Deniz Feneri e.V. davasında baş sorumlular arasında gösterilen RTÜK Başkanı Zahid Akman, görevinden istifa etmedi.
RTÜK üyesi olduktan sonra çeşitli şirketlerde genel müdürlük yaparak kurul yasasını çiğneyen Zahid Akmanın istifa etmesi gerektiği ya da görevinden çekilmiş sayılacağının tespiti için oylama yapıldı. Öneri, 3 CHPli üyenin evet, 5 AKPli üyenin ise hayır oyu ile reddedildi.
RTÜK üyesi olduktan sonra çeşitli şirketlerde genel müdürlük yaparak kurul yasasını çiğneyen Akmanın görevinden çekilmiş sayılacağının tespiti için verilen öneri, 3 CHPli üyenin evet, 5 AKPli üyenin ise hayır oyu ile reddedildi. Kararı yargıya taşımaya hazırlanan CHPli üyeler, AKP kontenjanından seçilen arkadaşlar, kendilerini koruma içgüdüsüyle hareket etti görüşünde birleşti.
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Deniz Feneri e.V. davasında hâkim Jochen Müller tarafından baş sorumlular arasında gösterilen RTÜK Başkanı Zahid Akman, görevinden istifa etmedi. RTÜK üyesi olduktan sonra çeşitli şirketlerde genel müdürlük yaparak kurul yasasını çiğneyen Akmanın ya istifa etmesi gerektiği ya da görevinden çekilmiş sayılacağının tespiti için oylama yapıldı. Öneri, 3 CHPli üyenin evet, 5 AKPli üyenin ise hayır oyu ile reddedildi. Kuruldaki görüşmelere ve oylamaya yasa gereği Akman katılmadı. Kararı yargıya taşımaya hazırlanan CHPli üyeler, AKP kontenjanından seçilen arkadaşlar, kendilerini koruma içgüdüsüyle hareket etti görüşünde birleşti.
RTÜK, Akmanın durumunu görüşmek üzere dün olağanüstü toplandı. Akman, RTÜK Yasası gereğince, konu kendisini ilgilendirdiği için müzakerelere ve oylamaya katılmadı. Saat 11.00de başlayan toplantıda öncelikle konunun gündeme alınıp alınmayacağı tartışıldı. Akmanın da konunun tartışılması gerektiği yönündeki önerileri doğrultusunda AKPli üyeler konunun gündeme alınmasını kabul etti. Öğle saatlerinde verilen aranın ardından yeniden toplanan kurulda bu kez CHPli üyelerin, Zahid Akmanın hakkındaki iddialar nedeniyle istifaya davet edilmesi gerektiği önerisi tartışıldı. Ancak bu öneri AKPli üyeler tarafından kabul edilmedi.
Ardından da Akmanın RTÜK üyesi seçildikten sonra 4 ayrı şirkette genel müdürlük görevlerinde bulunduğu ve bu şirketlerin birindeki görevinin 13 ay boyunca sürdüğü, bu nedenle RTÜK Yasasına aykırı hareket ettiği konusu masaya yatırıldı. Bu durumun RTÜK Yasasının 9. maddesine aykırı olduğunu vurgulayan CHPli üyeler, Akmanın görevinden çekilmiş sayılacağının tespit edilmesini istedi.
YASAYA AYKIRI HAREKET ETTİ
AKPli üyeler ise, iddianameye yansıyan söz konusu görevlerin Akmanın 2005te başlayan ve iki yıl süren görev süresini kapsadığını, 2007de yeniden göreve seçildiğini ve bu dönemle söz konusu şirketler arasında bir bağlantı bulunmadığını savundu. Görüşmelerin ardından yapılan oylama sonucunda 3 CHPli üyenin evet oyuna karşın 5 AKPlinin hayır oylarıyla Akmanın görevinden çekilmiş sayılmayacağına karar verildi. Alınan karara şerh düşen CHPli üyeler konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.
CHPli Şaban Sevinç, hukukçulardan aldıkları görüşler doğrultusunda AKPlilerin ortaya koyduğu teze karşı çıktıklarını belirterek, Sonuçta Sayın Akmanın birinci görev dönemi ile ikincisi arasında bir zaman farkı yok, konuyla ilgili mevzuatta bir değişiklik de yok, ayrıca kişi değişikliği de yok. Son olarak şirket bağlantılarıyla ilgili bilgiler bu yıl ortaya çıktı. Bu nedenle kendisinin görevden çekilmiş sayılacağını düşünüyoruz dedi.
Bir diğer CHPli üye Hülya Alp ise, Akmanın üye seçilmesinin ardından yürüttüğü görevlerle ilgili 3 ayrı hukukçudan görüş istediğini ve bu görüşlerin tümünün Akmanın yasaya aykırı hareket ettiği noktasında birleştiğini anımsattı. CHPli üye Mehmet Dadak ise, Sonuç itibarıyla biz yargıya başvuracağız. Arkadaşlar kendilerini koruma içgüdüsüyle hareket ettiler dedi.