Afganistan ve Irak’ta Savaş Malzemeleri Satışları Azaldı; Yeni Pazarlar Lâzım2001 ile 2012 yılları arasındaki Afganistan savaşı ABD’ye 557 milyar dolara mâl oldu; 2013 bütçesinde Afganistan savaşı için ayrılan miktar 82 milyar dolar. 2003’de başlayan Irak savaşının ABD’ye bugünkü maliyeti 845 ise milyar dolar.
Eski ABD Başkanı Eisenhower 1961’de yaptığı veda mesajında “Ordu Sanayi Ortaklığına” karşı vatandaşlarını Kongre ve Senato üyelerini devamlı uyarmıştı.
(İngilizce’de “Military Industrial Complex” veya “Military–Industrial–Congressional Complex” olarak ifade edilir.)
Şimdi Afganistan ve Irak cephelerinde savaş araç ve gereçlerine ihtiyaç azaldı. Endüstriyel üretim değerinin yarısı bunlara bağlı olan ABD, ekonomisinin ayakta kalabilmesi için bu ürettiklerini ya dışarda çıkardığı savaşların taraflarına satacak, ya da onlar olmazsa kendi ordusu kullanacak, tüketecek...
İşte bundan dolayı, ABD Senatosunda Savunma Komisyonu Başkanı Carl Levin ve komisyonun kıdemli üyesi Senatör John McCain, 21 Mart 2013’de Başkan Obama’ya gönderdikleri mektupta Suriye’de katliamların durdurulması ve Beşar Esad’ı iktidarı terk etmeye zorlaması için daha etkili adımlar atmaya çağırdı.
70 bin kişinin hayatını kaybettiği Suriye’de kimyasal silahların kullanıldığı haberlerinden son derece rahatsız olduklarını ve kimyasal silahların yayılmasını önlemek için acilen harekete geçmek gerektiğini söylüyordu bu iki senatör.
Mektupta,
“ABD askerini savaşa sokmadan, başka ülkelerin de katkısını alarak, sınırlı bir askeri hareket imkânın elinizde olduğuna inanıyoruz” deniyor.
“İlk olarak, size önerimiz, dostlarımız ve müttefiklerimizle birlikte Esad rejimini, hava savunma gücünü zayıflatmanız ve eğer istiyorsa, Türkiye’nin, Suriye’nin kuzey sınırı içinde bir tampon bölge kurmasına destek vermeniz. NATO Avrupa Komutanı Amiral Admiral James Stavridis'in bu hafta Savunma Komisyonundaki ifadesine göre, -Türkiye’nin rızası ile- Türkiye’nin güneyine yerleştirilmiş Patriot Füzeleri bu tampon bölgenin savunmasında kullanılabilir, bu da Esad rejimi pilotlarını o bölgeden uzak tutmaya yeter. Üstelik, Patriotlar Esad rejiminin gittikçe artan SCUD füzelerine karşı da kullanılabilir.” şeklinde devam ediyor mektup...
Böylece, silâh ihtiyacını Sovyet Rusya’dan karşılayan Suriye’ye bir şey satamayacak olan ABD “Ordu Sanayi Ortaklığı”, hem eskiden beri pazarı olan Türkiye’ye satışlarını arttıracak hem de kendi ordusuna satışları da eksilmeden devam edecek.
Kaynak: Kaynak:
http://www.levin.senate.gov/download/?i ... e226c62b44Çeviri: Erkan GüçizGüncel Meydan