'Amerika'nın Kürtleri!' 'Suriye'nin Kürtleri!' / Banu AVAR

Banu AVAR haftalık yazıları ile yaşanan gelişmelere, gündeme ışık tutuyor.

'Amerika'nın Kürtleri!' 'Suriye'nin Kürtleri!' / Banu AVAR

İletigönderen Güncel Meydan » Cmt Ağu 18, 2012 13:26

'Amerika'nın Kürtleri!' 'Suriye'nin Kürtleri!'

Batı beslemesi Suriye ‘muhalefeti’ paramparça. ‘Uluslararası camia’ denen terör çeteleri karşılarına alıp mutabakat yapacakları adam bulamamaktan şikayetçi. Küresel sermayenin Londra-Oslo hattı yani Rothschilds kanadı İsveç’ten Kürt asıllı Suriyeli Abdülbasit Seyda’yı Suriye Ulusal Konseyi’nin başına getirdi.. ABD merkezli Rockefeller takımı SUK’dan ümidini kesti.. Seyda ne hayal edildiği gibi Kürt grupları birleştirebildi ne de katil orduları tarafından kaale alındı.

Rakip cenah, birbiriyle güç kavgasındaki El Kaide, Müslüman Kardeşler ve Cihadist terör gruplarını aynı çatı altında toplayıp başlarına da yönetimi ele alabilecek kapasitede bir aktör bulmaya çalıştı ama nafile… ‘Hür’ Suriye Ordusu genel adı altında toplanan çetelere yardım Türkiye üzerinden Katar, Suudi desteğiyle yürüyor. Ama görülüyor ki katil çeteleri sadece Suriye’de katliam yapmıyor, hızla Türkiye’nin sınır illerini işgâl ediyor! Şimdi Türkiye kendine dönük silahların dağıtıcısı durumunda.. Kendini vuracak katillerin koruyucu destekçi ve himayecisi. Kimin eline geçtiği belli olmayan silah ve mühimmatı dağıtmakla sorumlu …

Tam bu sırada Esad kendine yakın Kürt Partisi PYD’yi sınır bölgelerine yerleştirdi.. PYD, Müslüman ‘biraderler’, El kaide ve ‘Hür’ Suriye Ordusu’ ile KARŞI KARŞIYA geldi. Selefi gruplarla aynı cephede değil karşı cephede Suriye ordusu ile beraber hareket etmekteydi..

Esad’ın bu hamlesi, Washington stratejistlerinin ‘Hatay-Halep arasında bir ‘güvenli’ bölge oluşturulması’ hamlesini bozguna uğrattı.. Esad’ın satranç hamlesiyle Suriye, kendine yakın Kürt gruplarla, Türkiye-Suriye sınırında bir ‘güvenli bölge’ açmıştı..

Batı basını bu durumu ‘Suriye PKK’sı Türkiye’ye komşu oldu! Türkiye zorda!’ diye yorumladı.. Aslında zorda olan kendileriydi.. Tampon bölge çalışmaları sekteye uğramıştı..

Bu son derece ilginç bir durumdur.. Bu işe kafa yoranlarca da yeterince üzerinde durulmamıştır..

10 Ağustos’da Rudaw Kürtçe Haftalık gazetede yayınlanan Ebdilhakim Beşar röportajı durumu açıklamak bakımından çok önemlidir..

Kimdir Ebdilhekim?

Suriye Kürt Demokrat Partisi (El-Partî) Başkanıdır ve Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) Dışilişkiler Sorumlusudur. Esad’a bağlı olan PYD ile arası yoktur. Kürt grupların kurduğu Kürt Ulusal Meclisi’nin Suriye Ulusal Konseyi ne ve batı tarafından desteklendiğini açıkça söylemekte, ve bu bağlılığın PYD için geçerli olmadığını ifade etmektedir.

İşte Hevidar Ehmet’in yaptığı röportajdan bir bölüm: Durumun ne kadar derin çelişkiler içerdiğini anlamak ve ona göre tavır almak açısından bu röportajın son derece önemli olduğunu düşünüyorum:

    "HE- Ancak medyada Kobanê, Efrîn, Dêrîk ve Amûdê kentlerinin kurtarıldığından söz ediliyor?

    EB- Kurtarılmış olmanın kimi özellikleri var. Bir şehir kurtarılmışsa eğer, Suriye hükümetinin yeniden oraya girmesi mümkün olmamalı. Şu anda, kurtarıldığı söylenen şehirler de dahil olmak üzere, tüm Kürt kentlerinde Suriye güvenlik güçleri var. Halkı öldüren güçler Kürt kentlerinde bulunuyor. Doğrudur, var olan bir gücün bayrağı [PYD kastediliyor] Suriye hükümetine ait kimi binalara çekilmiş durumda, ancak Suriye hükümeti istediği an onları uzaklaştırabilir. Şu anda da Suriye hükümeti her gün, herhangi bir sorun yaşamadan o binalara gidiyor, gerek duyduğu şeyleri götürüyor ve geri dönüyor. Bu nedenle de diyoruz ki, Batı Kürdistan’daki hiçbir Kürt bölgesi kurtarılmış değil.

    HE- Yani, sözünü ettiğiniz Kürt tarafının görevi yalnızca Suriye hükümetine ait binaların korunması mı?

    EB- Resmi hükümet binaları ‘ kurtarılmış’ değil, hükümet istediği an resmi binalara girebiliyor. Şu anda, o Kürt tarafının hareketleri [PYD kastediliyor] nedeniyle Kürt halkının mücadelesi olumsuz etkileniyor, zira bu tavırlar Kürt güçlerinin Suriye hükümetine yardım ettiği düşüncesinin yerleşmesine neden oluyor. Suriye hükümetinin, hiçbir çatışma yaşanmadan kimi bölgeleri bir Kürt tarafının egemenliğine bırakması, Kürtler açısından oldukça kötü bir durum. Suriye halkı, özellikle de devrim mücadelesi içinde olanlar Kürt halkına düşman oluyor.

    HE- Neden siz ENKS olarak resmi binalara yerleşmiyorsunuz?

    EB- Gitmemize izin verilmiyor. Suriye hükümeti anında silahlı güç kullanarak bu binaları bizden geri alıyor.

    HE- 2 bin PKK gerillasının Batı Kürdistan’ a geldiği söyleniyor, doğru mu?

    EB- Sayılarının ne kadar olduğunu bilmiyorum, ama PKK’nin silahlı güçleri var. Şu anda da silahlı güçlerini Suriye ile Kürdistan Bölgesi sınırına toplamış durumdalar. PYD de, Kürdistan Bölgesi’nden tek bir silahlı kişinin Batı Kürdistan’ a geçmesine izin vermeyeceğini söylüyor.

    HE- Yani, Kürt kentlerinin korunması için Kürdistan bölgesinden giden her gücün geçişini engelliyorlar?

    EB- Evet, kesinlikle kabul etmiyoruz diyorlar ve karşılarına dikiliyorlar.

    HE- Suriye’de PYD dışında herhangi bir Kürt partisinin silahı var mı?

    EB- Hayır, yalnızca PYD’nin silahı var.

    HE- ENKS (Suriye Ulusal Kürt meclisi) 15’in üzerinde Kürt partisinden oluşuyor,PYD ise tek parti. Kürt kentlerinin yönetilmesinde yüzde 50, yüzde 50 oranına nasıl razı oldunuz?

    EB- El-Partî ve ENKS olarak birçok amacımız var. Hewlêr Anlaşması’ndaki uzlaşma doğrultusunda, amaçlarımıza ulaşmak için PYD’ye birçok olanak sağlamak istedik. Birincisi: Kardeş kavgasının önüne geçmek. İkincisi: PYD’yi Esad rejiminden uzaklaştırmak. Üçüncüsü: PYD’nin Kürt halkının hizmetinde olması. Bu üç maddeden dolayı birçok şeyi kabul ettik.

    HE- Bunlar pratikte de uygulandılar mı?

    EB- Hayır, şu ana kadar uygulanmadılar. Doğrudur, siyasi anlamda kabul edildiler ancak uygulamada sorun hala devam ediyor ve sorunun kaynağı PYD’dir, hala durumlarını koruyorlar, değişmediler. Şu ana kadar da hala biz bağımsızız ve kimseden talimat almıyoruz diyorlar. ‘PYD pratikte Hewlêr (Erbil) anlaşmasının gereklerini yerine getirmiyor’

    HE- ENKS olarak Amerika, Britanya ve batılı devletlerle ilişkileriniz var mı?

    EB- Evet, güçlü bir ilişkimiz var. Şu anda Fransa ile ilişkilerimiz var ve onlar da Kürtlerin haklarını elde etmelerinden yanalar, federasyonun Kürtlerin hakları olduğunu söylüyorlar, ancak henüz bunu ilan etmemizden yana değiller. Amerika da, Arapların hoşuna gitmediği için, federasyondan söz etmemizi istemiyor, şimdilik Araplarla dost olmamızı, ilişkiler geliştikçe federasyon içerikli taleplerde bulunmamızı tavsiye ediyor. Britanya’nın tavrı açık değil, ancak Kürtlerin haklarından yana olduklarını söylüyorlar.

    HE- Türkiye ile ilişkiniz var mı?

    EB- Evet, iki kez Dışişleri Bakan Yardımcısı ile toplantı yaptık. Görüşlerimiz farklıydı. Türkiye’ye göre, Suriye’deki Kürt sorunu da Türkiye Kürdistanı’ndaki gibi çözülmeli. Belediye başkanı, parlamenter ve bakan olma hakkınız olmalı, dediler."

Röportaj bu.. Burada Esad’ın satrancının kendine bağlı Kürt grupları, Batı yanlısı siyasi ve terör şebekelerine karşı konuşlandırdığı görülüyor.. Uluslararası camia tarafından ‘ikna’ edilmiş Kürt gruplar ve ‘Hür’ Suriye Ordusu ve Suriye Ulusal Konseyi ile PYD arasında silahlı mücadeleye varan bir çatışma var. Bilginize!


Banu AVAR, 17 Ağustos 2012
banuavar@superonline.com
Kullanıcı küçük betizi
Güncel Meydan
Üye
Üye
 
İletiler: 584
Kayıt: Pzr Eki 12, 2008 23:12

Şu dizine dön: Banu AVAR

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 3 konuk

x