Gül seçilmeden önce işlediği öne sürülen suçlardan dolayı da yargılanamayacak.
Hazırlıkları uzun süredir devam eden yeni Anayasa için son viraja girildi. Anayasa ile ilgili Ergun Özbudun başkanlığındaki komisyonun hazırladığı taslak, AKP kurmaylarınca yeniden incelenerek rötuş yapıldı. Türban gibi tartışmalı konular ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğana bırakıldı. 177 maddelik mevcut Anayasa 137 maddeye indiriliyor. Taslağın bu ay sonunda TBMM Anayasa Komisyonuna gelmesi bekleniyor. Anayasa değişikliği TBMMden geçtikten sonra referanduma da gidecek.
GÜLE ATAMA TIRPANI
Anayasanın son haline göre, Cumhurbaşkanına da milletvekili dokunulmazlığı getiriliyor. Cumhurbaşkanı, eskiden olduğu gibi sadece "vatana ihanet" ile suçlanabilecek. Cumhurbaşkanı bu göreve seçilmeden önce işlediği öne sürülen suçlardan dolayı da yargılanamayacak.
Köşk'ün atama yetkisi de kısıtlanıyor.
Cumhurbaşkanı sadece Bakanlar Kurulu, Büyükelçi, İl Emniyet Müdürü, Kaymakam, Vali, Genel Müdür ve Müsteşar atamalarına imza atacak. İl Müdürleri, daire başkanları gibi ünvanlardaki isimler ilgili bakan ve Başbakanın imzası ile atanacak. Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Yargıtay ve Danıştay'ın üyelerinden ise tümü değil ancak belli kontenjanlar çerçevesinde Cumhurbaşkanınca atama yapılacak.
TÜRKİYE MİLLETVEKİLİ
TBMMnin oluşumu da değişiyor. Yüzde 10 barajı seçim kanunları ile korunurken, 550 vekilin 100'ü 'Türkiye vekili' olacak: Anayasa'ya giren bu sisteme göre 450 milletvekili bugünkü seçim sistemi ile belirlenecek. Siyasi partiler 100 kişilik de Türkiye milletvekili adayı belirleyecek. Siyasi partiler aldıkları oy oranında bu listeden Türkiye milletvekili çıkaracak. Örneğin seçimde yüzde 10 oy alan bir siyasi partinin 10 da Türkiye milletvekili olacak. Böylelikle yüzde 1 oy alan ancak barajı aşamayan bir parti bile TBMMde bir vekil ile temsil edilmiş olacak.
PARTİ KAPATMA
Yeni taslak ile parti kapatma zorlaştırılıyor. Siyasi partinin suç odağı haline gelmesi için ve kapatma davası için suç olan fiilin genel merkez tarafından onaylanması gerekecek. Yükseköğrenim Kurulu da (YÖK) kaldırılıyor. Bunun yerine Yükseköğrenim Koordinasyon Kurulu geliyor. HSYK ve YAŞ'a da yargı yolu açılıyor. Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler ile işlemleri ile Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararları ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararları da yargı denetimine açılıyor. Milli Güvenlik Kurulu da aynen korunuyor.