Çalış Evlâdım
Sen niye bu kadar tembelsin evlâdım?
Bu 1 Mayıs'ın 1917 Sovyet İhtilâli ile hiç ilgisi yoktur evlâdım. 1 Mayıs, Amerika'nın Chicago kentinde işçilerin çalışma saatlerini sekiz saate düşürmek için yaptıkları genel grevin tarihidir evlâdım.
Bu olay 1886'da oldu evlâdım. İşçilerin üzerine ateş açıldı; çok işçi öldü evlâdım.
Daha sonra da evlâdım, 1889'da Paris'te toplanan «ikinci Enternasyonal», bugünün işçileri uluslararası birlik ve dayanışma günü ilân edilmesini kararlaştırdı.
Şimdi de bizim dntikomünist Türk-lş, genel grev için karar aldı evlâdım.
Bak yavrum, 1 Mayıs'ın komünistlikle bir ilgisi yok. Bütün NATO ülkelerinde rahat rahat kutlanıyor. Batıdaki burjuvalar senden daha mı akılsız?
Yoooo..
«Uygarlık» diye «demokrasi» diye kavramlar var evlâdım.
Ona yasak et, bunu yasak et., olmuyor evlâdım.
Sen şimdi aklını «İkinci Enternasyonale taktın değil mi evlâdım? O Enternasyonal senin dediğinden değil evlâdım. O senin dediğin «Üçüncü Enternasyonal».
Bak evlâdım; bir daha sorarlarsa şaşırma:
«Birinci Enternasyonal» Marks ve Engels tarafından 1864'te Londra'da toplandı.
«İkinci Enternasyonal» 1889'da Paris'te bir araya gelen Sosyalist Partiler Kongresi'nin adıdır. «Komünist Enternasyonali» 1919 tarihinde Lenin'in öncülüğü ile Moskova'da kurulmuştur.
«İkinci Enternasyonal» demokratik sosyalizm akımlarının kaynağıdır;
«Üçüncü Enternasyonal» de Marksizm-Leninizm'e uluslararası yaygınlık kazandırmak için toplanmıştır.
Bu iki ideoloji ve siyasal görüşün yolları çok ayrıdır evlâdım. Lenin, «İkinci Enternasyonalsin görüşlerini benimseyenlere ateş püskürürdü evlâdım.
Bugün NATO ülkelerindeki sosyaiist ve sosyal demokrat partiler, «İkinci Enternasyonalsin bir çeşit devamı olan «Sosyalist Enternasyonale üyedirler.
Sağcı partiler de «Avrupa Demokratik Birliği» adlı enternasyonale katılırlar.
ANAP da bu enternasyonale katılır evlâdım.
Madem «antikomünist»sin, bunları öğren evlâdım. Niye bu kadar cahilsin evlâdım?
Niye hiç okumuyorsun yavrum? Niye hiç okumadan, araştırmadan hep küfrediyorsun canım evlâdım?
İşçiler arasında bugün uluslararası dayanışma pek yok evlâdım. Bu sözde kalmış.
Ama birçok ülkenin burjuvaları arasında tam bir dayanışma ve birlik var evlâdım.
Çokuluslu şirketler var evlâdım; yabancı bankalar var evlâdım; askerî paktlar var evlâdım.
Sen evlâdım, niye önüne gelene bilip bilmeden «komünist» diye saldırıyorsun evlâdım?
Bak canım evlâdım; Leninizm «proletarya diktatörlüğü» düşüncesine dayanır.
Proletarya diktatörlüğüne karşı olan, komünist olmaz.
Olmaz evlâdım. Komünist olmanın koşulu bu.
Herkes komünist olur mu evlâdım? Solun içinde bin tane akım var. Sosyal demokrat var, demokratik sosyalizm var, Avrupa komünizmi var, var oğlu var!
Sen şimdi ılımlı bir sosyal demokrata «komünist» desen olur mu?
Aydın Güven Gürkan, «1 Mayıs»tan söz etti diye komünist sayılır mı hiç? Bak evlâdım, vallahi adama gülerler
Hele Avrupa'da bu konudan hiç söz etme, sen tuttukları gibi ortaçağ müzelerine koyarlar.
Yapma evlâdım; biraz oku evlâdım; öğren, ondan sonra konuş evlâdım.
Bir de «liberalizm» var. Bunu ikiye ayıralım evlâdım: «Siyasal liberalizm» evlâdım, «ekonomik liberalizm» evlâdım.
Sen evlâdım, şimdi «ekonomik liberalizm» istiyorsun, ancak «siyasal liberalizm»e de karşı çıkıyorsun. İşte evlâdım, ekonomik liberalizm isteyip de siyasal liberalizme karşı olanlara «faşist» deniyor evladım.
Sen «faşist» de olamazsın evlâdım- Faşizmin de ne olduğunu bilmezsin. Sen körkütük bir cahilsin evlâdım.
Günün birinde evlâdım, sosyalist partiler de kurulacak ve «gül bahçesine girercesine» parlamentoya girecekler evlâdım. 1 Mayıs yürüyüşleri de olacak evlâdım.
Kimi, Marks'a dayanacak evlâdım, senin gibiler de Friedman'a...
Demokrasi de bu değil mi evlâdım? NATO ülkelerinde hep böyle olmuyor mu evlâdım?
Değil mi evlâdım?
Niye böyle yapıyorsun evlâdım? Niye böyle yapıp kendini elâleme rezil ediyorsun evlâdım?
— Bir, iki, üçler/Yaşasın Türkler/Dört, beş, altı/Polonya battı/Yedi, sekiz, dokuz/Alman domuz/ Önüç. on dört, on beş, Amerika kardeeeş.
Daha önceki oyununuz bu muydu evlâdım?
Hadi biraz da derse çalış evlâdım...
Uğur MUMCU - Cumhuriyet, 4 Mayıs 1986