Şehitleri anma törenleri ilk kez bölünme görüntülerine sahne oldu.
Türk ulusunun birlik ve beraberliğinin en güçlü simgesi olarak kabul edilen Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Törenleri 93üncü yıldönümünde ilk kez bölünme görüntülerine sahne oldu...
Milli Görüşe yakın Anadolu Gençlik Derneğinin her yıl yaptığı alternatif anma törenlerinde bu kez tekbir ve ilahilerin dozu iyice artınca şehitlikteki üniversiteliler gruba marşlarla karşılık verdi...
Toplumdaki derin bölünme son olarak Çanakkale şehitliğinde kendini hissettirdi. Milli Görüşe yakınlığıyla bilinen Anadolu Gençlik Derneği, alternatif anma törenininde tekbirler getirip yüksek sesle ilahiler okurken, İstanbul Aydın Üniversitesinden gelen bir diğer grup ise onlara inat Gençlik ve İstiklal Marşını seslendirdi. Bu görüntü farklı fikir, mezhep, etnik kökenden her yıl onbinlerce Türkü buluşturan Çanakkalenin bu yıl ayrıştığını gözler önüne serdi.
Her şey bir anda oldu
Yargıtay onayıyla Arap milliyetçisi bir gençlik yetiştirme çabası içinde oldukları gerekçesiyle 2004 yılında kapatılan Milli Gençlik Vakfının devamı olarak kabul edilen Anadolu Gençlik Derneği (AGD), geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da alternatif bir anma töreni için haftasonu Çanakkaledeydi.
Türkiyenin birçok il ve ilçesinde 250 bin şehide 250 bin hatim sloganıyla organize edilen anma törenlerine çok sayıda kişi katıldı. Gelenler arasında kara çarşaflı kadınların, cüppeli, takkeli, şalvarlı yaşlı ve çocukların da olması dikkat çekti. AGD grubu şehitlikte yüksek sesle tekbir getirip ilahiler okuduğu bir anda, diğer tarafta başka bir tını yükselmeye başladı.
Yüksek ses uyarısı yapıldı
100 kişilik öğrenci grubu abidenin önüne dizilip bayrak açtı. Önce Dağ Başına Duman Almışı ardından İstiklal Marşını okudu. Gençlerin, ailelerinin ve öğretmenlerinin coşkuyla söylediği marş ezgileri, diğer tarafta tekbir ve ilahi okuyan grubun dik bakışlarıyla karşılandı. İlahilerin dozajı biraz daha arttı.
Ispartanın Yalvaç ilçesinden gelen Anadolu Gençlik Derneği üyelerinin kendinden geçmesi, sık sık tekbir getirmeleri, Çanakkale Destanını anlatırken ve ilahi okurken şehitlik kurallarına aykırı olarak bağırmaları görevli askerlerin de dikkatini çekti. 10 dakika süren anmanın ardından gruba yaklaşan rütbeli iki asker, Hiçbir şekilde slogan atmıyoruz, duamızı da yüksek sesle yapmıyoruz. Biz de Müslümanız, lütfen ziyaretimizi bu şekilde gerçekleştirelim diye uyardı. Şehitlikteki anma törenleri sırasında üniversite öğrencileriyle AGD grubu mensuplarının yanyana gelmemeye özen göstermesi dikkat çekti.
Din, dil, Irk farkı yaratılmamalı
Marşları en önde büyük bir coşkuyla okuyan üniversite öğrencilerinden sorumlu öğretim üyesi Mustafa Esen ise (sağ başta) Çanakkalede dil, din, ırk farkı gözetmeksizin savaşıldı. Kültür mozağimiz olarak görmek gerek. Buraya gelip kendince sadakat ve şükranlarını sunanlar arasıda fark yaratılmamalı dedi.
Türkçe-İngilizce yeni levhalar
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkındaki 18 noktaya, ziyaretçilerin gezdikleri bölgelerde yaşanan olayları doğru şekilde öğrenmeleri amacıyla Türkçe-İngilizce bilgilendirme levhaları yerleştirildi. Levhalar, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü Tarih Danışma Kurulu Üyesi Gürsel Akıngüç tarafından hazırlandı. Konuyla ilgili konuşan Akıngüç şöyle dedi:
Burada amaç insanlarımızın hiç olmazsa gezdikleri yerleri daha iyi bilmesini sağlamak, bilip de unuttukları bilgileri ise anımsatmak. Muharebelerin yoğun geçtiği önemli ve kritik noktalarda büyük kahramanlıklar göstermiş, Çanakkale savaşlarının gidişatına büyük etkileri olmuş bazı subaylarımızın, askerlerimizin, şehitlerimizin adlarını da bu levhalar sayesinde yad etmek gibi bir amaç güttük.