NOYAN UMRUK/ Ah şu balonlar... İbo'nun dost balonları...(1)
İnsanlar ve de özellikle çocuklar balonları çok severler. Çünkü onlar düşlerimizi, umutlarımızı simgelerler ... Aniden patlamalarında ise korku, üzüntü karışımı bir duygusallık gösteririz... Adeta düşlerimiz de, umutlarımız da paramparça olur ... Düş kırıklığına uğramamak için çare balonun ne menem bir balon olduğunu bilmektir...
İşte size en büyük balon... Küresel balon...
Bu namert küresel balon nasıl bir şey?
Bu balon aşırı para bolluğu ile yaratılmış devasa bir balon.
Dış ticaretindeki devasa açıklar nedeni ile ABD, II. Dünya savası sonrası Bretton Woods anlaşması ile ihdas edilen altın karşılığı dolar esasından 1971 yılında tek taraflı olarak cayıverdi. Böylece koşullar gerektirdiğinde istediği kadar doları basıp, tedavüle çıkarması için hiçbir engel kalmadı. Tartışmalı para ve sermaye piyasası enstrümanları ile yasal kılıflar yaratılarak oluşturulan bu balonun (aşırı finansallaşma)sönmemesi, bu saadet zincirinin bozulmaması için balona sürekli hava verilmesi, diğer bir deyişle karşılıksız trilyon dolarlar basılması gerekiyordu.
Böylece, ABD Merkez Bankasının(FED), kriz öncesi 800 milyar dolar düzeyinde olan bilançosu, son 4 yılda 5 kata yakın bir oranda artarken, tüm dünyadaki toplam likidite 66 trilyon ABD Dolarını geçmiş durumda. Sadece son bir yıldaki artış 3 trilyon dolar. Özetle, sıkıştın mı? Ne gam... Ha babam, de babam bas yeşilleri olsun bitsin...
Dünyadaki tüm ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasılaları (GSYİH-Üretilmiş Değerler Toplamı) toplamı 70 trilyon dolar düzeyinde iken, 2010 yılı sonu itibariyle tüm dünyadaki mali varlıkların (Şişirilmiş, fiktif, sanal) toplam değeri 600 trilyon dolara ulaşıyor. Oran 1/8,5. Yani 1 TL'lik milli gelire karşın, 8,5 TL'lik mali varlık.
Para bolluğu ile yaratılmış bu devasa balonun patlaması, yani varlık fiyatlarının bugünki şişmiş değerlerin oldukça altında, gerçek değerlerinden işlem görmeye başlaması ise ne siyasilerin ne de piyasacıların işine geliyor.
Balon şimdilerde ne durumda?
Artık, yarattıkları balonun daha fazla şişirilirse patlayacağının, işin, karşılıksız para basarak daha uzun süre devam ettirilemeyeceğinin, farkındalar... FED'in tahvil alımlarını yani piyasaya para saçmayı azaltacağını Demoklesin kılıcı gibi bütün dünyanın başı üzerinde sallamaya başlamasının nedeni bu.
Şimdi çabaları balona vercekleri havayı tedricen, alıştıra alıştıra azaltmak... Böylece katostrofik bir patlamayı ya da dramatik sonu mümkün olduğunca ertelerken, öte yandan saadet zinciri daraltmak... İşte bu süreç bizi yakından ilgilendiriyor...
"Saadet Zincirini Daraltma Operasyonu" ve Türkiye
Tüm uzmanlar FED'in tahvil alımlarını azaltabileceği ima etmesinin bile YP(Yükselen Pazar) ülkelerinden sermaye çıkışına yol açtığını ve bunun özellikle dış kaynağa tamamen bağımlı, sıcak para müptelası YP ülkelerini olumsuz etkilediğini anımsatıyor. Asıl krizin ise, balonun patlatılması ya da söndürülme operasyonunun hızlandırılması durumunda yeterli derinliği olmayan, ulusal tasarruf gücünden yoksun YP piyasalarında bir likidite yetersizliği(sıcak para yoksulluğu) doğması halinde yaşanacağını belirtiyorlar.
Ve bu durumdan en çok etkilenecek ülkeler olarak "BIITS" diye nitelenen beş ülkeyi, yani Brezilya, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika'yı sayıyorlar.
Daha dramatik bir söylemle, krizin faturası yükletilerek ilk aşamada saadet zincirinin dışına atılacak ülkeler bunlar ...
Ve de bu ülkeler içinde "kırılganlığı en yüksek ülke" ise ülke ise hangi ülke biliyor musunuz? Türkiye...
Peki... "Paket paket yumurta, sakın beni unutma" misali ard arda açıklanan açılım paketleri bir yana, bu konuda dünyadaki gelişmeleri de izleyerek oluşturulmuş ciddi bir önlemler paketi, programı ya da planı falan var mı?
Haftaya bunları tartışacağız...
(1)İbo - Balonlarım vardı ( Orijinal plak kayıt) - YouTube
► 2:46► 2:46
www.youtube.com/watch?v=VC4CXAXN5iY
Benzer
11 Şub 2012 - ozbayasar tarafından yüklendi
1976 " Balonlarım vardı " 45liği. ... Adobe Flash Player to watch this video. Download it from Adobe. İbo - Balonlarım vardı ( Orijinal plak kayıt).
Benim balonlarım vardı. Onları kimler aldı. Mutlu bayramlar vardı. Kimbilir nerde kaldı. Dostumdu benim balonlar...
AYDINLIK G.,08.12.2013