Capital Dergisi, AKP dönemin en hızlı gruplarını ve işadamlarını belirledi.
Capital dergisinin haberine göre son dönemde bazı gruplar "hızlı büyüme" tempolarıyla dikkat çekiyor.
Yaptıkları yatırımlar, girdikleri yeni alanlar ve kurdukları başarılı ortaklıklarla yüzde 500'lere varan büyüme rakamları yakalayan bu işadamları arasında en fazla perfomansı gösteren ise Albayrak Grubu İcra Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak.
Derginin haberine göre Albayrak Grubu yeni dönemde yakaladığı fırsatlarla sıklet değiştirip holdingleşti. 2001 yılında 150 milyon olan cirosunu kat be kat arttırarak 2007 yılında 750 mil-yon dolar ciroya ulaştı. Bugün gayrimenkul yatırım ortaklığını halka arz etmeye hazırlanan Albayrak Grubu'nun inşaattan traktör sanayiine, tekstilden filo kiralamaya kadar 20'den fazla şirketi bulunuyor. Capital dergisinin haberine göre en hızlı büyüyen Albayrak Grubu'nun İcra Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak'ı takip eden diğer işadamları ise şöyle:
ATV İLE PARLADI
Ahmet Çalık; Sabah ve atv'ye tek kalemde 1,1 milyar dolar teklif ederek gündeme oturan Ahmet Çalık da bundan birkaç yıl öncesine kadar çok fazla adından söz ettiren bir işadamı değildi. Ancak son yıllarda katıldığı ihaleler ve son olarak da Sabah ve Atv ihalesini kazanarak medya patronları arasına girmesi dikkatlerin Çalık'ın üzerine yoğunlaşmasına neden oldu. Ahmet Çalık, 26 yıldır iş hayatında. Sahibi olduğu Çalık Holding'le 2,5 milyar dolarlık ciroyu yönetiyor. 34 şirketinde toplam 14 bin kişi çalışıyor.
Fettah Tamince; Son yılların en fazla konuşulan yükseliş öykülerinden biri de 13 yaşında Van'dan Antalya'ya giden ve halı satarak ticarete başlayan Fettah Tamince'nin Rixos'la ulaştığı nokta. Henüz 35 yaşında olan Tamince, bugün 500 milyon dolarlık bir ciroya ulaşmış durumda.
Akın İpek; Koza Davetiyeleri aslında 50 yılı aşkın süredir matbaa sektöründe. Bir aile şirketi olarak faaliyete geçen Koza Davetiye'yi başarıya taşıyan isim ikinci kuşaktan Akın İpek. İpek'in başarısının arkasında matbaacılıkta kat ettiği yoldan çok Alman Normandy şirketini pes ettiren Bergama'daki altın madenini alması yatıyor. 2005 yılında gerçekleşen bu satın alma, büyümenin arkasındaki en büyük itici güç oldu.
BAKKALDAN ZİNCİR MARKETE
Nahit Kiler, 1994 yılında tek bir marketle İstanbul Bakırköy'de bodrum katında faaliyete geçti. Bitlis'ten gelen Nahit, Vahit ve Ümit Kiler kardeşler babalarından devraldıkları marketi tüccar mantığıyla hareket ederek büyütmeye odaklandılar. Küçük bir bakkal dükkanı ile yola çıkan grup, 2006 yılını 520 milyon YTL ciro ile kapattı. 2007 yılını ise 700 milyon YTL ile kapatıldığı tahmin ediliyor. Son 5 yılda yüzde 50 büyüme yakalayan grup, 2007 yılında 37 yeni mağaza açtı ve 30 milyon dolarlık yatırım yaptı. Günde 25 bin kişinin alışveriş yaptığı Kiler mağazalarının 2012 yılına kadar tüm Türkiye'yi kapsaması hedefleniyor.
Cihan Kamer; Şirketin cirosu 2000-2007 yılları arasında 10 kat arttı. Kuyumculuk, gayrimenkul ve sivil havacılık sektörlerinde faaliyet gösteriyor.
Hepsi tam gaz büyüyor
Hızır Demir- KC Grup; 2004'te cirosu 50 milyon dolardı. 2007'yi ise 600 milyon dolarla kapattı. Asıl hamlesini 2004'te Eryaman TOKİ ihalesini alarak yaptı.
Ali Kemal Topuz- Kopuz Şirketler Grubu; Şirketin 2000 yılı cirosu 115 milyon dolar civarında iken bugün 275 milyon dolara ulaştı. Bugün 26 şirketli bir dev.
Emrullah Turanlı - TAŞYAPI;1985'te kuruldu. 2007'de 20 bine yakın çalışanı ve yaklaşık 250 milyon dolar cirosu var.Turizm, enerji ve inşaat sektöründe.
Aziz Torun - Mehmet Torun - TORUNLAR GIDA
2004'te 100 milyon dolar olan cirosunu inşaat, turizm ve alışveriş merkezi yatırımlarıyla büyüterek 250 milyon dolarlık bir deve dönüştü.