Türk Heyeti Bağdat'ta Neçirvan Barzani ile Görüştü
Irak'ın Başkenti Bağdat'ta Temaslarda Bulunan Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik, Bölgesel Kürt Yönetiminin Başbakanı Neçirvan Barzani'yle Bir Araya Geldi.
Irak'ın başkenti Bağdat'ta temaslarda bulunan Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik, bölgesel Kürt yönetiminin Başbakanı Neçirvan Barzani'yle bir araya geldi.
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani Bağdat'a bu sabah gelen Türk heyetini makamında kabul etti. Talabani, Neçirvan Barzani başkanlığındaki Bölgesel Kürt yönetimi heyetini de kabul etti. Türk ve Kürt heyetlerini buluşturan Talabani, iki taraf arasındaki görüşmeden duyduğu memnuniyeti aktardı. Talabani, Ankara ile Bağdat'ın ilişkilerini geliştirmesinin önemine dikkat çekerek, Türkiye ile bölgesel Kürt yönetimi arasındaki ilişkilerin de aynı şekilde önemli olduğunu vurguladı.
Daha sonra iki heyet Talabani'nin bürosunda bir görüşme yaptı. Görüşmede ikili ilişkiler ile problemlerin çözülme yolları üzerinde görüş alışverişinde bulunulduğu bildirildi.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Irak'ın başkenti Bağdat'ı ziyaret eden Türk heyetinin, Irak Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Meclis Başkanının yanı sıra Irak'taki farklı yerel gruplarla da görüşeceğini, bu grupların içinde kuzey Irak yönetiminin de olduğunu bildirdi.
Ankara'ya resmi ziyarette bulunan Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj ile Dışişleri Bakanlığında bir araya gelen Babacan, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türk heyetinin Bağdat ziyaretinin içeriği ve kapsamıyla ilgili bir soruyu yanıtladı.
Heyetin Bağdat ziyaretinin birkaç önemli amacı olduğuna değinen Babacan, "Bunlardan bir tanesi, Irak merkezi hükümetiyle, özellikle benim Bağdat ziyaretim ve arkasından Sayın (Irak Cumhurbaşkanı Celal) Talabani'nin Türkiye ziyaretinden sonra daha yeni bir süreç başladı. Biz her konuyu daha açık, daha samimi şekilde görüşmek, konuşmak istiyoruz. Pek çok alanda işbirliğimizi Irak'la geliştirmek istiyoruz" dedi.
Babacan, kuzey Iraklı yetkililerle görüşmelerin daha üst seviyede devam edebilmesi için, onların terör örgütü PKK'ya bakışlarının değişmesini ön şart olarak görüp görmedikleri yönündeki soru üzerine, "Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimin PKK ile ilgili söylemlerinde ve eylemlerinde ortaya koyacağı tavır, duruş, kuşkusuz onlarla olan, olabilecek diyaloğumuzu etkileyecektir, olumlu anlamda da, olumsuz anlamda da etkileyebilecektir" diye konuştu.
Bakan Babacan, bu konuya ilişkin şunları söyledi:
"PKK konusunda ne kadar kendileriyle örgüt arasında mesafe koymayı başarabilirlerse ve somut adımlarla bu niyetlerini ne kadar güçlü şekilde ortaya koyabilirlerse o durum bizim Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimle olan diyaloğumuzun niteliğini, sıklığını, kuşkusuz etkileyecektir."
Irak'taki tüm gruplarla temas içinde olduklarını, tüm gruplarla görüştüklerini vurgulayan Babacan, amaçlarının, öncelikle Irak'ın istikrarı, toprak bütünlüğü ve siyasi birliği olduğunu belirtti.
Babacan, Irak'ı istikrarlı, güvenli ve müreffeh bir ülke olarak görmeyi, aynı zamanda da Irak'ın kuzeyine yerleşmiş PKK terör örgütünün artık Türkiye'nin Irak ile ilişkilerinde gündemden çıkmasını istediklerini söyledi.
Dışişleri Bakanı Babacan, 301. maddeyle ilgili değişikliği pek çok siyasi içerikli reformun takip edeceğini belirterek, "Henüz önümüzde uzun bir yol var. Reform süreci devam edecektir. Yapılanlarla kalmayacaktır" dedi.
Babacan, 301. maddeyle ilgili değişikliğin TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesinin AB'deki yansımalarına dair bir soru üzerinede, bununla ilgili AB Komisyonundan yazılı ve sözlü açıklamalar yapıldığını, bunun olumlu bir adım olduğunun kamuoyuna ilan edildiğini, görüşlerinin de o çerçevede olduğunu belirterek, bununla birlikte 301. maddeyle ilgili yasal düzenleme Meclis Genel Kurulundan geçtikten sonra kendilerinin komisyonla doğrudan bir temaslarının olmadığını kaydetti.