Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de mali piyasalara güveni sarsan iç siyasi krizin, ülkenin yurtdışındaki imajına zarar verdiğini söyledi.
Gül bu açıklamayı Financial Times gazetesinin Ankara muhabiri Vincent Boland'la söyleşisi sırasında yaptı.
Gazetenin dünya haberleri sayfasında neredeyse yarım sayfa yer alan haberde Gül, son yıllarda yapılan siyasi ve ekonomik reformların, ayrıca Avrupa Birliği'yle müzakere sürecinin başlamasının Türkiye için olumlu bir imaj yarattığını söylüyor.
Ancak iktidar partisini kapatma tehdidinin bu imajı zedelediğini belirtiyor.
Gül "Hoş bir manzara çizilmiyor kuşkusuz. Bu konuda dürüst olmak lazım" diyor.
"Türkiye'de manşetler reform ve ilerlemeden söz ederdi; hep olumlu manşetler atılırdı. Şimdi yurtdışından bakıldığında iyi bir tablo çizmiyor olabiliriz. Bu gerçeği görüyorum. Açıkça görüyorum."
Gül bugünkü görevinin istikrarı ve farklı siyasi kurumlar arasında sağlam bir koordinasyonu sağlamak olarak gördüğünü de sözlerine ekliyor.
'İşi müthiş zor'
Financial Times yazarı ise Gül'ün de savcının hedefinde olduğuna ve koordinasyonu sağlamakla görevli olduğu kurumlardan bazılarının AKP'nin kapatılmasını istediğine dikkat çekerek, görevini yerine getirmesinin "müthiş zor" olduğu yorumunu yapıyor.
Gazeteye göre bazı hukukçuların "hukuki darbe" diye nitelediği kapatma girişimi piyasalarda huzursuzluğa yol açtı, hükümeti felce uğrattı ve pekçok yabancı gözlemciyi şaşırttı.
Ayrıca "laik kampla, muhafazakar AKP arasındaki derin görüş ayrılıkları yüzünden" her politika belirleme girişimi bir ideolojik kavgaya dönüştü; AB reformlarında ilerleme kaydedilmesi neredeyse imkansız hale geldi.
Ancak Abdullah Gül, gazeteye verdiği söyleşide Türkiye'de demokrasinin, böyle bir krizin kalıcı zarar vermesine imkân bırakmayacak kadar güçlü olduğunun da altını çiziyor.
Gül "Halkın aklı selimine ve iyi niyetine inanıyorum. Bugün karşılaştığımız sorunların demokratik olgunluk çerçevesinde çözüleceğine inanıyorum" diyor.
Cumhurbaşkanı ayrıca AB'ye üyelik yolunda ilerleme konusunda "cesaret" çağrısı yapıyor.
Abdullah Gül "Reform süreci Türkiye'yi demokrasi ve demokratik haklar alanında, yasal değişiklikler anlamında, ayrıca ekonomik olarak güçlendirmektedir. Bu sürecin sonuçta yapay sorunları daha önemsiz kılacağına inanıyorum" diyor.