Bir dev ihale daha Cengiz'e mi?
Bol bol tasarrufun konuşulduğu bütçe takvimi işlerken, gündeme hiç gelmemiş büyük bir ihaleden söz edeceğiz.
TCDD'nin “belli istekliler arasında” yöntemiyle açtığı Diyarbakır-Mazıdağı (Mardin) Demiryolu İltisak Hattı Yapım İşi.
“İltisak”, bağlantı demek; artık hepimizin malumu. Burada, bir fabrikaya/iskeleye bağlanan özel demiryolu anlamında.
Diyarbakır-Mazıdağı Demiryolu İltisak hattı neden mi önemli?
Cengiz Holding'in Mazıdağı'ndaki entegre gübre tesisi için.
Devletten pek çok teşvik almış 1.1 milyar dolarlık bu yatırım, bölgenin en büyüğü olacak.
109 MİLYON TL PAHALI
Uzunluğu 53.8 km, yaklaşık maliyeti 384 milyon 733 bin TL olarak duyuruldu. Eylül sonundaki ihalede en düşük teklif, Ederay-İmaj- Metaleks ortaklığından geldi: 380 milyon 615 bin TL.
Bu teklifi 489 milyon 637 milyon TL ile Cengiz İnşaat'ın teklifi izledi. Bir ay süren değerlendirme sonrasında, en düşük teklif geçersiz bulunmuş.
TCDD, en düşük tekliften 109 milyon TL daha pahalı teklif veren Cengiz İnşaat'ı geçen hafta sözleşme imzalamaya çağırmış. Kısa sürede yer teslimi yapılıp süratle işe başlanması bekleniyormuş.
Böylece gerek doğal gerek mali anlamda ülke kaynaklarının ciddi bir bölümüne hükmeden Cengiz İnşaat, gübre tesisi yatırımının değerini arttıracak demiryolu hattını da inşa edecek.
O zaman buradan TCDD'ye soralım: Hangi gerekçelerle en düşük tekliften 109 milyon TL daha pahalı teklifi kabul ettiniz?
Kamuoyuna açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?
ZEYTİNYAĞINA AFRİN GÖLGESİ
İktidarla ilsitaklı medya, Afrin'den zeytincilik haberleri geçiyor.
Terör bertaraf edilince Afrinli zeytin üreticisinin yüzü gülmüş, hasat çok bolmuş. Ne var ki bu haberler, bizim zeytin üreticisinde müjde değil kabus etkisi yaratıyor.
Suriye iç savaşının başladığı dönem ülkeye kayıt dışı 50 bin ton zeytinyağı girdiğini ve iç piyasayı altüst ettiğini anımsatan üreticiler, aynı tablonun tekrarından korkuyor.
Bakın piyasanın önde gelen isimlerinden Murat Narin ne diyor:
“Geçen yıl 16-17 TL'ydi. Bu sene iç pazarda rafinaj 8 liradan, sızma 14 liradan satılamıyor. Çünkü Suriye'den yarı parasına yağ geliyor. Şimdi Afrin'le beraber ÖSO'nun hakim olduğu yerlerden toplam 35-50 bin ton zeytinyağı gelecek söylentisi var.”
Narin, bu söylentinin gerçek olması halinde hem iç pazardaki üretimin hem de ihracat dolayısıyla uzun zamanda kazanılan dış itibarın bozulacağı uyarısında bulunuyor.
ATATÜRK DÜŞMANINI ZİYARET
Kadir Mısıroğlu Atatürk'e nefretini açıkça yansıtmış bir şahıs.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Mısıroğlu'nu devletin resmi giysisiyle ziyaret etti. Muhtemelen de makam aracıyla gitti. (Cübbeyle metrobüs ya da taksiye binse herhalde duyulurdu.)
Tepkiler büyüdü. Kurum internet sitesinde, ziyaretin 9 Kasım'da 14.30'da “tamamen insani duygularla yapılan hasta ziyareti” olduğu duyuruldu.
2019 bütçesi yüzde 34.36 artışla 7.7 milyar liradan 10.5 milyar liraya çıkarılan Diyanet İşleri'nin Başkanı bu “tamamen insani” ziyareti, mesai saati dışında, özel aracıyla ve pekala sivil giysilerle yapabilirdi.
SEÇİMDE KİME GÜVENECEĞİZ?
Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) ekim ayında önemli bir rapor açıkladı. 24 Haziran seçim sonuçlarındaki veri yanlışları belgelendi. Rapor üzerine BMO soru yağmuruna tutuldu. Pek çok kişi, bu rapor ile bağımsız bir kaynak olan Oy ve Ötesi platformunun sonuçlarının karşılaştırılmasını istiyordu.
Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bilgehan Turhan, Oy ve Ötesi'nin 24 Haziran seçimlerine dair rapordaki veriler ile YSK kesin sonuçlarını inceledi.
Karşılaştırmalı veri analizine tabi tuttu. Oy ve Ötesi, 1100 kayıt açıklamış, belirlenen tutarsızlıkları geçerli oy ile oranlandığında cumhurbaşkanı seçimi için %0.015 ve milletvekili genel seçimi için %0.16'lık bir etkisi olabileceğini duyurmuştu.
Turhan ise Oy ve Ötesi ile YSK verilerini analiz ettiğinde “Milletvekili Seçimi Fark Tablosu” içinde açıklanan 1.110 kayıttan 729'unun; tablodaki sandıklarla değil, farklı sandık sonuçlarına ilişkin olduğunu saptadı. Aynı hata “Cumhurbaşkanlığı Seçimi Fark Tablosu”nda da yapılmıştı. 194 kayıttan 48'i hatalıydı.
Raporun toplamı 70 sayfa. Bilgisayar Yüksek Mühendisi Turhan şöyle diyor: “Pek çok ek maddi hata daha var. Bu durumda Oy ve Ötesi'nin ‘sonuçlarda dikkate değer bir tutarsızlık bulunmuyor' anlamına gelen değerlendirmesinin tamamen yanlış sonuçlar üzerine inşa edilmiş bir çıkarım olduğu görünüyor.”
Muhalefet adaylara yoğunlaşsın daha.
Çiğdem TOKER, 12 Kasım 2018