Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Başbakan Erdoğan ile Başkan Bush arasında varılan mutabakata işaret ederek, PKK ortak düşman ilan edildi. Amerikan yönetimi, istihbarat paylaşmaya başladı. Askerlerimiz arasında yeni bir işbirliği oluşturuldu. Bugün olanların temelinde o mutabakat var dedi.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Irak'taki PKK varlığına yönelik gelişmeleri değerlendirirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush arasında varılan mutabakata işaret ederek, PKK ortak düşman ilan edildi. Amerikan yönetimi, istihbarat paylaşmaya başladı. Askerlerimiz arasında yeni bir işbirliği oluşturuldu. Bugün olanların temelinde o mutabakat var dedi. Ali Babacan, Le Monde gazetesi ile yaptığı söyleşide Türkiyenin Iraktaki PKK varlığına müdahale hakkını vurguladı. Operasyonların tek amacının PKK olduğunu ifade eden Babacan, operasyonların gerektiği kadar devam edeceğini de belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush arasındaki mutabakata işaret eden Babacan, PKK ortak düşman ilan edildi. Amerikan yönetimi, istihbarat paylaşmaya başladı. Askerlerimiz arasında yeni bir işbirliği oluşturuldu. Bugün meydana gelenlerin temelinde o mutabakat var dedi.
VATANDAŞLARIMIZIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK BİZİM HAKKIMIZ
PKKnın Kuzey Irakta binlerce adamı, kampları ve eğitim yerlerinin bulunduğunu ifade eden Babacan, Türkiyenin ne Kuzey Irak halkını, ne Irakın topraklarını, ne Irakın kaynaklarını hedef almadığını söyledi. Ali Babacan Türkiyenin gizli bir gündemi yoktur ifadesini de kullandı. Ali Babacan, Türkiyenin operasyonlara, PKKnın bir dizi kanlı saldırıları gerçekleştirmesinin ardından Iraklı Kürt yetkililerinin, Irak hükümetinin ve Iraktaki ABD askerlerinin PKKya karşı harekete geçmek istememesi üzerine başvurmak zorunda kaldığını kaydetti. Babacan Birinin bunu yapması gerekiyordu. Vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak bizim hakkımız dedi.
YENİ ANAYASA YAZDAN ÖNCE BENİMSENEBİLİR
Türkiyenin AB sürecine de değinen Babacan, Türkiyenin ekonomik ve demokratik reformlarını derinleştirmek istediğini söyledi. Ali Babacan, değişimi sağlamlaştırmak için Türkiyenin yazdan önce yeni bir anayasa benimseyebileceğini de ifade etti. Babacan, Türkiyede İslamın, demokrasinin ve laikliğin yan yana yaşadığına dikkat çekti.
FRANSA MÜZAKERE SÜRECİNİ ENGELLEMEMELİ
Dışişleri Bakanı Babacan, Fransanın Türkiyenin AB üyeliği sürecine ilişkin tutumunu değerlendirirken de Fransanın üyeliğine karşı oluşunun müzakere sürecini engellememesi gerektiğini vurgularken Cumhurbaşkanı Sarkozynin de sürece destek verdiğini söyledi. Nicolas Sarkozynin Akdeniz Birliği projesinin değişikliğe uğradığını ve artık Türkiyenin üyeliğinin alternatifi olarak sunulmadığını belirten Babacan, bu nedenle bu projenin artık Ankarada eski kuşkularla karşılanmadığını da ifade etti.