'AKP'yi kapatmamak yanlış oldu'

Tartışma Alanı

'AKP'yi kapatmamak yanlış oldu'

İletigönderen |Cansu| » Sal Eki 14, 2008 12:51

Güneş Gazetesi'nden Talat Atilla, gündeme dair Emin Çölaşan ile röportaj yaptı. İşte o röportaj:

TALAT ATİLLA: Gerçi şimdi unuttuk ama birkaç ay önce büyük bir dava karara bağlandı ve Ak Parti kapatılmadı. Siz o kararı nasıl değerlendirdiniz?

EMİN ÇÖLAŞAN: Çok yanlış bir karardı. Yüksek mahkeme olarak 10 kişinin oylarıyla Türkiye'de laikliğe karşı bir odak olduğunu saptıyorsun ondan sonra para cezasının da yarısını veriyorsun. Bence yanlış bir karar.

TALAT ATİLLA: Bir yandan kapatılmayan Ak Parti'nin mesajı aldığı ve davadan sonra daha ehlileştiği söyleniyor, diğer yandan karardan sonra daha da hırçınlaştığı. Sizce hangi görüş gerçeğe daha yakın?

EMİN ÇÖLAŞAN: Hiç birine. AKP hala aynı partidir. Bu davadan mesaj olarak hiçbir şey çıkardığını sanmıyorum. Balık hafızalı bir toplumuz. O da unutulup gidecek yakında. Onun için AKP'liler aynen yoluna devam edecektir. Belki biraz daha belli konularda dikkatli olmak için çaba harcayacaklardır. Hani ne olur ne olmaz, başımıza yine bir iş gelmesin, yeni bir kapatma davası patlamasın diye. Onun dışında yoluna aynen devam edecektir.

DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMAYACAKTIR

TALAT ATİLLA: Ak Parti'ye kapatma davası açan Yalçınkaya'nın Ergenekon ile birçok ilişkisi ortaya çıkan İP için harekete geçmemesinin gerekçesi açıklandı ve bunun Yalçınkaya'nın takdir yetkisini kullanması olduğu belirtildi. Bu takdir yetkisi kullanımı hakkındaki görüşünüz nedir?

EMİN ÇÖLAŞAN: Valla o hukuki, çok ince bir olay. Onun ayrıntılarını bilemeyiz ki. Dosyaları görmek gerekir. İşçi Partisi'nin Ergenekon'la bir bağlantısı yargı kararıyla saptanmış değil. Tamam, savcılık bir takım kişileri tutuklatmış ama bir süreç var ortada. Bazı şeyler Türkiye'de çok entel beklentiye dönüşüyor. Bence yanlış. Beklersin, İşçi Partisi'nin belli konularla bağlantısı yargı kararıyla saptanırsa gereği yapılır. Orada hangi Yargıtay başsavcısı olursa olsun davasını açar. Ama şu anda öyle bir şey yok. Bu adamlar tutuklu ama bir yargı kararı yok ortada. O yüzden daha çok erken daha hüküm vermek için.

TALAT ATİLLA: Kapatma öncesi özellikle Osman Paksüt merkezli tartışmalarda bazen sizin de isminizin karıştığı spekülasyonlar, yapıldı. Sizce bu spekülasyonlar yanlış bulduğunuz karara ne derece yansıdı?

EMİN ÇÖLAŞAN: Onu hiç birimiz bilemeyiz. Tenis Klübünde o dinleme olayının patladığı gün ben tesadüfen oradaydım. Fatih Çekirge o gün öğlen yemeğine çağırmıştı beni. Orada Turan Çömez de vardı Osman Paksüt'ün yanında. Sonra gelişen olaylardan benim kafamda bir soru işareti oluştu. Orada bir dinleme, bir polis takibi olduğuna yüzde 100 inanıyorum. Kanıtla dersen tabii ki kanıtlayamam. Fakat acaba diyorum şimdi, orada izlenen ve dinlenen Turan Çömez miydi? O soru işareti benim kafamda var. Çünkü Turan Çömez'le Osman Paksüt aynı masa da oturuyordu ve Ferda Hanım bağıra çağıra olayı anlatıyordu bu ne rezalettir diye.

TALAT ATİLLA: Ergenekon'un son gözaltılarından sonra endişeli olduğunuz yönünde bir açıklamanız olmuştu. Hala bu endişeyi taşıyor musunuz?

EMİN ÇÖLAŞAN: Kanal Biz televizyonu bizim evin hemen yanına taşındı. O gün ben evde televizyonda izliyordum. Diyorlar ki Kanal Biz bürolarında da Ankara ve İstanbul'da şu anda polis arama yapıyor. Gidip bir bakayım dedim. Baktım ki 40-50 tane kameraman ve foto muhabiri, polisler içerideymiş onlar da kapıda bekliyorlar. Onlar beni görünce bütün kameralar silah gibi çekildi önüme, orada sordular bana 'Siz de endişeli misiniz? Sizi de alabilirler mi?' diye. Ben de 'endişeliyim. Herkesi alabilirler.' dedim. Yani öyle durup dururken yaptığım bir açıklama değildi.

TALAT ATİLLA: Yerel Seçimler yaklaşıyor sizin de pek haz etmediğiniz Ankara'da Melih Gökçek'in adaylığı yine gündemde. Her ne kadar işte AKP'nin düşünme olasılığı tartışılıyor olsa da yine en güçlü aday Ankara için Melih Gökçek olarak görünüyor. Bir dönem daha katlanabilir misiniz Melih Gökçek'e?

EMİN ÇÖLAŞAN: Melih Gökçek seçilirse yapacak bir şey yok. Katlanmak, katlanmamak gibi bir olay yok. Sonuçta kim seçiliyorsa halk oyunu kime veriyorsa o gider belediye başkanı olur. Nasıl ki başbakan bakan oluyorsa birileri, Melih Gökçek'te olabilir. Gayet doğaldır.

TALAT ATİLLA: Siz sık sık Gökçek konulu yazılar yazar, eleştiriler yöneltirdiniz. Yazmadığınız dönemde Melih Gökçek yazılarınıza eleştiri konu olabilecek şeyler yaptı mı?

EMİN ÇÖLAŞAN: Tabii ben yazsaydım bir takım şeyleri yine tahmin ediyorum gündeme getirirdim

TALAT ATİLLA: Mesela?

EMİN ÇÖLAŞAN: Öyle çok dikkatli davranmadım o konuda. Beni okuyucu besler. Hiç aklında olmayan konularda belge gönderir, daha önce tasarlamadığın yazıları yazarsın. Tabi bana belge akımı durdu şu dönemde. Onun için ne yazardım Gökçek hakkında bilmiyorum. Melih Gökçek çok arka planda kalan biridir benim için. Ama tabi. Ankara da yaşayan biri olarak yapılan yanlışları açık net olarak görüyoruz.

TALAT ATİLLA: Kafanızda Ankara için şu olsa iyi olur dediğiniz bir aday var mı?

EMİN ÇÖLAŞAN: Hayır hiç kimse yok. Hiç bir partiden hiç kimse yok.

TALAT ATİLLA: Murat Karayalçın?

EMİN ÇÖLAŞAN: Murat'ın olacağını sanmıyorum çünkü Baykal'la kavgalı benim bildiğim kadarıyla.

Haber Kaynak: Güneş
Irak’ta savaşan ABD’li kahraman bay ve bayan askerlere, en az zayiatla ülkelerine mümkün olan en kısa zamanda dönmeleri arzusuyla dua ediyoruz.”
“We further hope and pray that the brave young men and women return home with the lowest possible casualties, and the suffering in Iraq ends as soon as possible.”
By Recep Tayyip Erdogan
The Wall Street Journal
March 31st, 2003
Kullanıcı küçük betizi
|Cansu|
Üye
Üye

İletiler: 2689

Şu dizine dön: Devlet ve Siyaset

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 6 konuk

x