GöktürkMehmet yazdı:Burada Osmanli'nin Turkculuk yapmamis olmasini da elestirmemek lazim. Madem bir Cokuluslu imparatorluk kuruyorsun, o halde en azindan soylemini buna gore uyarlamak zorundasin. Orasi ayri, apayri bir tartisma konusudur. Esasen her padisah donemini ayri ayri degerlendirmek gerekir.
Düşüncelerinize tümüyle katılıyorum. Yalnız özünü yadsıyıp dilini bozarak, geleneklerinden kopup, yönetimini başkalarına bırakan Osmanoğulları'nın çokulusluluk söylemine 2010 yılında yaşayan bir Türk olarak düz mantığımla olumlu yaklaşamıyorum. Osmanlı sanki çokuluslu olmayı içinden çıktığı ulusu çökertmek amacıyla seçmiş gibi duruyor. Ama elbette onun da bir açıklaması vardır. Devlet oyun içinde oyun oynar, öyle değil mi? Osmanlı'nın çıkışı, yükselişi, özünden kopuşu, gerileyişi, yıkılışı ve kendinden bağımsız bir Cumhuriyet çıkarması kuşkusuz boşuna değildir. Bu konular belli ki biraz derindir...
Yukarıda belirttiğiniz çokuluslu imparatorluk yapısı açısından Amerika Birleşik Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu arasında ezoterik anlamda da bir bağ olduğunu düşünüyorum. Osmanlı İmparatorluğu'nun kargaşık ortamında yaşam bulan Türkiye Cumhuriyeti, gerçek anlamda yeniden doğmak için Amerika Birleşik Devletleri'nin yarattığı kargaşanın dinmesini bekleyecek ya da bizzat kendisi dindirecektir. Bu bakımdan ABD'nin Osmanlıcılık ateşini harlaması boşuna değil.
Bu yüzden, Türk'ün adının üstüne basa basa, üzerimize ithal bir Osmanlılık kimliğinin yapıştırılmaya çalışılması beni gerçekten fazlasıyla rahatsız ediyor. Bu tür nitelendirmeler birçok kişiyi Osmanlı adından da soğutuyor. Dahası, kanla, irfanla kurulan Cumhuriyeti koruma içgüdüsü kimi zaman, farklı kaynaklardan beslenen ancak üç aşağı beş yukarı aynı düşüncedeki yurttaşları bile birbirine düşürüyor. İşte geldiğimiz noktada sanki başka Türk devleti yokmuş gibi, Osmanlıcılar ve Türkiye Cumhuriyetçileri olarak ikiye ayrılıyoruz. Varolan devletin adının dışındaki bir devletin adını siyaseten diline dolamanın hiçbir anlamı olmadığını dostlarımıza anlatabildiğimiz zaman, Türk'ün değerleri üzerinde yükselen bir Cumhuriyet için güçbirliği doğacak ve o zaman Cumhuriyet, bilimsel anlamda Osmanlı'ya hakkını teslim edecektir. Ama o güne kadar Osmanlıcılık yapmanın, Cumhuriyet'in gelişimine engel, Cumhuriyet Devrimi'ne, değerlerine ve tabii Gazi Kemal Atatürk'e ihanet olduğunu düşünüyorum.
Önceden de belirttiğim gibi hiçbirimiz başka bir galaksiden Türkiye Cumhuriyeti'ne ışınlanmadık. Çok uzağa gitmeye gerek yok, daha babamın babası Osmanlı tebaasıydı. Ancak Cumhuriyet'in kuruluşunun ardından yalnızca, namusu uğruna kanıyla kurduğu devleti vardı dilinde. Osmanlılığından hiç söz etmezdi. Ama biz hala daha bugün, ülke dört bir koldan kuşatılmışken, Osmanlılığımızı tartışıyoruz. Bunları geçelim artık Allah aşkına. Devletimizin kurucusu önceki devletle ilgili gerekli açıklamayı yapmış. Sözünün üstüne de, kimseye söz söylemek düşmez herhalde.