizine dön: Haberler