--Diğer Yazıları--BOLERO BİTTİ : KRİZDEN BUNALIMA ¬O'NU ANLAMAK ve O'NUNLA YAŞAMAK... ¬KURBANLAR ve BAYRAMLARI... ¬CUMHURİYETİN KIYMETİNİ BİLİNİZ EFENDİLER... ¬BOĞAZIN DAYANILMAZ ÇEKİCİLİĞİ, YAŞAYAN MÜZELER VE "KATLİAM"... ¬“TARİHİN SONU”(1) YERİNE İMPARATORLUKLARIN ÇÖKÜŞÜ MÜ?TARİH HAYIRLI BAHARLAR DİYOR... ¬ÖNEMLİ OLAN “ASIL BABA”… ¬DONANMA VE ULU HAKAN ABDÜLHAMİD HAN... ¬ORTADOĞU LABİRENTİNDE “ÖNDER” YA DA “DERBEDER”OLMAYA DAİR DÜŞÜNCELER ve SORU ¬YENİ TEŞKİLAT-I ESASİYE KANUNU’NUN İRADE-i SENİYYE İLE VÜCUT BULMASI… ¬DOĞU AKDENİZ CADI KAZANI… ¬EGE ve KIBRIS SORUNLARININ PERDE ARKASI… ¬30 Ağustos 1922 ve 30 Ağustos 2011… ¬YİNE N'OLUYOR BURALARDA... ¬YİNE N’OLUYOR ORALARDA, BURALARDA? EKO-ARMEGEDON MU? ¬IŞIK AĞABEY’E AÇIK MEKTUP... ¬HER TARAF YAŞ... ¬SÖZÜN BİTTİĞİ YERDE NE YAZAYIM Kİ? ¬AYAKTOPUNUN EKONOMİ POLİTİK'İ... ¬“0” SORUNLU BEYLERE ENVAİ ÇEŞİT HAVUZ PARTİLERİ… ¬OYNETMEYE AZ GALDI GARİ... ¬PARACIKLAR DÜNYASINDA EKONOMİ-POLİTİK BİR GEZİNTİ… ¬BAKMAK VE GÖRMEK... ¬KELOĞLAN KIRK HARAMİLERE KARŞI... ¬ON KALA... ¬BİR DEVRİM, İKİ DARBE... ¬19 MAYISLARIN İSİMSİZ GENÇ KAHRAMANLARI... ¬TEHLİKELİ İLİŞKİLER… ¬ONLAR İÇERİDE, BİZ DIŞARIDA TUTSAK... ¬BİNDİK BİR ALAMETE, GİDİYORUZ KIYAMETE... ¬SEÇİMLERE DOĞRU YAKIN TARİHTEN YAPRAKLAR… ¬GENÇLER...BİZİM GENÇLERİMİZ... ¬SEÇİMLER VE EMEKLİLER.... ¬TANRI TAKSİRATINIZI AFFETSİN... ¬BİR DERİN TARİHİ YANILGI DAHA... ¬HABEAS CORPUS'U ÖLDÜRDÜLER... ¬21nci YY. BAŞINDA TÜRKİYENİN TEMEL MESELESİ BU MU OLMALIYDI? ¬TÜRBANLI TÜRBANSIZ ÜMMET-İ HATUNA, VEKİL-İ VÜKELA'DAN HEDAYE-İ ŞAHANE" TAKDİMİDİR. ¬ASLINDA GARP CEPHESİNDE YENİ BİR ŞEY YOK, AMA EMPERYALİZMDE OYUN ÇOK ¬YİNE ATI ALAN, ÜSKÜDARI GEÇİYOR MU? ¬SIRA SİZE GELİNCE… ¬Avrupa'da Şampiyon Olmak, Cari Açıkta Rekor Kırmak… ¬SİZİ GİDİ ŞAŞKIN TATLI SU LİBERALLERİ SİZİ… ¬MISIRA VERİR TALKIMI; KENDİ YUTAR SALKIMI: TORBA YASA ¬BİR ÇUVAL DA ÇALIŞANLARIN BAŞINA... ¬A.K.P. ve SOSYAL POLİTİKA ¬SERVET EDİNİMİ- VERGİ DENETİMİ - ULUSLARARASI İLİŞKİLER ve ULUSAL GÜVENLİK SORUNU ¬YASA DEVLETİ BAŞKAAA... HUKUK DEVLETİ BAŞKA... ¬O'na Dair ¬MALİ AF OPERASYONU... ¬CUMHURİYETİN KIYMETİNİ BİLMEK... ¬"ALLAH MİSTEHAGINI VESİN" ¬BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ OLMAK... ¬BİR ZAMANLAR 30 AĞUSTOS...Dr. Noyan UMRUK ¬BELGENİN TA KENDİSİ: HANEFİ AVCI ¬
--------------------------------------------------------------------------------
BOLERO BİTTİ : KRİZDEN BUNALIMA...
--------------------------------------------------------------------------------
Tarih : 17.11.2011 14:50:30
--------------------------------------------------------------------------------
İşsizlik tırmanıyor, yedek sanayi ordusu hızla büyüyor, ücretler genel düzeyi düşüyor, sosyal güvenlik sistemleri ve sosyal politikalar süratle geriliyor. Kitlelerden, pek de sorumlu olmadıkları bir kurgunun ağır faturasını ödemeleri isteniyor...
--------------------------------------------------------------------------------
BOLERO BİTTİ: KRİZDEN BUNALIMA…
Dr. Noyan UMRUK
Bizler her gün doğal, siyasal, hukuksal felaketler içerisinde debelenirken görülüyor ki; ekonomik kriz, iktisadi bunalıma, buhrana dönüşüyor. Tıpkı, “1929 Dünya İktisadi Buhranı” gibi… Kriz kısa erimli, dönemseldir. Buhran ya da bunalım ise görece daha uzun bir dönemi, süreci içerir. Kriz, grafik olarak “V” şeklindedir. Ekonomik göstergeler, kötüye gidiş, tıpkı bir lastik top gibi yere çarpar ve geri döner. “İktisadi Buhran” ise “L” şeklinde bir grafik ile simgelenebilir. Kötüye gidiş dibe vurduktan sonra, “L” nin yatay kenarına benzer bir süreç izler; şiddeti, ne kadar süreceği, nasıl sonlandırılabileceği sonsuz değişkene bağlı olduğundan kestirilemez. İşte, şimdi, dünya bu ekonomik süreci yaşamaya başlamış görünüyor. Artık pislik halının altına süpürülemiyor; mızrak çuvala girmiyor. Belki bir çağ dönümü…
Lagarde: "Ufukta Kara Bulutlar…"
Nitekim Çin ziyaretinde Pekin'de düzenlenen finansal forumda IMF Başkanı Christine Lagarde da Avrupa'nın borç krizinin küresel ekonomiyi "kayıp on yıla" sürükleme riskiyle karşı karşıya getirdiği uyarısında bulundu. Avro Bölgesi borç krizinin yayılması ile yüksek işsizlik oranı ve büyümeyi desteklemekle mücadele eden ABD ekonomisindeki yavaşlama kaygıları birlikte düşünüldüğünde bunun küresel ekonomi için büyük tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Lagarde, "Ufukta kara bulutlar dolaşıyor. Özellikle Avrupa Birliği ve ABD gibi gelişmiş ekonomilerde kara bulutlar dolaşıyor" dedi. (1)
Migrenden Kurtulmak Mümkün mü?
Lagarde, "Cesur olmazsak ve birlikte hareket etmezsek küresel ekonominin aşağı yönlü belirsizlik döngüsü, finansal istikrarsızlık ve küresel talebin muhtemel çöküşü riskine koştuğu fikrindeyiz. En nihayetinde zaten bazı yorumcuların kayıp on yıl olarak adlandırdığı riski yönetebiliriz" iddiasında.
Asya ekonomilerinin göreli olarak güçlü olduğunu, ancak herhangi bir fırtınaya hazırlıklı olması gerektiğini söyleyen Lagarde, "Asya, dünyanın geri kalan bölgelerindeki sorunlardan muaf değil. Hataya yer yok" ifadesini kullandı. Ancak radikal, somut önermeler ve daha şimdiden migren ağrıları ile kıvranmaya başlayan kitlelerden hiç bahis yok…
Bolero Dinletisinin Sonu…
Ravel’in “Bolero”sunu bilirsiniz. Ravel bu ilginç yapıtını, aynı yeknesak tını, nakarat ya da kısa bir “partisyon”u tam bir saat boyunca çok düşük bir ses tonundan başlayıp, yavaş yavaş ses tonunu yükselterek ve yineleyerek, finalde gök gürültüsü düzeyine çıkararak tamamlar. “Bolero”nun icra edildiği ilk günlerde, dönemin ünlü müzik eleştirmenlerinden biri “Ben böyle bir zırvalık görmedim…”demiş. “…yüzlerce insan bir salona doluşuyor, biteviye bir partisyonu dakikalarca ağızları açık izliyorlar. Aptalca bir görünüm…”Gerçi Ravel’inki kimseye zararı olmayan ilginç bir deneme idi ve klasik müzik dünyasında, bu yanı ile yerini aldı.
Yaşanılan küresel kriz de böyle bir görünüm sergiliyordu. Ama iktisadi bunalıma dönüşmekte olan küresel kriz öyle değil. Yıllarca yoğun etkisini sırası ile çalışan kitleler, emekçiler ve özellikle az gelişmiş, gelişmekte olan ülkeler ve de bu ülkelerin çalışan kitleleri, emekçileri üzerinde gösterdi, gösteriyor, gösterecek. Kısacası, fatura son tahlilde emekçilere, özellikle az gelişmiş ülke emekçilerine kesilmeye çalışılacak.(2) Kesilmeye başlandı bile… Domino etkisi işliyor. “Rengârenk devrimler” ile başlayan süreçte, Arap baharları “yedi düvel”ce Libya’da acımasız bir sonbahara dönüştürülüp, Suriye Türkiye’ye ihale edilip yine klasik çıkış yolları aranırken Amerikan ve Avrupa baharları patlıyor. İşsizlik tırmanıyor, yedek sanayi ordusu hızla büyüyor, ücretler genel düzeyi düşüyor, sosyal güvenlik sistemleri ve sosyal politikalar süratle geriliyor. Kitlelerden, pek de sorumlu olmadıkları bir kurgunun faturasını gittikçe daha ağır bir şekilde ödemeleri isteniyor. Onlar da bu durumdan sorumlular tabii; medyatik, kültürel, ideolojik bombardıman altında, (3) gidişatı sezemeyip, tepki göstermekte bayağı gecikseler de zelzelenin şiddeti artınca irkilerek birden uyanıp, “%99” olduklarının “kendiliğinden” ayırtına varmaya başlıyorlar. Bolero bitti. Pekiyi, ama asıl sorumlu kim? Devam edeceğiz...
(1)Anadolu Ajansı, 09.11.2011 12:55 [3113817]
(2)Emmanuel, Arghiri; Echange İnegal, Maspero, !972, Paris, S:12-25
(3)Amin, Samir; C’est un crise de l’imperialisme, les Aires culturelles, Ed.Anagrama, Barcelona
AYDINLIK G, 17.11.2011