Annesinin kaleminden Atatürk’ün akrabaları.

Forumda gereksiz, yanlışlıkla açılmış veya kilitlenmiş başlıklar buraya taşınır.

Annesinin kaleminden Atatürk’ün akrabaları.

İletigönderen mert10 » Prş Ara 10, 2009 23:37

Darüşşafaka Cemiyeti Zübeyde Hanım’ın altı çocuk sahibi olduğu görülüyordu.

Haberi hatimin sevabının kimlere gönderileceğini yazıyor ve yine her yıl öğrencilere taze mevsim meyveleri dağıtılmasını şart koşuyordu.

RUHLARINA DUA İSTEDİ

Haber daha sonra başka gazetelerde de yeraldı ve gazeteler bağışın miktarını öne çıkardılar. Yorumlar Atatürk’ün bugüne kadar hiç bilinmeyen akrabalarının bir listesini teşkil ediyordu.

HER İKİ KOCASI DA KAYITLI

Şimdi Zübeyde Hanım’ın

oğlu Mustafa Kemal ile kızı Makbule dışında dört çocuğunun daha olduğunu ama bu çocukların bağış sırasında hayatta bulunmadıklarını gösteriyor.

“Rabia” adındaki manevi kızı da büyük ihtimalle ikinci eşi Ragıp Bey tarafından olan akrabaları…

TAM BİR CESARET İŞİ

Bağış belgesinin bir diğer özelliği oğluna olan itimadının ve giriştiği mücadeleyi başaracağına dair kesin inancının da bir göstergesidir.

Hatimin sevabı peygamberin dört halifenin ve akrabalarımın ruhlarına gitsin!

ZÜBEYDE Hanım’ın Darüşşafaka’ya verdiği 20 bin kuruş ile ilgili olarak hazırlanan bağış senedinde bugünün diliyle şöyle deniyor:

“Hicrî 1340 senesi Rebiülevvel ayının 27. Pazartesi gününe rastlayan Rumî 1337 yılı Ekim ayının 28. günü İslamî Eğitim Cemiyeti tarafından işletilmesi şartıyla teberru ettiler.

Elde edilecek gelirden durum İslamî Eğitim Cemiyeti ile Darüşşafaka’nın defterlerine aynen kaydedilmiş ve Zübeyde Hanımefendi Hazretleri’ne de bu belge verilmiştir. 28 Ekim 1921. Darüşşafaka Müdürü Ali Kâmi. Mustafa Kemal Paşa’nın validesi Zübeyde.

Şahitler: Dışişleri Bakanlığı Selânik Konsolosluğu memurlarından Cemal.

İslamî Eğitim Cemiyeti Müdürü Cemil.

Özel deftere kaydolması diğer senetlerle ve mahkeme kararları ile beraber kasada saklanması için muhasebeye. 21 Aralık 1921”.
Tarihi yaşadığımız gibi yazdık, fakat geleceği cumhuriyete inananlara, onu koruyanlara ve yaşatacaklara emanet etmek lazımdır.
Kullanıcı küçük betizi
mert10
Üye
Üye

İletiler: 23

Şu dizine dön: Güncel Meydan Çöp Tenekesi

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x