AKP, Sabah-ATV satışında, hangi isimleri saf dışı bıraktı ve ihale sürecinde neler yapıldı?
Hürriyet Gazetesi Yazarı Mehmet Yılmaz'ın köşe yazısından:
BAŞBAKAN, "Sabah ve ATVnin satışına müdahale etmiş olsaydım, damadımın çalıştığı şirketin daha ucuza almasını sağlardım" gibi tarihe geçecek bir söz söyledi.
Ben şimdilik bazı notlar vereyim ki Yüce Divan sırası geldiğinde, soruşturmayı bu yol haritasından izleyebilin.
1- Sabah ve ATVnin satışından önce Başbakana çok yakın bir grup işadamı TMSF Başkanına gitti, "fiyatın makul düzeyde tutulması" ricasını iletti.
2- Fiyatın düşürülmesi baskılarının artabileceğini gören Ahmet Ertürk, 1 milyar 100 milyon dolar fiyatı telaffuz etti. Amacı fiyatı deklare etmek ve baskıları önlemekti. O günün gazetelerini okuyarak hafızalarınızı tazeleyebilirsiniz.
3- Aynı işadamları grubu bunun üzerine Ahmet Ertürkü tekrar ziyaret etti. Görüşme sinirli bir ortamda sona erdi. Kısa boylu, saçı dökülmüş iki ünlü işadamı Ertürke "Kimin malını kime satıyorsun, fiyatı indir" dediler.
4- Sabah ve ATV ile ilgilenen yabancı yatırımcılar, Ankarada ulaşabildikleri en üst düzey yetkililerle görüştüler. Bazılarına "bu sevdadan vazgeçmeleri" telkin edildi.
5- Bazı yabancı yatırımcılara da Türk ortak olarak seçtikleri kişilerden vazgeçmeleri tavsiye edildi. "Onunla değil, bununla ortak girin" denildi.
6- Grubu almaya kararlı nakit zengini bir Türk işadamına "Sen bu işe karışma" denildi. Diyen de uzun boylu, kabadayı edalı bir siyasetçiydi.
7- Çalık Grubunun satışa tek başına girmesi için gereken her şey yapıldı, bizzat siyasi otorite bu işi takip etti, kredi talimatları verdi, yabancı ortak buldu, yabancı ortağın ağzını sulandıracak özelleştirme ihaleleri teklif etti.
Bir gün bu iktidar dönemi sona erecek.
Kuşku duymayın ki bütün bunlara tanık olan bürokratlar ve işadamları, o gün geldiğinde bildiklerinin hepsini anlatacaklar.
Bugün korkuyla kapanan ağızlar, o gün açılacak.
Bekleyeceğiz ve göreceğiz.