Tarih sınavı gibi oyun UYANIŞ - ÇANAKKALE DESTANI
Türkiye'de ilk kez "Uyanış Çanakkale Destanı" adıyla masaüstü oyunu yapıldı.
Bursa'da açılan kitap fuarında oyun halka sunuldu.
Çocuklar kadar gençler ve yetişkinlerden de büyük ilgi gördü.
Yayınevi sahibi Suat Turgut, 2005'ten bu yana Türk tarihini çocuklar ve gençlere sıkmadan, doğru şekilde anlatmak için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Türk tarihini çizgi romanla anlattıklarını ifade eden Turgut, "Çanakkale Destanı, İstiklal Harbi, Kadın Kahramanlar gibi çizgi romanlar hazırladık. Son olarak doğu cephesini işledik. Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adana'nın kurtuluş destanlarını çizgi romana döktük. Bu kitaplarımız çocuklar ve gençlerden büyük ilgi gördü" dedi.
Turgut, çizgi romanları okuyan çocuk ve gençlerin Türk tarihini yakından tanıdığını belirterek,
"Gençlerimizin kendi değerlerini, gerçek kahramanlarını tanımalarını, sanal ve sahte kahramanların hipnozundan kurtulmalarını istiyoruz. Çizgi Romanları okuyanlar sanal dünyanın hipnozundan kurtulup gerçek kahramanlarını tanıyorlar"
diye konuştu.
Neden Oyun?
Oyun yapı olarak bir problem karşısında çözüm aramaya dayanır.Yetenek geliştirmesi yanında, eğlenme, öğrenme tarafı da vardır.
Bu eserle, oyunun sadece eğlenme, zaman geçirme aracı değil, öğrenme aracı oluşunu öne çıkardık.
Defalarca sıkılmadan oynanacak hale getirdik.
Tarihimizi ve kahramanlarımızı Oyunla anlatmak istedik.
Tarihi öğrenmeyi zevkli hale dönüştürdük.
Oyunun Türkiye'de bir ilk olduğunu söyleyen Turgut, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 3 yıllık çalışma sonucunda 'Uyanış Çanakkale Destanı' adıyla masaüstü oyununu yaptık. Bu masaüstü oyunu zarsız yaptık. Çocuklar, 'zar attım kazandım' diye oyun oynamamalı. Kazanmak, bir konuda başarının sonunda olması gerekiyor. Zarla kazanmak çocukları olumsuz etkiliyor. Bu yüzden oyunumuz, zarsız ve eğitici olmalıydı. Tamamen tarihi bilgiye dayalı oyunumuz 200 sorudan oluşuyor. Kartlarda yazılı soruların cevabı bilindiği sürece ilerleniyor. Bu sorular daÇanakkale Savaşları ağırlıklı olmak üzere Türk tarihiyle ilgili. Cevapları da yanında. Oyunculardan biri soruyu soruyor, cevabını da görüyor. 3-4 seçenekli şıklar var. Karşısındaki rakibi cevaplıyor. Bildikçe ilerliyor. Heyecan yaşıyor, öğreniyor. Herkesin zevkle oynayacağı bir oyun planladık.
Çocuklar hem oynuyor hem öğreniyor
"Tarih öğretmenlerinin desteğiyle hazırladıkları oyunda 7 oyuncak asker bulunduğunu, bunlarla ilerlendiğini ifade eden Turgut, "İki kişiden dört kişiye kadar oynanabiliyor. Örneğin 'Yunanlıların İzmir'i işgalinde, işgale karşı ilk kurşunu sıkan gazeteci kimdir?' diye bir soru var. Cevapta ise 'Hasan Tahsin, Şahin Bey ve Halide Edip' gibi 3 seçenek bulunuyor. Seçenekler içinden 'Hasan Tahsin' dediniz ve ilerliyorsunuz. Sorudaki rakama göre örneğin 5 adım ilerliyorsunuz.
Düşman cephesine düştünüz. Mermileriniz var, sağlık puanlarınız var. Sağlık puanı harcayarak tedavi olup ilerliyorsunuz" dedi.
Oyuncuların sadece soru kartlarıyla değil oyunun üzerindeki yazılarla da öğrendiğini belirten Turgut, "Seyit Onbaşı'yı tanıyorlar, her adımda bir şeyler öğreniyorlar. Zafere giden yol var. O yolda yazılan her şey tarihle ilgili. Oyunu bitiren ilk kahraman oluyor.
Bu Oyun kutusu İçinde ayrıca 5 çizgi roman, Çanakkale Destanı DVD'si, büyük bir poster ile Gelibolu Yarımadası'nın gezi özeti var. Oyun seti tam bir eğitim aracı oldu." diye konuştu.
OYUNUN AMACI VE KURALLAR
OYUNUN AMACI: Uyanış / Çanakkale Destanı en az iki, en çok dört kişi oynanır. Oyunda amaç soru kartlarındaki sorulara doğru cevap vererek, kartın köşesindeki rakam kadar kare ilerleyerek BİTİŞ noktasına ulaşmaktır. NASIL OYNANIR: Oyuncuların her biri 4 farklı renkteki oyuncak askerlerden birini seçer. Her kutuda 4 farklı renkte asker, 3 tane de yedek oyuncak asker bulunmaktadır. Askerler BAŞLANGIÇ karesine konulur. Oyunda ilerlemeyi sağlayacak SORU KARTLARI tablanın ortasında belirtilen yere konur. Oyunun başlaması ve ilerlemesi için, seçilen herhangi bir oyuncu en üstteki kartı çekerek solundaki oyuncuya, kartın üzerinde yazan soruyu sorar ve arkasındaki şıkları belirtir. Sorunun sorulduğu oyuncu şıkların içindeki doğru yanıtı verirse, sorulan sorunun alt köşesindeki rakam kadar kare ilerler ve geldiği karede ne yazıyorsa oradaki kurallara uyar. Soru kartlarının arkasında olan şıklarda, doğru yanıt kırmızı ile belirtilmiştir. Yanlış cevaplar beyaz renktedir.
KARTLAR: Oyun içinde kullanılacak 4 çeşit kart vardır. (Mermi, top mermisi, sağlık puanı ve para kartları.) Bu kartlardan her oyuncuya eşit miktarda dağıtılacak ve oyuncular bu kartları oyun esnasında kullanacaklardır. Mermi : 100 Top Mermisi : 60 Sağlık Puanı : 100 Para : 200 Örnek : “King gemisine top ateşi açtın. 5 top mermisi kaybettin” Oyuncu burada, daha önce kendisine dağıtılmış kartlardan 5 top mermisine kasaya verecektir. Oyun kutusunun içi KASA olarak kullanılacaktır ve belirlediğiniz bir oyuncu kasa görevini üstlenip bu alış verisi sağlayacaktır. Oyuna başlarken her oyuncuya belli bir miktar fonksiyon kartı dağıtılacaktır. Örnek 2 : “Cephanelik - 20 mermi kazandın” Oyuncu bu karede kasadan bedelsiz 20 mermi alır. Bu alışverişi KASA görevini verdiğimiz oyuncu sağlar. TÜCCAR : Oyuncu TÜCCAR karelerine geldiğinde elindeki PARA kartları ile istediği kadar mermi, top mermisi ve sağlık puanı alabilir. Bu alış veriş sadece TÜCCAR karelerinde gerçekleşebilir.
Buna göre :
10 Top Mermisi : 30 Para
(20 Top Mermisi : 60 Para)
10 Mermi: 20 Para ( 20 Mermi : 40 Para )
10 Sağlık Puanı : 20 Para ( 20 Sağlık Puanı : 40 Para )
KARTLAR BİTERSE : Oyuncu elindeki kartları idareli kullanamaz ve kartları biterse oyuna baştan başlamak zorundadır. Baştan başlayacağı için oyun başında bedelsiz verilen kartlar bu oyuncuya tekrar verilir.
RÜTBE KARELERİ : Oyunda 4 adet rütbe yükseltme karesi vardır. Bu karelere gelindiğinde Teğmen olan oyuncu Yüzbaşı olmak isterse o karede yazan kadar kartı kasaya vermek zorundadır. Bu, isteğe bağlıdır. Ancak Yüzbaşı olmak istemiyorsa hiç bir şey vermeden bu karede kalabilir ve rütbesini yükseltmeden oyuna devam edebilir.
Kahramanlar.org ve diğer satış noktalarından oyunu satın alabilirsiniz.