Yargıtay Başsavcısı, dün AKPnin sicil dosyasını incelemek üzere harekete geçti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın İspanya seyahati dönüşünde yaptığı türban yasağının kaldırılmasına ilişkin açıklamalarının ardından sert açıklamalar yapan Yargıtay Başsavcısı, dün AKPnin sicil dosyasını incelemek üzere harekete geçti. Türban yasağının aşılması için MHPnin, anayasanın 10uncu maddesinin değiştirilmesine ilişkin teklifi ve MHP Lideri Bahçelinin türbanla ilgili sözlerini de, MHPnin sicil dosyasına işledi.
Önceki gün türban konusunda zehir zemberek açıkalamalar yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AKPnin sicil dosyasını incelemeye başladı. AKPnin beyan ve eylemlerini, Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası kapsamında değerlendiren Başsavcılık, yeterli delile ulaşırsa ihtar talebinden kapatma davasına kadar bir dizi yaptırım için Anayasa Mahkemesine başvuracak.
SHOW TVDEN GÖRÜNTÜ İSTEDİ
Yargıtay Başsavcılığının AKPye ilişkin incelemesi kapsamında, İstanbul Haseki ve Vakıf Gureba Hastanesinde çalışan türbanlı doktorların, medyaya yansıyan görüntüleri de değerlendiriliyor. Başsavcılık, türbanlı doktor ve personele ait gizli kamera görüntülerini, SHOW TVye başvurarak istedi ve dosyaya koydu.
VELEV Kİ SİMGEYE İNCELEME
Yargıtay Başsavcılığı, Başbakan Erdoğanın, Başörtüsünün velev ki siyasi bir simge olarak takıldığını düşünün açıklamasını ilişkin kayıtları da dün RTÜKe gönderdiği yazıyla istedi.
Başsavcılığın, AKP için başta barolar olmak üzere çok sayıda kişi ve kurumdan yapılan ihbarlarla, medyada çıkan haberleri de incelemeye aldığı öğrenildi.
İŞTE 50 KLASÖR
YAKLAŞIK 50 klasörden oluşan AKPnin sicil dosyasında yer alan uygulama ve beyanlardan bazıları şöyle:
# Kırmızı sokak projesi: Hükümetin, Danıştaydan dönen içki yasağı, kırmızı sokak projesi ve bu konuyla ilgili medyada çıkan haberler ile parti yetkililerinin yaptığı açıklamalar.
# Bikini reklamlarına yasak: Mayo firmalarının İstanbuldaki bilbordlara yönelik reklamı yasağı iddiaları.
# İçki yasağı uygulaması: AKPli bazı belediyelerin içki yasağı ve kadınlara özel park yapılması.
# İmam Hatiplilere otobüs: İstanbulda imam hatipli kız öğrencilere özel ücretsiz servis otobüsü .
# Ulema açıklaması: AİHMin türban kararının ardından Erdoğanın , Başörtüsü konusunda karar verilirken ulemaya danışılmalı sözü.
# ATAYA HAKARET FIKRASI: AKPli Belediye Başkanı Cuma Bozgeyikin Atatürke yönelik hakaret içeren fıkrası.
# ARINÇIN SÖZLERİ: Bülent Arınçın Ben laikliğe inanmıyorum, en azından bizdeki uygulanış biçimine sözleri.
Gözler türban kararlarında
FPnin kapatılma davasında da aynı ifadeler var
Fazilet Partisinin (FP) kapatılma gerekçelerinden biri de türbandı. Bu kararda şu ifadeler yer almıştı:
...Türban, Anayasada, Cumhuriyetin temel nitelikleri arasında sayılan laiklik ilkesine karşı olanlar tarafından, güçlü bir siyasal sembol olarak kullanılmaktadır. Yükseköğretim kurumlarında, bilimsel yöntemlerle yetişerek birlikte çalışmalar yapan gençlerin kimin hangi inançtan olduğunu gösterecek biçimde güçlü bir dini simge olan başörtüsü takmalarına izin verilerek onları dinsel inanç ve görüşleri nedeniyle çatışmalara sevk edebilecek ortamın yaratılması, başkalarının inanç özgürlüğünü ihlâl edeceği gibi kuşkusuz, kamu düzenini de tehlikeye sokar...
BAŞSAVCI YALÇINKAYAnın benzer dikkat çeken sözleri:
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkayanın türbanla ilgili çıkışında da siyasi partilere yönelik şu uyarı dikkat çekti:
... Siyasi partilerin; Cumhuriyetin temel ilkelerinden olan laik ve üniter yapıyı, demokrasiyi yok etmeyi amaçlayan ve de demokrasinin tanıdığı hak ve özgürlükleri yasa dışı yorumlarla tarif ederek oluşturulan siyasi projeleri öne süremeyecekleri, bu nitelikteki beyan ve eylemlerin gerek iç hukuk gerekse de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi korumasından yararlanamayacağı gözetilmelidir.
Türbanla ilgili diğer bazı kararlar da şöyle:
RPnin kapatılması kararı: ...Necmettin Erbakanın laiklik ilkesine ilişkin anayasa ve yasa kuralları ile Anayasa Mahkemesi kararlarını gözardı ederek, resmi daire ve üniversitelerde türban ve başörtüsü kullanmayı teşvik eden konuşmaları, laik düzen karşıtları için bir mesaj oluşturmuştur.
Yargıtay 8. Ceza Dairesinin 2002 tarihli kararı: ...Laiklik ilkesine karşı zaman zaman başkaldırı simgesi olarak da kullanılan türbanın, hukukun gereği kamu alanında takılmasına karşı çıkanların düşman ilan edilmesi, böylece bunlara karşı toplumun bir bölümünün din farklılığına dayalı olarak kamu düzeni için tehlikeli olabilecek bir şekilde düşmanlığa ve kin beslemeye tahrik edilmesi suç oluşturur...
AİHMin Leyla Şahin kararı: ...Türkiyede üniversitelerde uygulanan türban yasağı meşrudur. Laiklik ilkesi, demokratik sistemin korunması için gereklidir. Türkiyedeki aşırı siyasi hareketlerin varlığı ve bunların, dini sembollere ve kurallarına dayalı bir toplum dayatma isteği gözardı edilemez...