Alışkanlıktan Kopan Gürültü
Çeviri:
Comte
Soykırımı inkar etmek, onlarca yıldır Türkiye’nin resmî politikasıdır. Çünkü cumhuriyetlerinin lekelenmesinden korkuyorlar.
Yoğun bir öfke vardı ama büyükelçinin geri cağrılması, önceden ezberlenmişe benziyordu. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu tarafından yapılan "
Ermeni Soykırımı" için hazırlanan tasarıyı kabul ettti.
Soykırımı inkar etmek, onlarca yıldır Türkiye’nin resmî politikasıdır. Çünkü cumhuriyetlerinin lekelenmesinden korkuyorlar. Bu aslında uzun vadede Başbakan Tayyip Erdoğan’ın demokratik açılım politikasına aykırı olan bir durum ve hatta Ermeni halkına karşı yapılan bir alaycılıktır. Ancak, Ermenistan – Azerbaycan arasındakı Karabağ anlaşmazlığında bir gelişme olmadıkça, Türkiye de Ermeni meselesinde yerinden oynamaz. Erdoğan bu sözü Azerilere verdi.
Türkiye ile Ermenistan arasındakı yakınlaşma da bu sebeble durdu. Bu durumda ABD-Kongresi'nin Ermeni tasarısını kabul etmesi ve Obama’nın "
soykırımdan" söz etmesi, imkansız değil. Ankara’nın buna cevabı daha sert olacaktır.
Daha küçük ihtimâl ise, bu sebeble Türkiye’nin karanlık tarihiyle yüzleşmesi. Ama Amerikan-Türk ilişkileri bu olaylardan ötürü tehlikeye girmiş değil. Ankara yalnızca, soykırım tartışmasının yükselmesini istemiyor. Yani gürültü yüksek, sadece bu.
Özgün Dil:
Armenien-Resolution
Getöse aus Gewohnheit
05. März 2010, 18:46
Seit Jahrzehnten ist es offizielle Politik der Türkei, den Genozid zu leugnen, weil man fürchtet, dass die Republik sonst selbst "angepatzt" würde - von Adelheid Wölfl
Die Gesten der Empörung waren zwar groß, die Entrüstung wirkte aber etwas einstudiert, als die Türkei den Botschafter aus den USA zurückbeorderte. Der außenpolitische Ausschuss des US-Kongresses hatte dafür gestimmt, den Völkermord an den Armeniern während des Ersten Weltkriegs im Osmanischen Reich zu verurteilen.
Seit Jahrzehnten ist es offizielle Politik der Türkei, den Genozid zu leugnen, weil man fürchtet, dass die Republik sonst selbst "angepatzt" würde. Langfristig widerspricht diese Haltung - abgesehen davon, dass sie zynisch gegenüber den Nachkommen der Opfer ist - der Politik der demokratischen Öffnung unter Premier Tayyip Erdogan. Doch solange es keine Bewegung in dem Konflikt zwischen Armenien und Aserbaidschan um die Region Nagorny-Karabach gibt, wird die Türkei sich in der Armenien-Frage nicht bewegen. Das hat Erdogan den Azeris versprochen.
Der Annäherungsprozess zwischen der Türkei und Armenien ist deshalb zum Stillstand gekommen. Und es ist nicht ausgeschlossen, dass der US-Kongress in der Situation die Armenien-Resolution annimmt und US-Präsident Barack Obama den Begriff "Genozid" ausspricht. Die Reaktion Ankaras dürfte dann schärfer ausfallen.
Weniger wahrscheinlich ist, dass die Türkei sich wegen der Resolution ihrer dunklen Geschichte stellt. Die amerikanisch-türkischen Beziehungen sind aber auch nicht gefährdet. Ankara wollte bisher keine Konfrontation wegen der Genozid-Debatte. Nur das Getöse war immer laut. (Adelheid Wölfl/DER STANDARD, Printausgabe, 6.3.2010)
Kaynak:
- İm (Kod): Tümünü seç
http://derstandard.at/1267743376256/Armenien-Resolution-Getoese-aus-Gewohnheit
[mod="ÖNEMLİ"]
Çeviriler, GüncelMeydan.com'un kaynak gösterilmesi koşuluyla, başka sitelerde yayınlanabilir.[/mod]