Yıllarca küresel çeteye çalışmış bir diktatörün sonu...

Yıllarca küresel çeteye çalışmış bir diktatörün sonu...

İletigönderen Erkan Güçiz » Pzt Eki 05, 2015 20:02

16 Ocak 1979’da başlayan ikinci sürgün sırasında, kendisi için geçici ikamet yeri arayan İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi bu umutla ülkeden ülkeye dolaştı.

İlk durak Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat tarafından sıcak bir şekilde karşılandığı Asvan idi.

Daha sonra José López Portillo’nun davetlisi olarak, Meksika'da, Bahamalar’da ve Kral II. Hasan’ın davetlisi olarak Fas'ta yaşadı.

Meksika’dayken, eski ABD Başkanı Nixon,1979 yazında Şah’ı ziyaret etti.

Şah’ın acil ameliyat gerektiren safra kesesi taşı sorunu vardı. İsviçre'de tedavi imkânları sunuldu, ancak o Amerika Birleşik Devletleri'nde tedavi için ısrar etti.

22 Ekim 1979’da, Başkan Jimmy Carter isteksizce, Şah’ın ABD’ye gelmesine ve New York Weill Cornell Medical Hastanesi'nde ameliyat edilmesine izin verdi. Şah, Cornell Tıp Merkezi'nde tedavideyken, ABD Dışişleri Müsteşarı ‘David D. Newsom’un bilgisi olmadan, kendisini onun adıyla tanıttı. Şah daha sonra ABD Hava Kuvvetleri jeti ile Kelly Hava Kuvvetleri Üssü’ne oradan da Teksas Lackland Hava Üssü'nde Wilford Hall Tıp Merkezi’ne taşındı. Amerika'da kısa bir süre kalacağı tahmin edilmişti ancak cerrahi komplikasyonlar altı hafta hastanede yatmasını gerektirdi.

ABD'nin İran Başbakan Musaddak’ı devirmesini ve yıllarca Şah'ı desteklemesini hâlâ sindirememiş olan İran devrimci hareketi, Şah’ın ABD’de böylesine uzun bir süre tutulmasına tepki gösterdi. İran hükümeti Şah’ın İran'a iadesini talep etti ancak ABD bu isteği yerine getirmedi.

'İran Rehine Krizi' olarak bilinen, Tahran ABD Büyükelçiliği’ne saldırı ve Amerikan diplomatları, askeri personel ve istihbarat görevlilerinin rehin alınması olayına sebep olarak Şah’ın İran’a iade edilmemesini gösterenler var.

‘Tarihe Cevap’ başlıklı anılarında Şah, ABD’nin sağlık konusunda kendisine en ufak yardımı olmadığını ve ülkeyi terk etmesini istediğini iddia etti.

Şah 15 Aralık 1979 tarihinde ABD'den ayrıldı ve Panama’da, Isla Contadora’da kısa bir süre yaşadı. Şah’ın ülkelerinde olmasına itiraz eden Panamalılar ayaklanmalar başlattı. İran'da yeni hükümet, Şah’ın ve karısının derhal Tahran’a iadesi talebini devam ettiriyordu. Şah Panama’ya geldikten kısa bir süre sonra, bir İran büyükelçisi, 450 sayfalık iade talebini taşıyan belge ile Panama’ya gönderildi. Bu resmi itiraz Şah ve danışmanlarını endişelendirdi.

Bu olaydan sonra Şah yine Mısır devlet başkanı Enver Sedat’ın desteğini istedi; yanıt olarak Enver Sedat hasta durumdaki Şah’a, Mısır'da kalıcı sığınma teklifini yeniledi.
Şah Mart 1980'de Mısır'a döndü; Michael De Bakey tarafından gerçekleştirilen ameliyatlar dahil acil tıbbi tedavi gördü.

27 Temmuz 1980’da komplikasyonlar sonucu 60 yaşında öldü. Mısır Cumhurbaşkanı Sedat, Şah’a devlet cenaze töreni düzenledi. Pehlevi ailesi, Richard Nixon, Enver Sedat ve Yunanistan Kralı II. Konstantin Kahire'de cenaze törenine katılanlardı.
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x