TÜRKİYE İÇİN ASIL TEHLİKE
Türkiye için öncelikli tehlikenin PKK olmadığını söyleyen Edip Başer gerçek tehlikeyi bakın nasıl işaret etti.
Türkiyenin Terörle Mücadele Koordinatörü Edip Başer, Türkiyenin stratejik açıdan birinci önceliğinin PKKyla mücadele değil Kürdistanın kurulmasını engellemek olduğunu söyledi.
Başer, Türkiyenin bunu engelleyememesi halinde ne yapacağı konusunda da hazırlöıklarını yapması gerektiğini kaydetti. CNN Türkte yayınlanan Ankara Kulisi programına konuk olan Başer, Irakta federatif bir yapı olmasının, Kuzey Irakın tam bağımsız olduğu anlamına gelmediğine dikkat çekti.
Türkiyenin karşı olduğu noktanın bu olduğunu ve Türkiyenin o pozisyonunu ısrarla devam ettirmek zorunda olduğunu belirten Başer, Hatta Türkiye eğer o durum Türkiyenin arzu etmediği istikamette değişecek olursa ne yapacağına da bir an evvel karar verip ona göre hazırlıklarına yapmak zorunda. Gerek kendisi gerekse Iraka komşu olan ülkelerin durumları açısından" dedi.
Türkiyenin öngörüyle Iraktaki muhtemel gelişmeleri önüne koyup, bu gelişmelere göre hareket tarzlarını, politikalarını şimdiden belirlemek zorunda olduğunu ifade eden Başer, devlet olmanın temel niteliklerinden birinin bu öngörü olduğunu söyledi. Edip Başer, günübirlik yaşayan bir devlet düşünmenin mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.
TÜRKİYE HAREKET TARZINI BELİRLEMELİ
Başer, O bakımdan Türkiyenin de ileriye bakarak Irakta neler karşımıza çıkabilir bunların her biri için kendi hareket tarzlarını tayin etmeli ve hazırlıklarını yapmalı. Türkiye bunu yapıyordur ve yapacaktır" diye konuştu.
Türkiyenin kendi insanlarına da neyin ne olduğu açık biçimde anlatması gerektiğini ifade eden Başer, Türkiyenin hiçbir yeri yok ki Kürt kökenli ve Türk kökenli ya da diğer etnik kökenli vatandaşlar bir arada yaşıyor olmasın. Belli bir bölgeyi bugün belli bir etnik gruba ait diye düşünmek çok yanlış olur" dedi.
KÜRT SORUNUNDAN BAHSETMEK KÖTÜ NİYETLE AÇIKLANABİLİR
Türkiyede siyasi olarak bu meseleyi kullanarak rant elde etmenin peşinde olan insanlar olduğunu da söyleyen Başer, Maalesef çok çirkin, tutarsız açıklamaları görüyoruz. Bunlara ne yakıştırma yapmak gerek bilmiyorum. Bu ülkede böyle bir ayrımcılığın peşinde koşmak, bunun üzerine siyaset yapmak her şeyden önce o insanlara ihanettir Türkiye Cumhuriyeti devleti bu noktayı anlatmalıdır. Bunun yolunu bulmalıdır" dedi.
BARZANİYLE GÖRÜŞMENİN KATKISI OLACAĞINA İNANMIYORUM"
Barzaniyle görüşmenin terörle mücadele konusunda en ufak bir katkısı olacağına inanmadığını vurgulayan Başer, Hükümetle Genelkurmayın bu konuda farklı düşündüğü görüşüne de katılmadığını belirtti. Başer, Hükümetin bir yararı olacaksa" Barzaniyle görüşebileceğini söylediğini kaydetti.
Hükümetin, böyle bir görüşmeden fayda elde edileceğine inanıyorsa elbette yapabileceğini belirten Başer, Ancak ben konum itibariyle böyle bir görüşmenin yararlı olacağına inanmıyorum. İleride yararı olacağı noktasına gelirsem görüşebilirim" diye konuştu.