AKPnin hukukçuları, bir Anayasa düzenlemesi için, hafta sonu yoğun mesai yaptı.
AKP yönetimi, partiye kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının bu yetkisini elinden almaya hazırlanıyor. AKPnin hukukçu kurmayları, parti kapatma yöntemi ve odak olma şartlarını yeniden düzenleyen köklü bir Anayasa düzenlemesi için, hafta sonu yoğun mesai yaptı.
Mevcut Anayasa taslağından farklı olarak mini paket şeklinde planlanan düzenlemeye göre, Yargıtay Başsavcısının yetkileri elinden alınacak. Bu amaçla, anayasalarında parti kapatmaya yer veren Almanya, Portekiz, İspanya ve İtalyadaki hukuk normları ve uygulamalar incelendi. AKPnin masasındaki taslak, şu unsurları içeriyor:
KAPATMA DAVASINA KURUL KARAR VERSİN
1. Yargıtay Başsavcısının kapatma davası açma yetkisi alınacak. Bu yetkinin, farklı yargı kurumlarından temsilcilerin bulunacağı bir kurula verilmesi düşünülüyor. AKPden bir yetkili, "Bir kişi canı istediği zaman bir ülkenin istikrarıyla oynayamamalı. Batılı örneklere göre keyfiliği engelleyen düzenleme getirmek istiyoruz" dedi.
ODAK OLMA KALKIYOR İKİ ŞARTA BAĞLANIYOR
2. Parti üyelerinin eylemleri, odak olma şartları arasından çıkarılacak. Sadece lideri, yöneticileri ve yetkili karar organı üyelerinin eylemlerinden partinin sorumlu tutulması esas alınacak. Parti yönetiminin, laiklik karşıtlığını zımnen (dolaylı) benimsemesi şartı, dava kriteri olmaktan çıkarılacak. Ayrıca, eylemlerin ciddi bir tehdit boyutuna ulaşması ve şiddeti doğrudan övmek gibi şartlar getirilecek.
PARTİ KAPANSA BİLE SİYASET YASAĞI YOK
3. Temelli kapatılan bir partinin milletvekilleri ve yöneticilerine siyaset yasağı getirilmesi uygulaması kaldırılacak.
AKPnin bu Anayasa paketi Meclisten çıkarsa, açılan kapatma davasının durumu tartışılacak. Anayasa Mahkemesi yürürlükteki hükümlere göre karar verdiğinden veya lehe hüküm geriye işler ilkesiyle davanın düşürülme olasılığı bulunduğu iddia ediliyor.
MHP İLE PAZARLIK SÜRÜYOR CHP İSE DESTEK VERMİYOR
AKP yöneticileri, bu hafta tekliflerini MHPye götürecek. MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, bu konuda şöyle konuştu: "AKPden ne geleceğini bilmiyoruz, ama teklifimizin tartışılmasını istiyoruz. Bugüne kadar kapatma işlemiyle herhangi bir netice alınamadı. Laiklik endişesiyle yine birçok siyasi parti kapatıldı ve bugün yine onların temsilcileri siyasette. Partilerin yöneticilerine bireysel soruşturma açılabilmeli."
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek ise, şu görüşleri dile getirdi: "Devam eden davaları ortadan kaldırmak amacıyla yasa değişikliği yapıldığını görmüştük. Ancak, Anayasa değişikliğine ilk defa tanık olacağız. Bunlar olacak şey değil. Böyle bir yaklaşım hukuk devletiyle bağdaşmaz. Kendisine güvenenler sükunetle sonucu beklemelidirler. Bırakalım hukuk işlesin" dedi.