Barzani Avrupa Parlamento'sunda Konuştu

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

Barzani Avrupa Parlamento'sunda Konuştu

İletigönderen Hasta » Çrş May 09, 2007 11:39

Barzani Avrupa'da konuştu

Kürt lider, AP'de konuştu: Siyasi konu olan PKK askeri yöntemle çözülemez, Türkiye'den gelen tehditlerin de artık geçerliliği yok. İçişlerimiz olan Kerkük'te müdahaleye karşıyız. Ankara'yla bağlantılı olan Türkmenlerle de görüşmem


Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminin lideri Mesud Barzani, Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'nda (AFET) Kürtçe yaptığı konuşmada, PKK, Kerkük ve Türkmenler konusunda Türkiye'nin savunduğu tüm tezlere karşı söylemler kullandı. PKK'nın siyasi bir sorun olduğunu ve askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini de öne süren Barzani, "Biz kimseyi tehdit etmiyoruz. Kimsenin tehdidini de kabul etmeyiz" diyerek doğrudan Ankara'ya mesaj gönderdi.
Bir yandan Irak'ta yaşananları "terör" olarak tanımlayan ve terörü sona erdirecek her türlü girişimin içinde olmaya hazır oldukları mesajını veren Barzani'nin, gerek destek istediği AB'nin gerekse ABD'nin terör listesinde bulunan PKK için "siyasi çözüm" talep etmesi dikkat çekti.
PKK'nın siyasi bir konu olduğunu savunan Barzani, "Bu konu askeri yöntemlerle çözülemez. Türkiye'nin konuyla ilgili bir siyasi çözüm önerisinde bulunması halinde buna tam destek vermeye hazırız. Askeri çözüm yaklaşımının başarıya ulaşacağını düşünmüyorum. Biz de herhangi bir askeri çözümün parçası olmayız" dedi.


Terör örgütü takipte
AFET'teki konuşmasını terör örgütünün Avrupa'daki üst düzey temsilcilerinin ve yayın organlarının yakın takibinde Kürtçe olarak yapan Barzani'nin ilginç çıkışlarından bir diğerini de, "Türkiye'de, PKK'nın zaman zaman bir bahane olarak kullanıldığı" yönündeki ifadeleri oluşturdu.
Barzani, PKK konusunda Ankara'nın taleplerini karşılama niyetinde olmadığını da, "Bu konunun çözülmesinde Türkiye'ye en çok Türkiye'nin kendisi yardımcı olabilir" diyerek ortaya koydu.
Genelkurmay Başkanlığı ve hükümetten yapılan sert tonlu açıklamalara da değinen Barzani, "Bazen tehditkâr söylemler gündeme geliyor. Bu tehditlerin geçerliliği yok. Tehditlerin kabul gördüğü dönemler geride kaldı. Biz kimseyi tehdit etmiyoruz. Kimsenin tehdidini de kabul etmeyiz" diye konuştu.
Bundan sonra Türkiye'den herhangi bir tehditkâr söylem duymamayı umduğunu ifade eden Barzani, "Biz dostluk elimizi uzattık" dedi.
Türkiye ile iyi komşuluk ilişkisi içinde olmak istediklerinin ve gerginlik yaşanmasını istemediklerinin altını çizen Barzani, Türkiye'nin "Kürtlerin içişlerine" karışmaması gerektiğini söyledi.


Kerkük'e karışmayın
Kerkük sorununun son derece karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ve mutlaka yasal yollarla çözülmesi gerektiğini söyleyen Barzani, bu yıl sonunda gerçekleştirilmesi öngörülen referandumun ertelenmesi fikrine de karşı çıktı.
Bu konuda hazırlanan raporları da küçümseyen bir yaklaşım sergileyen Kürt lider, "Ertelemeyi savunanlar konuyu daha iyi incelemelilerdi. Yazılanların gerçeklerle bir ilgisi yok" dedi.
Referandumun ertelenmesine Kürtlerin karşı çıkacağını söyleyen Barzani, Kerkük konusunda herhangi bir dış müdahaleyi kabul etmeyeceklerini kaydederek, olası bir müdahalenin sorunun daha karmaşık bir hal almasına neden olacağını savundu.
Referandumun ertelenmemesi halinde şiddet olaylarının yaşanabileceği yorumlarını da reddeden Barzani, "Türkmen Cephesi'nin bunu yapacak gücü yok. Biz ılımlı bir çizgi izlemeyi ve sorunu barışçıl yollardan çözmeye çalışmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.


Türkmen Cephesi'ne tepki
Barzani, Irak Türkmen Cephesi'ni de suçlayarak, "Bu grup Türkiye'yle bağlantılı ve amaçları Türkmenlerin haklarını korumak değil, düşmanlık yaratmak" dedi. Kürt lider, politika değişikliğine gitmediği sürece Türkmen Cephesi'yle diyaloğa kapalı olduklarını ifade etti.


ABD askeri çekilmemeli
Barzani, Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını, ancak federal bir yapı istediklerini belirterek, "Bir mezhebin hâkim olduğu merkezi bir hükümetin tüm Irak'ı yönetebileceği günler geride kaldı" şeklinde konuştu.
Kürtlerin bir demokrasi tecrübesi yaşadığının altını çizen Barzani, bu konuda AB'den destek istedi.
Irak'taki ABD askerlerinin çekilmesinin yaşanan iç savaşın tüm ülkeye yayılması anlamını taşıyacağını söyleyen Barzani, "Herhangi bir asker çekme kararı alınmadan önce terörün üstesinden gelinmesi gerekir" diye konuştu.

Solana'yla görüştü

Barzani, dün AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'yla görüştü. Kürt lider, görüşmenin ardından da AP Dışişleri Komisyonu'nda bir konuşma yaptı.


Kaynak:Milliyet
Kullanıcı küçük betizi
Hasta
Satılmıştır
 
İletiler: 1
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 14:52

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 8 konuk

cron

x