Ekonomistler KKM’den çıkışın yol açabileceği sorunlara işaret ederken MB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın bankacılara “KKM’nin tasfiyesi için gerekirse yeni kararlar alınacak” mesajı verdiği belirtildi. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ise “KKM bugün için hâlâ en cazip üründür. Müşterilerimize TL mevduata dönmeleri telkininde bulunmayacağız” dedi.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin maliyeti her geçen gün katlanıyor. Büyüklüğü 125 milyar dolara dayanan sistem ekonominin sırtına kambur olmaya devam ederken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası mevduatları artıracak, KKM azaltacak düzenlemeye gitti. Bankalara, vadesi dolan “Kur Korumalı Mevduat” hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi.
Resmi Gazete’de yayımlanan Merkez Bankası kararına göre, dönüşüm oranı TL’den açılan KKM’ler için yüzde 50, dövizden açılan KKM’ler için yüzde 5 olarak belirlendi. Kriterleri tutturamayan bankalar, ek menkul kıymet tesis edecek. Merkez Bankası’nın KKM programına dair aldığı son karar, uygulamadan çıkışın ilk adımı olarak yorumlandı. Kur korumalı mevduatı azalmayı amaçlayan yeni adımlar sonrası yapılan bir toplantıda bankaların eleştirilerini dinleyen TCMB ‘zorlukların farkında’ olduğu ancak düzenlemelerin sağlıklı aktarım mekanizması için ‘gerekli’ olduğu mesajı verdi.
Toplantıya TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay ile bankacılık, finansal kuruluşlar genel müdürlüğü çalışanları katıldı. Cevdet Akçay’ın bankacılara “KKM’nin tasfiyesi için gerekirse yeni kararlar alınacak” mesajı verdiği belirtildi. Önceki gün ise Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, KKM’nin halen en cazip ürün olduğunu ve müşterilere KKM önermeye devam edeceklerini dile getirdi.
‘BU SÜRECİ UYGULAMAK ZORUNDAYIZ’
Reuters’ın aktardığına göre, bir bankacı “Bankalar TCMB’ye yeni düzenlemeler hakkında fikirlerini ve endişelerini iletti. Yeni belirlenen hedeflerin sektöre mevduat başta olmak üzere önemli etkileri olacak. Tahvil tutma zorunluluğu belirli alanlardan kaldırılırken belirli alanlara yeniden geldi. Bu gibi riskleri bankalar TCMB’ye iletti. TCMB’nin eleştirilere rağmen uygulamalarda kararlı olduğunu gördük ancak zorlukların farkında olduklarını da söylediler” dedi. Toplantıya katılan bir başka bankacı ise bankaların eleştirilere yönelik TCMB’nin verdiği en net yanıtı şöyle özetledi:
“Tekrardan normalleşmeyi sağlamak için, parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı çalışmasını sağlamak için bu süreci uygulamak zorundayız. Zorlukların farkındayız.”
‘FAİZ ARTIŞI KREDİLERDE TAVANI ARTIRACAK’
TCMB’nin faiz artışıyla birlikte ticari kredilerde tavanın artacağını ve yüzde 40 üzerinde faizle ticari kredi verebilecekleri için çarkların dönmesini sağlayacak kredilerin 28 Ağustos Pazartesi günü itibarıyla açılmasını beklediklerini söyleyen Hakan Aran, tüketim kredilerinde küçülme, yatırım ve ihracat kredilerinde büyüme öngördüklerini söyledi. Aran, son 6 aydır mevduat faizleri ile ticari kredi faizleri arasında oluşan negatif makas nedeniyle bankaların ticari kredi vermekten kaçındıklarını, pazartesi itibarıyla bu sorunun çözülmesini beklediklerini vurguladı.
‘MERKEZ KUR ARTIŞ YÜKÜNÜ BANKLALARLA PAYLAŞMAK İSTEDİ’
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Merkez Bankası’nın (TCMB) imza attığı son düzenlemeleri ve yakın vadede kredi piyasasındaki olası gelişmeleri BloombergHT’ye değerlendirdi. TCMB’nin bankalar için kur korumalı mevduattan (KKM) standart TL mevduata geçiş hedefi ve ceza öngören kararını değerlendiren Aran, “TCMB kur artışı yükünü bankalarla paylaşmak istedi” dedi.
Aran, KKM’nin halen en cazip ürün olduğunu ve müşterilere KKM önermeye devam edeceklerini dile getirdi. Dövizden dönen müşterilerine KKM’den devam etmelerini önereceklerini belirten Aran, KKM’deki müşterilerine TL mevduata dönmeleri telkinde bulunmayacaklarını, müşterilerinin de KKM’de devam etmek isteyeceklerini söyledi.
‘OVP TATMİN ETMEK ZORUNDA’
Enflasyon beklentileri ve öne çekilen talep konusuna da değinen Aran, “Öne alınmış talep konusunun, enflasyonun kontrol altına alınacağı duygusunun oluşması ve öngörülebilirliğin sağlanmasıyla yönetilebilir duruma geleceğine inanıyorum. Yoksa zaten öngörülebilirliği sağlayamazsak, eylül ayının başında açıklanacak orta vadeli program okuyanları tatmin etmezse, işimiz çok zor ama bunun yapılabileceğini düşünüyorum, en azından inanmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Aklı Başında Bir Toplum Her 5 Yılda bir Meclisi Ve Yönetimi yenileyen Toplumlardır.
Bir hamalın yükü geçicidir; fakat sahtekâr bir politikacının yükü kalıcıdır çünkü onun dolandırıcılıklarının muazzam yükünü her daim akılsız toplumlar taşımaktadır.
Üçkâğıtçı politikacılar tarafından sürekli olarak kandırılan, tekrar tekrar aldatılan bir millet için hangi sıfat kullanılabilir? Şaşkın? Çok hafif! Ahmak? Yeterli değil! Beyinsiz? Evet, işte tam da sıfat budur! Aptal kalabalıklar, sahtekâr politikacıların en büyük servetidir!