BİR MİLLET UYANIYOR

BİR MİLLET UYANIYOR

İletigönderen Habip Hamza Erdem » Prş Oca 08, 2015 14:43

BİR MİLLET UYANIYOR
Nizamettin Nazif Tepedenlioğlu’nun 1933 yılında sözettiği ‘uyanış’ değil bu.
Ne de Atilla İlhan’ın ‘uyandı uyanacak’ dediği.
Onların sözetikleri benim de içinde olduğum ‘millet’ de uyanacak kuşkusuz.
Ne ki, şu anda henüz ‘kış uykusu’ndadır.
Fransız Milleti’nden sözedeceğim.
Fransız Milleti uyanıyor.
Ne de olsa, bizden deneyimlidirler.
İki gün önce, Paris’te haftalık bir dergi basılmış ikisi polis olmak üzere oniki kişi öldürülmüştü.
Olaydan iki saat sonra, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, başbakan ve bakanlar olay yerine koştular.
Cumhurbaşkanı ‘ulusal birlik’ çağrısı yaptı.
Sonra, sırasıyla ülkede ‘ulusal yas’ ilan edildi.
Tüm okullarda ‘saygı duruşu’ yapılmasına karar verildi.
Futbol maçları bile ‘saygı duruşu’ yapılmadan başlamayacak artık.
5-6 milyon müslümanın yaşadığı Fransa’da, tüm imamların cuma hutbelerinde saldırıyı kınamalarına yönelik ‘hutbe’ okumaları kararlaştırıldı.
Saldırıyı yapanlar hemen yakalandılar.
Onların kimlerle ilişkili oldukları Fransız polisi tarafından zaten bilinmektedir.
Tüm basın yayın kuruluşları saldırıyı kınadılar.
Fransız halkı evde, sokakta ; ama ayakta.
Sözün kısası, ‘Bir Millet Uyanıyor’.
Bu millet uyanır.
Sayfayı çevirip, benim de içinde bulunduğum ‘millet’in haline bakılabilir.
‘Devlet’in başı’nın uluslararası etnik ve köktendinci terörist gruplarla ‘ilişkisi’ var.
Askeri, polisi ‘can derdine’ düşmüş.
Ülkenin belli yerlerine ‘polis’ giremiyor.
Konsolosları tüm çalışanları ile birlikte ‘esir’ düşebiliyorlar.
Polis ‘sahte belge’ düzenlemekle meşgul.
Savcı ve yargıçlar ‘örgüt mensubu’..
Milletvekili ve bakanlar ‘yolsuzluk’ batağına saplanmışlar, kımıldayamıyorlar.
Kıpırdadıkça batıyorlar.
Siyasal partiler ‘ayak oyunları’ için biribirleriyle yarışıyorlar.
Ülke tam anlamıyla ‘bahtı kara maderini’n kurtarılması arayışı içindedir.
‘Umut tüccarları’, ‘umudumunuz yitirmeyin’ diye ‘fetva’ vermektedirler.
Yitirmeyelim de, kim ‘ne ‘yapacağını söylesin o zaman ?
Yakında seçim olacak diye kimse kimseyi aldatmasın.
Dana, kuyruğu kopma pahasına ipini koparacağını ilan ediyor ; öküz yemliği bırakmamakta kararlı.
Fino da ‘dünyadan habersiz’, evin güvenliğini kendisinin sağlayabileceğini sanıyor.
Bu ‘tevekkül’, bu ‘aymazlık’, bu ‘vurdumdymazlık’ nereye kadar ?
Evet ‘Fransız milleti’ uyanıyor.
Çok ‘kurban’ da verebilirler.
Ama, öldürülen her ‘insan’ının ‘katili’, kim olursa olsun, ya canlı yakalanacak ya da ‘alnından vurulacaktır’.
‘Faili meçhul’ Fransa’da olmaz.
Fail bulunur ve cezasını da çeker.
‘Uyanık olmak’ da, bundan başkası değildir zaten..
Habip Hamza Erdem
Kullanıcı küçük betizi
Habip Hamza Erdem
GM Yazarları
GM Yazarları

İletiler: 1635

Re: BİR MİLLET UYANIYOR

İletigönderen Habip Hamza Erdem » Prş Oca 08, 2015 18:47

Gönül Kenter-Engemann

nefis bir yazı buna benzer bir şey de ben yazdım dün kalemine sağlık

Alp Hamuroglu

Sevgili Habip,
bu yazında provokasyonun Fransa veya Süper Nato gibi bir merkezden yapıldığına dair bir ima varsa da sezemedim. İslama saldırı ve Suriye savaşı için yapıldığını belirtmek, daha doğrusu vurgulamak gerekmez mi?
alp

Habip Hamza Erdem
Sevgili Alp,
Her olayın altında bir ‘komplo’ aramak, emperyalizmin yeni bir ‘oyun’unu araştırmak benim işim değil. Onu ‘gazeteci’ ve ‘politikacı’lar yapsınlar. Ben ‘düşünürüm’. Dünya nereye gidiyor, ülkem ne haldedir falan.
Dünyanın ‘gidişatı’nı da, bu tür ‘provakasyon’lara bakarak değil, ekonominin gidişatına bakarak ‘algı’lamaktan çok ‘anlama’ya çalışırım.
Neo-liberal ekonomik ‘dünya düzeni’ bunalımda. Ve ‘ekonomik bunalım’, ‘son çözümleme’de belirleyici. Bunu her defasında ‘yeniden keşfetmek’ durumunda değiliz herhalde.
Bütün o ‘etnik’, ‘dinsel’ ya da her ne ise o, ‘gelişmeler’ bu tür ‘bunalım dönemleri’nde belirginleşiyorlar. Asıl ‘neden’leri değilse bile, ‘geliştirici motörleri’ işte bu ‘ekonomik bunalımlar’ oluyorlar. Bu dönemlerde ‘canlanma’ olanağı buluyorlar.
O nedenle, ben ‘Fransız Al kaidesi’ nedir ne yaparla ilgilenmem. Ben ‘El kaide’ bir eylem koyduğunda Fransa ‘ne yapıyor’ ona bakarım.
Ben Türkiye’de kim kimin adamıdırı da araştırmam. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ‘nereye gidiyor’a bakarım.
Ve ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, içten ‘çökertilmiş’ olduğu konusunda kuşkumun kalmadığını söyleyebilirim. İş bitmiştir. Dana’nın söylediği gibi ‘kuyruk’ da kopmuştur.
Hala ‘hele az daha bekleyin’ sözleri için de bir dizi ‘anekdot’ vardır, saymaya değmez.
O arada, El Kaide ne yaptı, İŞID ne yapıyor ise onu ‘gazeteci’ ve ‘strateji uzmanları’ araştırsınlar.
Fransa bu tür ‘komplo’lar ile Suriye’ye saldıracaksa saldırsın.
Ancak ‘ulusal birliği’ni ‘sağlama aldıktan sonra’ saldıracağını biliyor en azından.
Ben Fransa’nın ‘ulusal birliği’ni sağlayıp sağlayamadığına bakarım.
Bu tür bir ‘komplo’yu, Türkiye’deki ‘quasi-aydin’lar, ‘aydın-benzerleri’ yutabilirler, ama Fransız aydınlarına yutturamazsın.
Suriye’ye saldırıyoruz denildiğinde, Fransa’da önce üniversitelerin hocaları, hukukçular, yazarlar sokağa çıkarlar.
Sen böyle bir ‘komplo’ ile Fransız köylüsünü bile kandıramazsın..
Sözün kısası, benim yazımda söylediğim ve uzun süredir yazılarımda serpiştirdiğim düşünceler şöyle özetlenebilir :
- Kapitalist dünya düzeni, yüzyılın bunalımını yaşıyor
- Bu bunalım dönemlerinde kaos olduğu kadar ‘merkeziyetçi’ eğilimler de yoğunlaşır
- Kaosun egemen olduğu bölgelerde ‘devlet-ulus’lar ya parçalanır ya da ‘mandat’ yönetimine girerler
- Merkeziyetçi eğilimlerin egemen olduğu bölgelerde ise ‘otoriter ve totaliter’ yönetimler işbaşına gelirler
- İkisi arasında kalan ‘gri bölgeler’de de ‘ulusal devrimler’ yeşerebilirler.

Ancak bu ‘bölge’lerin, coğrafî değil, ‘ekonomi-politik’ bölgeler olduğunu belirtmeliyim.
İşte benim ‘sorunsal’ım, bu ‘geniş çerçeve’de ülkemi nereye yerleştireceğimdir.
Herhangi bir ‘gelişme’nin benim ülkeme ‘nasıl’ dokunacağına bakarım.
Fransa islama saldıracak mı saldırmayacak mı ? Bana ne ?
Ben ‘islam muhafızı’ mıyım ?
Fransa Türkiye’ye saldıracak olursa, ona ne karşı ne yapacağımı ise ‘ben bilirim’.
Bütün bu söylenilenlerden, ki çoğunu sen de biliyorsun, sonra ; Fransa Suriye’ye saldırır mı saldırmazmıya gelebiliriz.
Keşke saldırsa.
‘Üçüncü Dünya Savaşı’ çıkar mı çıkmaz mı diye yazıp durduk. 2008’de yazdığım yazılarda 2015-17’lere bakalım dediğim hala o yazılarda duruyordur.
Demem o ki, böyle bir ‘sıcak savaş’ olasılığı her zaman var.
Ama hiç değilse bu ‘son olay’da yok.
Bu ‘son sıcak olay’, Fransa’da ‘ulusal birliği sağlama’da çok önemli bir işlev gördü.
Ha bu, ‘cephe gerisini sağlama almak’ diyorsan bir diyeceğim olmaz.
Yok, ‘yağma hasanın böreği’ne ‘gerekçe’ diyorsan, ona katılmam.
Fransa gibi bir ‘emperyalist ülke’, NATO toplantısına ev sahipliği yaparken ve henüz ‘toplantı’ halindeyken ‘Libya’yı vurabilecek’ bir ülke olup, vurmuştur.
Böyle ‘kıytırık gerekçe’lerin arkasına sığınması için hiçbir neden yok.
Bilmem yanıt oldu mu ?
Yoksa ‘ben ne deyirem tamburam ne çalir’ mi diyeceksin ?
Selam
Kullanıcı küçük betizi
Habip Hamza Erdem
GM Yazarları
GM Yazarları

Re: BİR MİLLET UYANIYOR

İletigönderen Habip Hamza Erdem » Prş Oca 08, 2015 22:24

Sayın Hamza Erdem’in yazdıklarının büyük çoğunluğuna katılıyorum elbette…

Sadece bir iki not ilave etmek isterim.

1- Biz dahil şarkın uyanması henüz ufukta gözükmüyor. İstiklal savaşı ve sonrasında Laik Cumhuriyetin kuruluşu ile Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından uyandırıldık ama sonra tekrar uykuya daldık. Başımıza bunca çorap geçirilmesine rağmen hala uyanacak gibi değil bizim toplum.

2- Batı ülkelerinde ise durum epey farklı. Tamam kiliselerin hükümdarlığından paçayı çok önce kurtardılar ama şimdilerde camilerin hükümdarlığının kurulmasının arifesindeler. Yıllar önce kendilerini iki konuda uyarmıştık. Ülkelerinde pıtırak gibi artan PKK ve Mezhepsel derneklere ‘’demokrasinin gereği olarak’’ bakarlarken, o iş öyle sandığınız gibi değil ileride başınıza iş açacaklar deyince bizlere gülüp geçiyorlardı.

Şimdilerde yavaş yavaş uyanmaya başladılar galiba..

Saygılarımla
Atakan Mert
Kullanıcı küçük betizi
Habip Hamza Erdem
GM Yazarları
GM Yazarları

Şu dizine dön: Habip Hamza ERDEM

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 3 konuk

x