Türkiyenin en büyük firmalarından biri.Gıda sektöründe faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde, kapısını sürpriz misafirler çalıyor.
Haham olduklarını ve Türkiye Hahambaşılığından geldiklerini söylüyorlar.
Buyurun ne istemiştiniz?
Sizi denetlemeye geldik
Firma yetkililerinde şaşkınlık daha da artıyor.
Pardon anlayamadık! Neden denetleyeceksiniz bizi?
Koşere uygun üretim yapıp yapmadığınızı bilmemiz gerekiyor
Sonra bu esrarengiz ziyaretin nedeni anlaşılıyor.
Olay şu:
Sıvı yağ konusunda üretim yapan büyük bir gıda firması Koşer belgesi almak için İstanbuldaki Hahambaşılığa başvuruyor.
Hahambaşılık Koşere uygun üretim yapılıp yapılmadığını denetlemek için denetçiler gönderiyor.
Ancak Koşer için sadece ürün değil, ambalajı dahil o üründe kullanılan maddelerinde Koşere uygun olması gerekiyor.
Üründe kullanılan bir maddenin başka bir firmadan alındığı anlaşılıyor. Bunun üzerine Hahamlar,
O firmanın da Koşere uygun üretim yapması gerekiyor. Yoksa size Koşer Belgesi veremeyiz
diyorlar. (Firma isimlerini veremiyoruz, bizde saklı). Bunun üzerine hahamlar diğer firmanın yolunu tutuyor. Onların hiç bir şey den haberi yok.
Önce bu denetime itiraz ediyorlar.
Ama sonra yukarılardan birileri devreye giriyor ve denetim yapılıyor. (Hatta denetimle kalınmıyor, sonradan bu firmada Koşer belgesi almak zorunda kalıyor)
Bu olay bize anlatılınca biraz derinlemesine araştıralım dedik.
Meğer bir çok firma Koşer belgesi alabilmek için Hahambaşılıkta kuyruğa girmiş. Burada eleştirilecek bir şey yok. Adamlar dindar ve dinlerinin emrettiği şekilde davranıyorlar.
Bizim merak ettiğimiz asıl şu;
Tersinden düşünsek, mesela Haham değil de, bir kaç İmam, bir firmanın kapısına gitse
biz sizi denetlemek istiyoruz. Bakalım ürünlerinizi İslami usullere göre mi üretiyorsunuz?
dese ne olur? Hadi bir düşünün.
KoŞer
Aslı Kosher; Yahudiler için Helal gıda demek. Koşer belgesi İbranice duasından, içinde kullanılan kimyasal maddelere kadar, bir ürünün, Yahudi inancına uygun üretilip üretilmediğini gösteren belge. Örneğin bir hayvan başında Haham bulunmadan ve İbranice dua yapılmadan kesilirse mundar sayılıyor ve eti yenilemiyor. Süt ile et birlikte pişirilemiyor. Tevratta yasaklanmış maddeler kullanılamıyor. Geçen yıl İstanbulda, verilen büyük bir iftarda Hahambaşı da katılıyor diye yemek Koşer belgeli etlerden yapılmıştı
Milli Gazete