Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı ilginç çıkışlar sürüyor. Erdoğan, PKK'ya silah bırakma çağrısı yapıyor, DTP'nin kapatılmak istenmesine ise "karşı çıkıyor." Başbakan, DTP'ye verdiği açık desteği, "Onbinlerce, yüzbinlerce oy almış insanları Meclis'ten çıkartamayız" sözleriyle gösteriyor.
Yargıtay Başsavcılığı'nın hazırladığı "kapatma istemli" davaya karşı en net tavrı koyan Erdoğan'ın bu tutumu, siyaset dünyasında "ilgiyle" izleniyor. Siyaset dünyasının gündemini tutan çevreler ise AKP'li Başbakan Erdoğan'ın tavrını farklı yorumluyor. Erdoğan'a ve dolayısıyla AKP'ye yakın analistler, DTP tutumu karşısında hükümetteki partiye "demokrasi övgüleri" diziyor. Özellikle din taciri medya, Erdoğan'ın sözleri üzerinden partiye yeniden "demokrasi kahramanı" atfında bulunuyor. Tabii bu arada, görevleri gereği, yaklaşık beş yıldan bu yana ülkeyi tek başına yöneten partinin yapmadıkları da gözden kaçırılıyor. Örneğin; parti kapatmayı ortadan kaldıracak yasal düzenlemenin neden yapılmadığı sorusu gündeme getirilmiyor.
AKP'ye uzak olan ve eleştiren "sınırlı sayıda"ki analist de bu soruyu nedense dillendirmiyor. Halbuki; AKP'nin DTP üzerinden oluşturmaya çalıştığı "demokrat imajı" bu soruyla birlikte ortadan kalkar. Bu soru bir anlamda, "demokrasinin turnusol kağıdı" işlevini görür. Ancak onlar da soru sorup kafaları açmak yerine, yorum yapmayı tercih ediyor. AKP'yi eleştiren ve Erdoğan'ın sözlerini mercek altına alan çevreler, işte bu yüzden tek bir yorumda buluşuyor. Bu yorum ise şu şekilde ifade ediliyor:
"AKP ve Başbakan Erdoğan, DTP'nin kapatılmak istenmesine birkaç nedenden ötürü karşı çıkıyor. Bunlardan biri; yaklaşan yerel seçimler öncesi, Kürt oylarının yeniden aynı partiye kaptırılmak istenmemesi. AKP, (mağdur) pozisyonuna sokulacak bir DTP'nin, bölgede yeniden canlanacağını ve oyları kendine kanalize edeceğini hesaplıyor."
Analistler, Erdoğan'ın kapatılma davasına karşı çıkmasının sebeplerinden biri olarak da çok az dillendirilen şu teoriyi gündeme getiriyor: "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, DTP'ye karşı açılan kapatma davasının ardından, net bir duruş sergiledi. Bunun sebebi ise şu; Erdoğan, önümüzdeki süreçte, AKP hakkında da kapatılma davası açılabileceğini düşünüyor. Çünkü; Ankara'daki bazı çevreler, 22 Temmuz seçimleri öncesi, bunun hazırlığını yapıyordu. Ancak konjonktür, AKP ile DTP'nin yerini değiştirdi."
Ankara kulislerinde konuşulan bu iki yorum, AB ile ilişkiler, ABD'den alınan destek, iç ve dış konjonktürün değerlendirilmesi üzerinden yapılan yorumlarla ortaya farklı bir fotoğraf koyuyor.
AKP'nin tavrını analiz edenlerin iki yorumu; 2009 yerel seçimlerinde DTP'ye kaptırılmak istenmeyen oylar ile kapatılma davasının kendi başlarına da gelme korkusunda birleşiyor. Başbakan Erdoğan, bu yüzden pro-aktif (ön alıcı) bir siyaset izleyerek, hem Kürt kartını kaybetmek istemiyor, hem de olası bir kapatma davasında "Biz tüm kapatmalara karşıydık" diyerek elini güçlendirebileceği bir argümanın ön adımlarını atıyor.
Barış Yarkadaş, 21.11.07
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, DTP'ye karşı açılan kapatma davasının ardından, net bir duruş sergiledi. Bunun sebebi ise şu; Erdoğan, önümüzdeki süreçte, AKP hakkında da kapatılma davası açılabileceğini düşünüyor.
AKP hakkinda kapatma davasi vaar... Kanadoglu tarafindan acilan.. hala karara baglanmayi bekliyor...