'Bu Meclis yeni cumhurbaşkanını seçemez'

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

'Bu Meclis yeni cumhurbaşkanını seçemez'

İletigönderen Türk-Kan » Çrş Ağu 15, 2007 9:20

Cindoruk'tan süpriz Köşk çıkışı

Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, cumhurbaşkanı seçimi ile ilginç açıklamalar yaptı. 'Bu Meclis yeni cumhurbaşkanını seçemez' diyen Cindoruk'un gerekçesi..

Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili iki ayrı anayasa hükmünün yürürlükte bulunduğunu savunarak, ''Bu Meclis, bu cumhurbaşkanını eski Anayasaya göre seçemez'' iddiasında bulundu.
Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Alibey (Cunda) Adası'ndaki yazlığında dinlenen Cindoruk, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili iki anayasa kuralının yürürlükte olduğunu söyledi. ''Birincisi 1982 Anayasasına göre Meclis tarafından seçim, bir diğeri de anayasa değişikliği ile referamduma götürülmüş olan halk tarafından seçim'' diyen Cindoruk, şöyle devam etti:

''İki anayasa kuralı da bugün bu Meclis tarafından dikkate alınmak zorunda olan kurallardır. Çünkü onaylama işlemi halka sunulmuş olan bir anayasa değişikliği var. Orada da 11. Cumhurbaşkanı için bu düzenlemenin yapıldığı söyleniyor. O konudaki kararı vermeden, bu bir ön meseledir. Bu Meclis, bu cumhurbaşkanını eski Anayasaya göre seçemez. O zaman anayasa değişikliğini niçin yaptı? Yeni bir yasama kuralı koymanın sebebi anlaşılır olmaktan çıkar. Çünkü anayasaları değiştirirken, genel kamu yararı düşünülmüştür. Kamu bir çözüm bulmak zorundadır. Parlamento kamu adına bir çözümü üretmiştir. O nedenle ortaya çıkan sorun çözülmeden Meclisin cumhurbaşkanı seçimi sürecini başlatması şekil bakımından anayasaya aykırıdır. Ana muhalefet partisi, Anayasa Mahkemesine giderse bu seçim sürecini durdurabilir. Böyle bir sıkıntı var. Parlamento kararları, yani yasama kararlarıyla ilgili iki onay makamı var. Biri cumhurbaşkanı onaylarsa, o yeterlidir, resmi gazetede ilan edilir. Diğeri ise halk onaylamasıdır. Buna da biz referandum diyoruz. 21 Ekimde yapılacak olan halk onaylamasıdır. Parlamento açısından yasama kuralı değiştirilmiştir. Parlamentonun kararı haline gelmiştir. Bu onay safhası ayrıdır. O nedenle burada iki çelişkili yasa hükmü var, anayasa hükmü var. Bu giderilmeden seçime gidilmesini hukuksal olarak yanlış buluyorum.''

Geçen hafta eski DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile yaptığı görüşmeye de değinen Hüsamettin Cindoruk, şöyle konuştu: ''Ülke meselelerini görüştük. O siyasetle ilgili düşüncelerini ifade etti. Seçim sonuçlarını tahlil etti. Çok doğru yorumları var. Eğer sağda görev yapmış iki parti birleşebilseydi, seçim sonuçları böyle olmazdı. Ama siyasette hata yapılır. Hatasız siyaset mümkün değildir. Önemli olan bu hatayı görmek, tamir etmek. Bu hatayı telafi edecek çözümleri bulmaktır.''


Kaynak
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 6 konuk

x