Uzatılan eli sıkarız; ama diğer elle askere kurşun sıkılmamalı
Yeni Meclis'in ilk grup toplantısını MHP yaptı. Konuşmasında AK Parti'yi cumhurbaşkanlığı seçiminde mutabakat aramaya çağıran Genel Başkan Devlet Bahçeli, seçim yenilgisini imamlara, aydınlara ve medyaya bağlayan CHP'ye de gönderme yaptı.
"Kendimizi anlatamadığımız yüzde 85'lik bir kitlenin bulunduğu ortadadır." diyen Bahçeli, sözlerinin bir kısmını ise DTP'ye yönelik mesajlara ayırdı. Meclis'in açılışına damgasını vuran DTP'li Ahmet Türk'le tokalaşmasına atıf yaparken, şu uyarıları dile getirdi: "Yeni dönemde yapıcı rol oynayacağımızı söylerken uzatılan elleri elbette havada bırakamayız. Fakat bir taraftan el sıkarken, diğer el ile Mehmetçiğe kurşun sıkılmasına asla tahammülümüz olmayacağını ifade etmek istiyorum."
AKP'ye mutabakat, DTP'ye terör uyarısı
2002 seçiminde barajı aşamayarak Meclis'e giremeyen MHP, yaklaşık 5 yıl aradan sonra ilk grup toplantısını yaptı. Geçen dönem Anavatan'ın kullandığı küçük salonda bir araya gelen MHP milletvekilleri, önce şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Bahçeli, konuşmasına cumhurbaşkanlığı seçiminde TBMM'de hazır bulunacaklarını tekrarlayarak başladı: "Bir seçim yapılmış ve milletimiz iktidar partisini artan bir destekle Meclis'e taşımıştır. Bu durumda AK Parti'nin kendi adayını belirlemesinde bir engelin kalmadığı anlaşılmaktadır."
MHP lideri, cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti'nin kendi adayını belirleyebileceğini belirtirken geniş bir mutabakat aranması çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in böyle bir mutabakatla seçildiğini hatırlattı. Bahçeli, hükümeti kurma görevini alan Başbakan'ın, 45 günlük süreyi beklemesi halinde, ülkenin yeni bir krizle karşılaşmasının kaçınılmaz olacağını da ileri sürdü.
Uzatılan eli havada bırakmayız DTP'li bağımsız milletvekilleriyle yaptığı tokalaşmaya temas eden MHP lideri, "Bizler yeni dönemde yapıcı bir rol oynayacağımızı söylerken uzatılan elleri elbette havada bırakamayız. Fakat bir taraftan el sıkarken, diğer el ile Mehmetçiğe kurşun sıkılmasına asla tahammülümüz olmayacağını huzurlarınızda açıkça ifade etmek istiyorum." şeklinde konuştu. DTP'liler ile tokalaşmasını bazı kesimlerin sinsi emelleri için bir fırsat zannettiğini belirterek bu çevreleri uyardı. DTP'lilerin Meclis çatısı altında yaptıkları yemine sadık kalmaları gerektiğine dikkat çekti.
Bahçeli, seçimin hemen ardından dile getirdiği "MHP cumhurbaşkanlığı seçiminde Meclis'te yerini alacak" şeklindeki ifadesine de açıklama getirdi: "Dikkat ederseniz bu açıklamadan sonra kronikleşen ağlamalar, sızlanmalar bıçak gibi kesilmiştir. Tartışmalar başka mecralara kaymıştır. Artık hayali düşmanlar yaratarak, istismar edilecek bir husus kalmamıştır. AK Parti'nin üreteceği bir mazeret, kaçacağı bir sığınak kalmamıştır." Bahçeli, cumhurbaşkanı olacak şahıstan ziyade, bu makamı taşıyacak kişinin liyakati üzerinde durdu. Partisinin cumhurbaşkanı olacak kişide aradığı kriterleri şöyle sıraladı: "Türkiye'nin bütünlüğü ve Türk devletinin milli ve üniter yapısının temsil ve taşıma konusunda milletimizde tereddüt bırakmayacak bir fikrî maziye sahip olmalı. Cumhuriyet'imizin kurucu felsefesini özümsemiş, geçmişinde Cumhuriyet'in temel değerlerine samimiyet ve sadakati hakkında kuşku bırakmayacak bir milli duruşa sahip olmalı. Türk milletinin birlik ve beraberliğini, millet olma hasletlerini ve yüksek kültürünü benimseme konusunda mutlak güvenilecek ilkeli, berrak ve açık bir düşünce yapısına sahip olmalı. Dürüst, şaibesiz ve manevi değerlere saygılı hüviyeti ile tebarüz etmiş, demokrasinin ilkeleri konusunda tam duyarlılık ve kararlılığa sahip bir şahsiyet olmalı."
MHP lideri, Türk demokrasisinin önünü tıkayan en büyük problemin partileri, din, demokrasi, millet veya devletle özdeşleştirme alışkanlığı olduğunu savundu. Bu tutumun bir yandan siyaseti kutuplaşmaya iterken, diğer yandan milleti ve devleti oluşturan değerler manzumesinin hasar görmesine sebep olduğuna dikkat çekti. Bahçeli söyle devam etti: "Kendilerine, hareket alanı seçtikleri bir veya birçok değerin yegâne temsilcisi ve savunucusu ilan edenler, Cumhuriyet'imizin temel nitelikleri ile milletimizin milli ve manevi değerleri arasında özde hiçbir sorun olmadığını artık görmek ve göstermek durumundadır. Devlet ile millet kucaklaşmasının başkaca bir yolu da yoktur. Aksi takdirde, millet, devlet ve iktidar arasındaki güven bunalımı, karşılıklı kuşku duyma halinin sürmesi durumunda, önümüzdeki Meclis dönemi de kaos ve kargaşanın yanı sıra kavga ve gerilimlerle heba olup gidecektir."
Şandır ve Vural, grup başkan vekili oldu MHP'nin basına kapalı grup toplantısında grup başkan vekilleri, grup yönetim kurulu, disiplin kurulu ve grup denetçileri için seçim yapıldı. TBMM grup başkan vekilliklerine Mersin Milletvekili Mehmet Şandır ve İzmir Milletvekili Oktay Vural seçildi. Grup yönetim kurulu üyeleri, Karaman Milletvekili Hasan Çalış, Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, İzmir Milletvekili Şenol Bal, Isparta Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz, Mersin Milletvekili Kadir Ural ve Bursa Milletvekili Necati Özensoy'dan oluştu. Disiplin Kurulu üyeliklerine, Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, Niğde Milletvekili Mümin İnan, Adana Milletvekili Muharrem Varlı, Eskişehir Milletvekili Beytullah Asil, Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu getirildi. Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut ve Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz ise Denetleme Kurulu üyeliklerine seçildi.
Kaynak