Eskilerin, ataların beylik lafıydı bu. Eskiye rağbet olsaydı bit pazarına nur yağardı.
Çünkü herkes yeniden yanadır, yeniyi sever eskiyi istemez. Bugün ekonominin kötü ve olumsuz gidişatından dolayı artık bu söz katmerlendi. Hem de ne katmerlendi.
En azından ikinci el araçlar bugün sıfırlarından daha pahalı. Örneğin 156bin bayi çıkısı olan sıfır araç galericide gene sıfır olmak kaydıyla 175bin lira, 19bin lira ekstra kazanç veya yenisi 180bin lira olan ticari araç ikinci elde 185lira ve bu fiyatlardan alıcı da buluyorlar. Çünkü kriz yüzünden otomotiv firmaları ithalatlarını kısınca araç sayısı azaldı. En azından kendi gözümle şahit olduğum bilgiyi vereyim Volvo-Ford-Peugeot ve Hyundai firmaları benim 5 dakika ilerimde, bu firmaların Show roomları pandemi öncesinde ve pandemi süresince bomboştu ve araç depo alanları da boştu. Ama ne oldu şimdi 30-40 yıl önceki gibi sıra yazıyor, kapora alıyorlar. Araç geliş tarihi ise Kasım yani eskilerin tabiri ile bit pazarına nur yağdı. Birçok emtia değerinin çok üzerinde fiyat artışına maruz kaldı ithalatçı kazanıyor ama bu paraların hepsi onun cebine girmiyor iki ortağı daha var devlet ve vergi dairesi. Esas parayı hiç çaba göstermeden ortaklar kazanıyor. Yani benim vatandaşım bir kendine bir devlete bir de vergi dairesine araba almış oluyor.
Neden; çünkü risk iştahında halen bir gerileme yok. Bazıları bunu fırsat olarak görecek ve satışa geçecek, bazıları ise yarın belki alamayız paniği ile direk alıma geçecek. Ev fiyatları ise tam bir facia fiyatlar devamlı katlanıyor alım yapanlar, zirvelerden alım yapıyor üstüne seviniyorlar da, trajikomik.
Bu konuyu ev ile araba ile sınırlandırmayın biraz geniş perspektiften değerlendirin,
çıktığınız pazarda aldığınız ürün fiyatlarını pandemi öncesi ile karşılaştırın veya marketinizde satın aldığınız birçok ürünün fiyatının aynı kalmasına karşın gramajlarının bayağı bir eksiltildiğini (puding örneği vermek istiyorum önceki ambalaj beş bardak süt isterken yeni ambalaj 2,5 bardak süt istiyor gramaj ise yarı yarıya düşmüş) bu yoğurtta, peynirde, çocuğunuza aldığınız gofrette, kapalı ambalaja sahip her üründe maalesef böyle.
Sorunun çözümü aslında çok basit, Etkin Denetim, ama kim yapacak, günümüz serbest liberal ekonomisinde bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler mantığı geçerli.
Neredeyse karın tokluğuna çalışan büyük bir kitle bu açmazla boğuşuyor. Aldığı yetmiyor, yetiremiyor. Elektriğini, gazını zor ödüyor, kışın gaz yakmıyor yakamıyor. Günümüzde her bin abonenin resmi olarak 63’nün doğalgazı faturaları yüzünden kesilmiş durumda.
İnsanlar çoğu ihtiyaç alışverişlerini artık ikinci el pazarlarından yapıyorlar.
Ama tüm bunlara karşın çılgınlık devam ediyor. Dünyaya pembe gözlüklerle Polyanna bakışı ile bakmaya devam ediyoruz. Nereye kadar bence Eylül sonu Ekim ayı gibi tüm bu çılgınlıklar sonlanacak.
Türkiye dolaylı ve dolaysız vergilerin en çok alındığı belki de tek ülke madem bu kadar ağır vergi yükünde eziliyoruz o zaman devletten bir isteğimiz olsun.
Sıfır fiyatın 20bin üstünde satılan araçtan edilen kârdan alım satım vergisini alsın, 150bin liralık evini 400bin liraya satandan vergisini alsın, İnşaat firması olarak yaptığı evi vatandaşa satan ancak faturasını yarım kesen firmadan hakkı olan gerçek vergiyi alsın, gramajı neredeyse yarı yarıya düşüren üreticiden çaldığının vergisini alsın, çarşıyı pazarı etkin denetlesin! Artık biraz da vatandaşının yanında olduğunu vatandaşın o kadar sahipsiz olmadığını göstersin, babalığını yapsın.
Bu istekler gayet makul istekler vatandaş çok şey mi istiyor.
İnsanı yaşat ki devlet yaşasın, şeyh Edebali…
Zafer ATUN
04Ağustos2020
zaferatun.wordpress.com